Od pewnego czasu jestem posiadaczem samplera Akai CD3000i, sprzętu jest bardzo starego i tym samym nastręczającego sporych problemów w kompunikacji z dzisiejszymi pecetami. Do tej pory przenosiłem dźwięk bezpośrednio do samplera za pomocą kabli (połączenie karty dźwiękowej z samplerem) i w ten sposób obrabiałem go już w samplerze i z powrotem przesyłałem (już obrobiony) do mojego kompa. Jak wiadomo, jest to mocno pracochłonne i zdecydowałem się uruchomić nośniki, z których korzysta ów sampler (dyskietka 3,5 oraz płyta CD). Na wstępie odrzuciłem korzystanie z dyskietek, bo po pierwsze jest na nich mało miejsca a po drugie w moim pececie brak już tego typu nośnika. W związku z próbą uruchomienia nieco innej drogi pracy na dźwiękach w samplerze mam pytania (do osób, które może szczęśliwym trafem korzystają z takiego samplera):
1. jakie pliki, o jakim rozszerzeniu, należy nagrywać na płytę CD w kompie, aby ta płyta była w ogóle czytana przez sampler Akai CD3000i?
2. czy taka płyta musi być wcześniej jakoś specjalnie przygotowana do odczytu w samplerze?
3. czy zna ktoś jakieś dobre konwertery, które na 100% będą konwertować pliki do odczytu w samplerze oraz, czy są jakieś programy do odczytu takich CD z samplera w komputerze (o ile naprawdę odczyt takiej płyty przez zwykły napęd nie jest możliwy)? Dodam, że korzystam z systemu Windows 7, ale wchodzi także w grę przesiadka na starszy system Windowsa
Pytania na przyszłość:

4. w związku z tym, że nie bardzo ogarniam stare dyski scsi, mam pytanie jaki dokładnie dysk można podłączyć do samplera? Prosiłbym o jakiś konkretny link np. z allegro żebym mógł sobie zerknąć. Gdzieś wyczytałem, że tego typu samplery mają problem z odczytem dysków o większej pojemności.
Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedzi. Może na forum znajdą się użytkownicy takiego sprzętu i zechcą podzielić się ze mną wiedzą.
Pozdrawiam.