Scarlett Solo + KRK Rokit 5 - trzeszczenie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
nicnaniby
Scarlett Solo + KRK Rokit 5 - trzeszczenie

Post autor: nicnaniby » środa 06 lip 2016, 17:38

Witam, spalił mi się mój poprzedni interfejs i dziś zakupiłem scarlett solo - chinchami podłączyłem monitory KRK Rokit 5 i zachowywały się normalnie ale po odtworzeniu jakiegoś utworu, po prostu po puszczeniu sygnału w monitory zaczyna się trzeszczenie, jak wyłączę utwór to trzeszczą,piszczą - ogólnie dźwięk zakłóceń. Nie trzeszczą tylko wtedy kiedy je z tyłu pokrętłem ustawie na 0. Nie mam pojęcia co jest przyczyną, może ktoś pomóc?
z góry dziękuje :)

Michal22

Re: Scarlett Solo + KRK Rokit 5 - trzeszczenie

Post autor: Michal22 » środa 06 lip 2016, 18:28

...Witam, spalił mi się mój poprzedni interfejs i dziś zakupiłem scarlett solo - chinchami podłączyłem monitory KRK Rokit 5 i zachowywały się normalnie ale po odtworzeniu jakiegoś utworu, po prostu po puszczeniu sygnału w monitory zaczyna się trzeszczenie, jak wyłączę utwór to trzeszczą,piszczą - ogólnie dźwięk zakłóceń. Nie trzeszczą tylko wtedy kiedy je z tyłu pokrętłem ustawie na 0. Nie mam pojęcia co jest przyczyną, może ktoś pomóc?
z góry dziękuje :)...

Zamiast podłączać przez przewody chinch to podłącz przewodami z dużymi jackami stereo lub XLR. Pamiętaj aby nie brać przewodów mono bo będziesz miał zakłócenia.

Podsumowując szukaj przewodów TRS-XLR, XLR-XLR lub TRS-TRS w zależności od posiadanych gniazd. Moim zdaniem dobre jakościowo i w miarę tanie są firmy PROEL z serii DIE HARD.

Pzdr. 

nicnaniby

Post autor: nicnaniby » środa 06 lip 2016, 18:53

TRS-TRS posiadam bo taki mi pasował z poprzednim interfejsem, w tym scarlett solo jest tylko wejście chinch

Michal22

Post autor: Michal22 » środa 06 lip 2016, 18:55

...TRS-TRS posiadam bo taki mi pasował z poprzednim interfejsem, w tym scarlett solo jest tylko wejście chinch... 

No to lipa bo może łapać zakłócenia, ale może niech inni się jeszcze wypowiedzą.

Tak z ciekawości to te zakłócenia słychać też w słuchawkach? Moim zdaniem najlepiej jakbyś ten interfejs oddał bo wyjścia chinch nie są dobrym rozwiązaniem i najlepiej jakbyś wziął sobie interejs z normalnymi wyjściami XLR. Myślałem, że może to wyjście cyfrowe tam jest, ale to stare analogowe chinche.

Ja mogę polecić Ci interfejs Roland Quad Capture:

http://www.roland.com/products/quad-capture/

Zalety: Automatyczne nastawianie wzmocnienia sygnału wchodzącego, możliwość nagrywania samego siebie (to co słyszysz) - fajna sprawa, dobrej jakości wyjścia i wejścia, nie sprawia żadnych kłopotów i działa na win10 bez problemów.

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » środa 06 lip 2016, 19:06

...TRS-TRS posiadam bo taki mi pasował z poprzednim interfejsem, w tym scarlett solo jest tylko wejście chinch...

Podłącz inne źródło dźwięku... np. odtwarzacz CD i sprawdź, czy problem dalej występuję. Jeżeli tak, to coś z głośnikami... jeżeli nie, to interfejs do śmieci.

Michal22

Post autor: Michal22 » środa 06 lip 2016, 20:36

......TRS-TRS posiadam bo taki mi pasował z poprzednim interfejsem, w tym scarlett solo jest tylko wejście chinch...

Podłącz inne źródło dźwięku... np. odtwarzacz CD i sprawdź, czy problem dalej występuję. Jeżeli tak, to coś z głośnikami... jeżeli nie, to interfejs do śmieci....

A moim zdaniem nie żadne głośniki czy interfejs, tylko niezbalansowany przewód. 

nicnaniby

Post autor: nicnaniby » czwartek 07 lip 2016, 00:49

a jak to sprawdzić? jak nie mam od tych kabli opakowania? albo ile może kosztować bo po wpisaniu na allegro cinch zbalansowany znajduje jedną sztukę za 500 zł

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » czwartek 07 lip 2016, 11:04

...a jak to sprawdzić? jak nie mam od tych kabli opakowania? albo ile może kosztować bo po wpisaniu na allegro cinch zbalansowany znajduje jedną sztukę za 500 zł...

Połączenia przez złącza RCA sa połączeniami niesymetrycznymi. W tym konkretnym przypadku interfejs dysponuje tylko wyjściem niesymetrycznym poprzez złącza RCA, więc nie możesz go inaczej podłączyć do KRK, niż niesymetrycznie.
System składa się z 3 elementów:
- interfejsu
- kabla
- monitora
Nie rozumiem, dlaczego nie chcesz zrobić kilku prostych testów (które zajmą Ci kilka minut każdy), w celu eliminacji wadliwego elementu?
1. Tak jak pisałem wcześniej, podłącz do KRK inne źródło przez złącze RCA np. CD i sprawdź efekt.
2. O ile masz taką możliwość, podłącz interfejs do innego monitora i sprawdź efekt.
3. Użyj innego kabla, aby przekonać się, czy w tym nie tkwi problem.
4. Możesz też spróbować wyprowadzić sygnał z wyjścia słuchawkowego i podać go na złącze TSR w KRK. Schematy różnego rodzaju połączeń znajdziesz np. tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2357756.html

Co jest źródłem sygnału w momencie występowania zniekształceń? Czy problem również występuje w przypdaku sygnału, który pochodzi z wejścia mikrofonowego lub instrumentalnego?

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » czwartek 07 lip 2016, 11:12

......a jak to sprawdzić? jak nie mam od tych kabli opakowania? albo ile może kosztować bo po wpisaniu na allegro cinch zbalansowany znajduje jedną sztukę za 500 zł...

...jeszcze dwie sprawy:
- jakiej długości jest kabel łączący monitor z interfejsem?
- co ustawiasz na 0? filtry czy wzmocnienie?

nicnaniby

Post autor: nicnaniby » czwartek 07 lip 2016, 11:40

......a jak to sprawdzić? jak nie mam od tych kabli opakowania? albo ile może kosztować bo po wpisaniu na allegro cinch zbalansowany znajduje jedną sztukę za 500 zł...

Połączenia przez złącza RCA sa połączeniami niesymetrycznymi. W tym konkretnym przypadku interfejs dysponuje tylko wyjściem niesymetrycznym poprzez złącza RCA, więc nie możesz go inaczej podłączyć do KRK, niż niesymetrycznie.
System składa się z 3 elementów:
- interfejsu
- kabla
- monitora
Nie rozumiem, dlaczego nie chcesz zrobić kilku prostych testów (które zajmą Ci kilka minut każdy), w celu eliminacji wadliwego elementu?
1. Tak jak pisałem wcześniej, podłącz do KRK inne źródło przez złącze RCA np. CD i sprawdź efekt.
2. O ile masz taką możliwość, podłącz interfejs do innego monitora i sprawdź efekt.
3. Użyj innego kabla, aby przekonać się, czy w tym nie tkwi problem.
4. Możesz też spróbować wyprowadzić sygnał z wyjścia słuchawkowego i podać go na złącze TSR w KRK. Schematy różnego rodzaju połączeń znajdziesz np. tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2357756.html

Co jest źródłem sygnału w momencie występowania zniekształceń? Czy problem również występuje w przypdaku sygnału, który pochodzi z wejścia mikrofonowego lub instrumentalnego?...

KRK do tej pory były podłączone do emu 0404 usb i nie występowało żadne trzeszczenie a łączyłem je dużymi jackami. Chwilowo nie mam jak podłączyć do innego monitora ale może uda mi się na dniach od znajomego wyciągnąć. Kabla również nie mam innego, mam tylko te dwa którymi teraz łączę.
Monitor na tym przednim wejściu solo TRS nie trzeszczy w ogóle.
Kabel cinch ma metr długości.
co masz na myśli pytając o filtry lub wzmocnienie_

ODPOWIEDZ