Monitory + interface do 5000 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
PWA
Re: Monitory + interface do 5000 zł

Post autor: PWA » środa 16 mar 2016, 22:38

Już znalazłem nowy babyface za 2200, wiec zostaje 2300 na monitorki...

Moim zdaniem to dobry zestaw, choć dołożył bym trochę i kupił Adam a7x. Co do Focali, to mam, używam i jestem zadowolony...

fallworm

Post autor: fallworm » środa 16 mar 2016, 23:03

...Już znalazłem nowy babyface za 2200, wiec zostaje 2300 na monitorki...

Moim zdaniem to dobry zestaw, choć dołożył bym trochę i kupił Adam a7x. Co do Focali, to mam, używam i jestem zadowolony......

PWA, Focal i Adam to dwa różne podejście do brzmienia Więc ja bym trochę z tym uważał. Te Focale z serii Alpha to super wybór w tej cenie. 65 można kupić od 2000 pln brutto. Ja w zasadzie uparłem się aby kupić 80 ale to nie ze względu na siebie tylko na hmm "odwiedzających" - Dźwięk z tych monitorów podoba się bardziej konsumentowi niż z a7x czy a8x.

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » środa 16 mar 2016, 23:14

PWA, Focal i Adam to dwa różne podejście do brzmienia Więc ja bym trochę z tym uważał. Te Focale z serii Alpha to super wybór w tej cenie. 65 można kupić od 2000 pln brutto. Ja w zasadzie uparłem się aby kupić 80 ale to nie ze względu na siebie tylko na hmm "odwiedzających" - Dźwięk z tych monitorów podoba się bardziej konsumentowi niż z a7x czy a8x.

fallworm, zgadzam się... w końcu Adamy to kompletnie inna pułka, ale przy założeniu kolegi, że nie chce za bardzo przekraczać założonego budżetu, to jest naprawdę niezła opcja... na pewno lepsza, niż np. KRK

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » czwartek 17 mar 2016, 11:23

Mam trochę wolnego czasu, uziemiony w domu jestem to dołączę się do dyskusji, a co tam! Tym bardziej, że w hardware mam słabą wiedzę, czas ją rozwinąć!

Słuchajcie, chciałbym podsumować rozmowę o interfejsach i rozwinąć temat "dlaczego np. ApolloTwin lub RME" jest takie drogie. Dokładam kilka luźnych przemyśleń. Może nie każdy ma wymagania tak płytkie jak ja lecz jeżeli ty również:

-pracujesz wyłacznie w środowisku PC

-używasz wyłącznie wirtualnych instrumentów, sampli

-nagrywasz sporadycznie lub wcale

to chyba wystarcza najprostszy inferfejs prawda? Coś co spełnia rolę karty dźwiękowej na dobrą sprawę, kwestia sprowadza się wyłącznie do przetworników sygnału na odsłuch prawda?

Ok, może w grę wchodzić kwestia wydajności czy jak piszecie - jakości sterowników. Piszecie, że RME czy Apollo Twin daje gwarancję stabilności, że ma dobre sterowniki. Śmiejcie się lecz jestem użytkownikiem interfejsu Lexicon Alpha (tak, kosztuje chyba 250 zł). I również nie miałem problemów z jego stabilnościa. Mało powiedziane - NIGDY ŻADNEGO PROBLEMU NIE BYŁO, nie przypominam sobie aby kiedykolwiek coś było z nim nie tak. Ponieważ od niedawna zaczynam nagrywać niekiedy poszczególne ślady (do tej pory głównie w środowisku cyfrowym pracowałem) potrzebuję 48V i aktualnie zamieniam Alpha na model wyższy obsługujący 48v czyli Lexicon Lambda. 

Poprzez swoją ignorancję zapewne, nie widzę absolutnie kurcze żadnego sensu w takim przypadku kupowania np. Babyface'a. Różnica w cenie pomiędzy np. Lexiconem Alpha a Babyface to ok. 2000,00 zł. Jestem niezmiernie ciekaw czy RME będzie lepiej pracowało wydajnościowo niż gdybym te 2000 zł zainwestował w hardware do PC (procek lub ram, dyski). Obawiam się, że ni hu hu:)

Ok, a co z nagrywaniem zatem? Za 2000 jesteś w stanie zrealizować kilka niewielkich sesji na świetnych mikrofonach i preampach po prostu zgłaszając się do wielu studiów nagraniowych, półprofesjonalnych lub hobbystycznych. Sam tak robię i polecam to również każdemu gdyż przy okazji poznajesz sprzęty różne, ludzi itp. Zamiast kupować zestaw Neumann u87 + Neve 1073 za 20.000 możesz sobie poszperać po setkach studiów nagraniowych w Polsce - niekiedy otrzymywałem oferty, że nagramy partie wokali w cenie 900 zł na naprawdę świetnym sprzęcie. W takim układzie zostaje w kieszeni 19,100 zł a do jakości finalnego nagrania nie sposób się przyczepić.

Jeszcze odnośnie monitorów - ja słuchałem i pracowałem jakiś czas na Genelec 8050. I uzależniłem się od nich, nie potrzebuję słuchać opinii o krk, focalach, adamach ani żadnego z tych monitorów osłuchiwać. Jestem zakutym łbem i jak tylko uporam się z organizacją swojego wesela w te wakacje jadę do sklepu po te głośniki - tak bardzo są dobre.

Mekson

Post autor: Mekson » wtorek 22 mar 2016, 22:21

Odnawiam temat, monitory już wybrałem,
ale dalej zastanawia mnie kwestia interface...
póki co interesują mnie 3 warianty :

- rme babyface pro
- spl crimson
- Audient iD22

Który najlepszy waszym zdaniem? dodam, że pod windows'a.

A może są jeszcze jakieś godne polecenia w cenie +/- 3000zł ?

ODPOWIEDZ