Witam
Proszę o pomoc w wyborze sprzętu, kompletuje studio domowe w którym będę:
Nagrywał wstępne wokale
Produkował muzykę
Samplował
Aranżował
Pokój 6x4 m, z meblami, bez aranżacji, w planie 2 panele koło mikrofonu, 2 panele do pokoju.
Posiadam na ten moment:
-Rode NT1
-Akai advance 49
-Line 6ux2
Potrzebuje:
1.Monitory/Głośniki do produkcji tj. żeby słyszeć wyraźnie wokal oraz instrumenty VSTI,
ew. aranżacja
kwota do 1000 zł, natomiast nie zamierzam miksować czy też masterować, więc jak będzie coś tańszego się nie obrażę
Np Bheringer MS16?
2.Gramofon do 500 zł do samplowania i odsłuchu, ew.+200zł na system i igłę
Stary gramofon z wzmacniaczem denona chcę sprzedać.
Numark TTUSB znalazłem, ma wbudowany wzmacniacz, tylko nie wiem czy sprawdzi się do ww. zadań.
3.Słuchawki do nagrywania wokalu(zamknięte), typowo odsłuchowe 150-400 zł
Superlux hd669 te wytypowałem
4.Czy line 6ux2 dodam, że po wymianie preampa na gwarancji nadaje się do wokalu, wydaje mi się iż słabo zbiera mikrofon, ścieżka w abletonie rysuje się na 50% skali dopiero przy gainie 75-80%. Może lepiej go sprzedać, i kupić coś nowego.
Bardzo proszę o pomoc, weryfikacje zamysłu, czytam od tygodnia posty na ten temat, a mętlik w głowie coraz większy.
Pozdrawiam
Głośniki/Monitory + pomoc w wyborze gramofonu
Re: Głośniki/Monitory + pomoc w wyborze gramofonu
1. Na pewno nie MS16 - bierz coś lepszego(nie problem bo większość jest lepsza) i większego (nawet używane)
2. żadnego dziadostwa z USB - co najwyżej skup się by miał wyjście line out (czyli z wbudowanym preampem RIAA) i napęd bezpośredni (podstawa) - styknie do samplowania jak nie robisz tufu tufu Reloop 2000
3. mogą być
4. Ja osobiście bym sprzedał - dobre do ciurkania na gitarze z efektami i niczego więcej
Poszukałbym czegoś co ma preamp RIAA gdybym go w gramofonie nie miał
2. żadnego dziadostwa z USB - co najwyżej skup się by miał wyjście line out (czyli z wbudowanym preampem RIAA) i napęd bezpośredni (podstawa) - styknie do samplowania jak nie robisz tufu tufu Reloop 2000
3. mogą być
4. Ja osobiście bym sprzedał - dobre do ciurkania na gitarze z efektami i niczego więcej
Poszukałbym czegoś co ma preamp RIAA gdybym go w gramofonie nie miał