Budżetowe słuchawki - do nagrywania rapu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Zorian
Budżetowe słuchawki - do nagrywania rapu

Post autor: Zorian » sobota 27 lut 2016, 16:54

Witam. Jakie polecacie słuchawki, mające bardzo dobrą jakość w stosunku do ceny i sprawdzające się podczas nagrywania rapowych wokali w warunkach pokojowego studia nagrań :D

Nie mam sztywno określonego budżetu, ale nie chce przepłacać.

Mój interface to Focusrite Scarlett Solo.

Dodatkowo, czy wyciągne większość możliwości z mikrofonu Rode NT1-A w połączeniu z tym interfejsem?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Awatar użytkownika
Sawka

Re: Budżetowe słuchawki - do nagrywania rapu

Post autor: Sawka » czwartek 03 mar 2016, 15:37

Do wokalu i tani to AKG Perception 120

Awatar użytkownika
czasmi

Post autor: czasmi » czwartek 03 mar 2016, 16:39

Poleciłeś mu chyba jeden z tańszych modeli budżetowych. Nie wiem czy się to sprawdzi w nagrywaniu wokalu.

Awatar użytkownika
Sawka

Post autor: Sawka » czwartek 03 mar 2016, 17:05

To jest mikrofon do nagrywania wokalu, a że chciał budżetowy, to go dostał. Jest to jeden z lepszych modeli w tym segmencie.

Awatar użytkownika
Zorian

Post autor: Zorian » czwartek 03 mar 2016, 17:34

Niestety za pózno zauważyłem ten błąd :D. Tak na poważnie. Jakie słuchawki do odsłuchu podczas nagrywania?

fallworm

Post autor: fallworm » czwartek 03 mar 2016, 23:32

Ło panowie nie tak szybko. Trochę mnie tu nie było i widzę nowe twarze. To dobrze.

Panie Zorian - nie określiłeś ceny. Pamiętaj, że słuchawki powinny być o budowie zamkniętej, dobrze izolujące, aby dźwięk aranżacji "nie wyciekał" i nie nagrywał się wraz z wokalem. AKG 120 są ok ale wg mnie są niewygodne i nie izolują mocno. Ja generalnie zazwyczaj polecam Beyerdynamic dt770 - wersje 80ohm można kupić już za 520 pln brutto (dostałem taką ofertę na początku roku z thomanna). To są słuchawki które także przydadzą Ci się do kontroli brzmienia miksu - na pewno będziesz je traktował z godnością i używał często - nie tylko podczas nagrywania.
Tańszych modeli porównywalnych, które mogę polecić nie znam.

Panie Sawka i Panie Zorian, przykro mi stwierdzić ale pomimo dużej promocji tego mikrofonu w internecie i nie tylko, na podstawie moich doświadczeń stwierdzam, że nie jest to mikrofon do bliskich wokali i rapu. Nt1a jest mikrofonem typowo na chórki i dalsze źródła sygnału, czasem sprawdza się na dęciaki małogabarytowe . Dlaczego? Ten mikrofon nie jest neutralny, jest jasny i mało sobie radzi z sybilantami, słabo sobie również radzi z szybkimi zmianami ciśnień akustycznych, czasem słychać jak membrana wchodzi w rezonans. Nie jest to mój typ. Miałem ich 4 sztuki i używałem tylko na chór gospell. Ale napisze też - że to dużo lepszy wybór niż tanie MXL'e czy AT. W sumie w tej cenie są ze dwa, trzy modele na wokal bliski ale nie będę podpuszczał. Jeżeli nie macie Panowie porównań bezpośrednich z innymi produktami - na pewno będziecie zadowoleni.

Panie Zorian. Teraz jeszcze nie, ale za jakieś parę lat (a może miesięcy?) sam się przekonasz że podpinanie mikrofonu bezpośrednio do preampu zintegrowanego w interfejs to przestępstwo. Mikrofon dopiero wten czas pokazuje jak na prawdę brzmi i jak się zachowuje na w miarę przyzwoitym budżetowym przedwzmacniaczu - np Focusrite Isa one to dobry przykład. Średnia klasa samego przedwzmacniacza (1 kanał) to zazwyczaj koszt 800-1000 USD. Przedwzmacniacze zintegrowane w interfejsach od Focusrite'a, przez Motu do Rme to jak hmm aparaty fotograficzne w telefonach komórkowych z lat 2005, coś tam widać.. ale i tak każdy woli kupić aparat oddzielnie.

Awatar użytkownika
Zorian

Post autor: Zorian » piątek 04 mar 2016, 09:58

Póki co takich pieniędzy na preamp nie wyłoże. Odnośnie Focusrite Scarlett Solo i Audiobox Usb/ Audiobox iOne. Czy rzeczywiście Focusrite wygrywa z konkurentem, czy to reklama robi robote? Ma Pan spore doświadczenie, może parametry sie przydadzą do szybkiego porównania.

https://global.focusrite.com/usb-audio-interfaces/scarlett-solo/specifications

https://www.presonus.com/products/AudioBox-iOne (aktualnie korzystam tylko z PC, więc pewnie nieptorzebna dopłata)

http://www.presonus.com/products/AudioBox-USB/techspecs

fallworm

Post autor: fallworm » piątek 04 mar 2016, 10:38

Jeden i drugi produkt to raczej porównywalne rzeczy.. Jestem ogólnie zdania, że w przypadku tej półki cenowej to szkoda czasu na efekty placebo. Jak już miałbym wybierać to dałbym szansę temu presonusowi.
Zwróć uwagę na oprogramowanie dostarczone przez producentów - generalnie w tym segmencie cenowym to powinien być główną kryterią wyboru.

ODPOWIEDZ