Wysokiej jakości nagrania plenerowe
Re: Wysokiej jakości nagrania plenerowe
Co masz na myśli pisząc "nagranie plenerowe"? Koncert?
Mam na myśli nagrania na zewnątrz. Dokładnie takie jakie jest w linku, który podałem w głównym poście.
Może być shotgun. Ten Rode NTG3 jest bardzo fajny i wystarczający do takich atrakcji.
Nie słuchałem długo tego co jest na filmie bo jakoś nie mogę się przełamać do takiego typu muzyki ale nie wydaje mi się, że nie można pokusić się o nagrania postsynchrona w studiu do takiego czegoś. Czyli nagrywasz najpierw byle czym, natomiast w studiu dogrywasz to co było na filmie ale w przyzwoitej jakości studyjnej i miksujesz jak należy.
- Mariusz1333
...
Co masz na myśli pisząc "nagranie plenerowe"? Koncert?...
".....tzw "shotguny"... " wskazuje że nie koncert tylko inwigilacja (ludzi, ptaków...?)
- Soundscape
- Kontakt:
A pod tym linkiem nie znajduje się przypadkiem prosty film nakręcony do gotowego (nagranego wcześniej) kawałka? (Na razie po przesłuchaniu na laptopie.)
Mogą mieć też "pchełki" bezprzewodowe, niewidoczne. Przesłucham to w domu jeszcze raz.
chodzi o samą konwencję, która moim zdaniem jest świetna, zrobienie zwykłego nagrania i podłożenie pod to filmu to nic innego jak klasyczny klip, takie nagranie to coś więcej, magia chwili, możliwość pokazania swoich umiejętności na zywo. W Anglii tego typu nagrania są bardzo popularne. Dam inne przykłady: https://www.youtube.com/watch?v=nytpbEe9fvk / https://www.youtube.com/watch?v=VDRv5s_SuuI . Polecam zwrócić uwagę na dźwięk wiatru, który "atakuje" osłonę mikrofonu, dźwięki wydawane przez ludzi w tłumie, idealna synchronizacja oddechów i małych potknięć. Generalnie polecam całą tę serię organizowaną przez JDZMedia, czyli w sumie wszystkie filmiki proponowane z prawej strony. Ja jestem przekonany że dźwięk jest nagrany na żywo. Pytanie jaki sprzęt jest wystarczający i może ktoś zna patenty na takie nagrania?
https://www.youtube.com/watch?v=QfRJyt3gTzo
rode, shotgun
prosze bardzo;)
- Mariusz1333
jednakże jest to chyba zbyt dobra jakość dźwięku jak na dynamiki,
Błądzisz, dynamiki słaba jakość? - chodzi o to ze nie ten, bo nie zbierze z tak daleka
potem trafiłem na mikrofony pojemnościowe tzw "shotguny", np. rode ntg-3. Jak uważacie, na jakim sprzęcie są rejestrowane takie nagrania? Poza tym jaki jest wygodny patent na rejestrację takiego nagrania? ...
po co shotgun, tam jest tyle szumu w podkładzie, że normalna kardioida wystarczy,, plan jest b. bliski, tak że mikrofon może być pół metra- metr nad/pod głową/kamerą