Wysokiej jakości nagrania plenerowe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
aiker
Wysokiej jakości nagrania plenerowe

Post autor: aiker » poniedziałek 25 sty 2016, 21:20

Jakiego sprzętu potrzebuję do realizacji tak wysokiej jakości nagrania plenerowego: https://www.youtube.com/watch?v=Ml24Vhkntls ? Pierwsza myśl kierowała mnie w stronę mikrofonów dynamicznych, jednakże jest to chyba zbyt dobra jakość dźwięku jak na dynamiki, potem trafiłem na mikrofony pojemnościowe tzw "shotguny", np. rode ntg-3. Jak uważacie, na jakim sprzęcie są rejestrowane takie nagrania? Poza tym jaki jest wygodny patent na rejestrację takiego nagrania?

fallworm

Re: Wysokiej jakości nagrania plenerowe

Post autor: fallworm » poniedziałek 25 sty 2016, 23:05

Co masz na myśli pisząc "nagranie plenerowe"? Koncert?

aiker

Post autor: aiker » wtorek 26 sty 2016, 00:35

...Co masz na myśli pisząc "nagranie plenerowe"? Koncert?...

Mam na myśli nagrania na zewnątrz. Dokładnie takie jakie jest w linku, który podałem w głównym poście.

fallworm

Post autor: fallworm » wtorek 26 sty 2016, 00:56

Może być shotgun. Ten Rode NTG3 jest bardzo fajny i wystarczający do takich atrakcji.

Nie słuchałem długo tego co jest na filmie bo jakoś nie mogę się przełamać do takiego typu muzyki ale nie wydaje mi się, że nie można pokusić się o nagrania postsynchrona w studiu do takiego czegoś. Czyli nagrywasz najpierw byle czym, natomiast w studiu dogrywasz to co było na filmie ale w przyzwoitej jakości studyjnej i miksujesz jak należy.

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » środa 27 sty 2016, 10:58

...
Co masz na myśli pisząc "nagranie plenerowe"? Koncert?...

".....tzw "shotguny"... " wskazuje  że nie koncert tylko inwigilacja (ludzi, ptaków...?) Cool

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 27 sty 2016, 14:24

A pod tym linkiem nie znajduje się przypadkiem prosty film nakręcony do gotowego (nagranego wcześniej) kawałka? (Na razie po przesłuchaniu na laptopie.)

Mogą mieć też "pchełki" bezprzewodowe, niewidoczne. Przesłucham to w domu jeszcze raz.

Paweł

Post autor: Paweł » środa 27 sty 2016, 16:20

Można kombinować, tylko po co? Podkład i tak będzie musiał być podłożony, to po co się męczyć z wokalem na powietrzu?

aiker

Post autor: aiker » czwartek 28 sty 2016, 01:30

...Można kombinować, tylko po co? Podkład i tak będzie musiał być podłożony, to po co się męczyć z wokalem na powietrzu?...

chodzi o samą konwencję, która moim zdaniem jest świetna, zrobienie zwykłego nagrania i podłożenie pod to filmu to nic innego jak klasyczny klip, takie nagranie to coś więcej, magia chwili, możliwość pokazania swoich umiejętności na zywo. W Anglii tego typu nagrania są bardzo popularne. Dam inne przykłady: https://www.youtube.com/watch?v=nytpbEe9fvk / https://www.youtube.com/watch?v=VDRv5s_SuuI . Polecam zwrócić uwagę na dźwięk wiatru, który "atakuje" osłonę mikrofonu, dźwięki wydawane przez ludzi w tłumie, idealna synchronizacja oddechów i małych potknięć. Generalnie polecam całą tę serię organizowaną przez JDZMedia, czyli w sumie wszystkie filmiki proponowane z prawej strony. Ja jestem przekonany że dźwięk jest nagrany na żywo. Pytanie jaki sprzęt jest wystarczający i może ktoś zna patenty na takie nagrania?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 28 sty 2016, 09:43

https://www.youtube.com/watch?v=QfRJyt3gTzo

rode, shotgun

prosze bardzo;)

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » czwartek 28 sty 2016, 12:06

jednakże jest to chyba zbyt dobra jakość dźwięku jak na dynamiki,

Błądzisz, dynamiki słaba jakość? - chodzi o to ze nie ten, bo nie zbierze z tak daleka

potem trafiłem na mikrofony pojemnościowe tzw "shotguny", np. rode ntg-3. Jak uważacie, na jakim sprzęcie są rejestrowane takie nagrania? Poza tym jaki jest wygodny patent na rejestrację takiego nagrania? ... 

po co shotgun, tam jest tyle szumu w podkładzie, że normalna kardioida wystarczy,, plan jest b. bliski, tak że mikrofon może być pół metra- metr nad/pod głową/kamerą

ODPOWIEDZ