Wybór interfejsu audio

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Wybór interfejsu audio

Post autor: matiz » wtorek 29 gru 2015, 01:25

W takim razie uprzejmie proszę o sprostowanie, poparte wiarygodnymi badaniami odnośnie tego tematu. Moje pytanie brzmi: dlaczego 1 bit informacji przepłynie przez thunderbolt szybciej niż przez usb i o ile szybciej.

Odnośnie monitoringu (tam niby głosiłem herezje ) to wydaje mi się, że może zbyt radykalnie ogłosiłem swoją wiedzę. Po prostu ostatnie 7 lat spędziłem na researchu związanym z aspektami neurologicznymi i laryngologicznymi odnośnie zmysłu słuchu i monitoringu dźwięku dostępnym sprzętem. Jeżeli ktoś się w tym momencie nie zgadza. Trudno, też bym się nie zgodził parę lat temu....

Pytanie jest złe, mnie na przykład nie interesuje, jak szybko przepływa bit informacji, tylko dźwięk od wejścia do wyjścia. To ma znaczenie i to zmierzyłem. Różnice są, dość istotne. Nie wiem, z czego wynikają - dodatkowe bufory, przerwania, cokolwiek - różnice w latencji są ewidentne i powtarzalne.

Drugiej części, tej o monitoringu, nie rozumiem.

[addsig]

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Post autor: ukaef » wtorek 29 gru 2015, 02:58

....Drugiej części, tej o monitoringu, nie rozumiem....

Chodziło mu o to, że nie zauważysz różnicy między 3 ms a 5 ms opóźnieniem (podczas "monitoringu")
:)

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Post autor: ukaef » wtorek 29 gru 2015, 03:06

Postanowiłem sobie coś policzyć, podpowiedźcie czy dobrze liczę:
340 m/s * 0,005 s = 1,7 m

Jeśli siedzimy 1,7m od monitorów, to zanim dźwięk z nich dotrze do naszych uszu, minie 5 ms, tak? :)
:)

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » wtorek 29 gru 2015, 10:45

W takim razie uprzejmie proszę o sprostowanie, poparte wiarygodnymi badaniami odnośnie tego tematu. Moje pytanie brzmi: dlaczego 1 bit informacji przepłynie przez thunderbolt szybciej niż przez usb i o ile szybciej.

Według standardu USB 3 teoretyczna szybkość transmisji danych wynosi 5Gb/s. Zgodnie ze standardem Thunderbolt 1 jest to 10 Gb/s. Oznacza to, że Thunderbolt prześle w jednostce czasu (w tym wypadku sekunda) 1 bit informacji 2 razy szybciej niż USB 3.0... tyle jeżeli chodzi o szybkość przesyłania.
Co do latencji, do zadaj sobie pytanie co jest jej przyczyną w przypadku komputera? Dlaczego ona powstaje i co jest za nią odpowiedzialne? Jako podpowiedź przesłałem wcześniej link do artykułu, który wskazuje na 2 rozwiązania na poziomie sprzętowym, które powodują zmniejszenie opóźnień w przesyłaniu danych w stosunku do USB... jak widać czytasz bez zrozumienia.
Ponieważ usb 3 pracuje na tej samej zasadzie co usb 2, w związku z tym usb 3 odnośnie opóźnień zachowuje się dokładnie tak samo, jak usb 2... czyli latencja będzie mniej więcej na tym samym poziomie.
To jest ostatni mój post w tej sprawie... nie chce mi się tłumaczyć jak działa komputer... od tego są książki, internet i szkoła

industry.project

Post autor: industry.project » wtorek 29 gru 2015, 11:29

fallworm

Post autor: fallworm » wtorek 29 gru 2015, 11:32

...Postanowiłem sobie coś policzyć, podpowiedźcie czy dobrze liczę:

Jeśli siedzimy 1,7m od monitorów, to zanim dźwięk z nich dotrze do naszych uszu, minie 5 ms, tak? :)...

Tu chodziło o inny temat, gdzie napisano, że głoszę "herezje" Odnośnie monitorów, postrzegania dźwięku itd.

...Według standardu USB 3 teoretyczna szybkość transmisji danych wynosi 5Gb/s. Zgodnie ze standardem Thunderbolt 1 jest to 10 Gb/s. Oznacza to, że Thunderbolt prześle w jednostce czasu (w tym wypadku sekunda) 1 bit informacji 2 razy szybciej niż USB 3.0... tyle jeżeli chodzi o szybkość przesyłania...

No właśnie tego nie rozumiem. W przypadku tego typu magistralii nie zmienia się szybkość tylko przepustowość!. Nie speed, a bandwidth. 1 bit przepuszczony zostanie z tą samą prędkością, po różnych magistraliach, a jakie "opóźnienia" zostaną osiągnięte? - zależność od typu danych które trzeba obsłużyć przez odpowiednie procesy.

Odnośnie książek - zdaje się, o ile pamięć mnie nie myli, że jest to napisane w tej pozycji:
http://helion.pl/ksiazki/strukturalna-organizacja-systemow-komputerowych-wydanie-v-andrew-s-tanenbaum,sosko5.htm

Po nowym roku podepne pod mojego świeżego maca coś na Thunderbolta i usb z interfejsów i zobacze gdzie jest ta różnica i ile ona wynosi.

Dla sprostowania - czytam ze zrozumieniem. Może jest jakaś różnica w przypadku audio, ale na pewno nie w szybkości przepływu danych, tylko przetwarzania tego sygnału (wątpie by chodziło o obsługę przerwań - te czasy są pomijalne). W internecie nie widzę jakichkolwiek informacji na ten temat, poza "thunderbolt jest super ekstra bla bla bla".

industry.project

Post autor: industry.project » wtorek 29 gru 2015, 11:44

Ja używam złącze thunderbolt. Pomiędzy thunderbolt, a pci nie ma różnic w prędkości. USB nie znam.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 29 gru 2015, 14:31

...Postanowiłem sobie coś policzyć, podpowiedźcie czy dobrze liczę:

Jeśli siedzimy 1,7m od monitorów, to zanim dźwięk z nich dotrze do naszych uszu, minie 5 ms, tak? :)...

Przepraszam - kolejny mądry przeliczający latencję na odległość? To jest jeszcze clepszy przykład - na scenie muzycy stoją w odległości paru metrów, a równo grają Tyle, że to nie na temat zupełnie...

[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 29 gru 2015, 14:32

Po nowym roku podepne pod mojego świeżego maca coś na Thunderbolta i usb z interfejsów i zobacze gdzie jest ta różnica i ile ona wynosi.

Podepnij i przekonaj się sam. Jak znajdziesz przyczyny, opublikuj, sam jestem ciekawy.

[addsig]

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » wtorek 29 gru 2015, 15:28

Podepnij i przekonaj się sam. Jak znajdziesz przyczyny, opublikuj, sam jestem ciekawy....

Przyczyny są znane i opisane przynajmniej w kilku artykułach... nawet podpiąłem wcześniej link do jednego z nich... i nie słuchaj fallworma, bo on błądzi jak dziecko we mgle

ODPOWIEDZ