Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
kozik932 - Posty:56
Re: ESIO nEAR 05 Extreme - monitory warte uwagi?
autor: kozik932 » wtorek 08 gru 2015, 08:11
...Rada moja jest taka: kup coś co będziesz mógł sprzedać.
Zwróć uwagę na Yamaha hs 5 lub 50, br z tyłu ale i tak najlepiej je zatkać. Wydaje mi się, że rozsądne w tych super budżetowym rejestrze.
Pamiętaj, że cokolwiek kupisz i tak będziesz musiał się na tym uczyć pracować, czy to będzie pierdziawka do 1000 zł czy coś okazalszego - i tak parę miesięcy minie nim zrozumiesz co prezentuje taki monitor....
Naczytałem się sporo złego o Yamahach, że nie ma basu itd i strasznie się zniechęciłem do monitorów tej marki :/ No KRK są popularniejsze, więc możliwość sprzedaży byłaby po ich stronie, tyle że ludzie chyba wolą kupować G3... Jeśli kupiłbym RP5 G2 za 800zł, to dużo chyba bym nie stracił przy sprzedaży?
-
fallworm - Posty:471
autor: fallworm » wtorek 08 gru 2015, 15:21
RP5 G2 za 800zł to całkiem przyzwoita cena. Niedawno komplet używek poszedł na aukcji za 970 zł.
Przy 5 calowych głośnikach poziom słyszalności 'basu' będzie niski, cokolwiek byś nie kupił. Wrażliwość słuchowa to kwestia do wykształcenia. Ja też parę ładnych lat temu nie słyszałem niższych częstotliwości na A7, po roku okazało się że jest ich stanowczo za dużo, by móc pracować swobodnie nad ścieżką i nie następowały maskowania częstotliwościowe.
PS. Dużo hitów zostało stworzonych na samych sześcianach Auratone jako monitory główne, a poprawki i finalizacja na Yamahach NS

Do dzisiaj słyszysz je w radiu.
-
autor: kozik932 » wtorek 08 gru 2015, 18:03
...RP5 G2 za 800zł to całkiem przyzwoita cena. Niedawno komplet używek poszedł na aukcji za 970 zł.
Przy 5 calowych głośnikach poziom słyszalności 'basu' będzie niski, cokolwiek byś nie kupił. Wrażliwość słuchowa to kwestia do wykształcenia. Ja też parę ładnych lat temu nie słyszałem niższych częstotliwości na A7, po roku okazało się że jest ich stanowczo za dużo, by móc pracować swobodnie nad ścieżką i nie następowały maskowania częstotliwościowe.
PS. Dużo hitów zostało stworzonych na samych sześcianach Auratone jako monitory główne, a poprawki i finalizacja na Yamahach NS
Do dzisiaj słyszysz je w radiu. ...
Nadarzyła się też okazyjna cena RP5 G3 - są lepsze? Trochę szukałem w necie, ale nie moge znaleźć nic konkretnego. Ponoć zmieniony tweeter, dodany tryb standby, są lżejsze, mają więcej mocy... Na które lepiej zwracać uwagę?
-
PWA

Do dzisiaj słyszysz je w radiu. ...
Do Auratone trzeba "dojrzeć"

... nie polecał bym twórcy wątku tych monitorów jako jego pierwszych monitorów w życiu... bo na pewno się zrazi

... co prawda to zacna konstrukcja i ma swoje wspaniałe zalety jeżeli chodzi o średnicę (kluczową dla każdego miksu), filtrowanie grzebieniowe czy balans stereo/kompatybilność mono, ale chyba jako pierwsze monitory to niekoniecznie
-
autor: kozik932 » wtorek 08 gru 2015, 21:58
Moge mieć KRK RP5 G3, stan jak nowe + kable, ponoć jakieś droższe, robione na zamówienie, pozłacane końcówki za 900zł + koszt wysyłki. To dobra cena? Okazyjna, czy raczej nic specjalnego? A może czekac na coś innego, albo szukać taniej G2?
-
autor: fallworm » wtorek 08 gru 2015, 22:52
...Moge mieć KRK RP5 G3, stan jak nowe + kable, ponoć jakieś droższe, robione na zamówienie, pozłacane końcówki za 900zł + koszt wysyłki. To dobra cena? Okazyjna, czy raczej nic specjalnego? A może czekac na coś innego, albo szukać taniej G2?...
Cena dobra. Bierz - samo złoto na końcówkach może być więcej warte.
Pierwszy zakup zawsze jest trudny. Jak wszystko pójdzie dobrze za parę lat będziesz śmiał się ze swoich dzisiejszych dylematów.
Właściwie do czego potrzebujesz odsłuchu? Na czym polega Twoja praca z dźwiękiem?
-
ceres1x
autor: ceres1x » wtorek 08 gru 2015, 23:18
Kolega mial podobny dylemat, z tym ze wahal sie miedzy krk rp5 g3 i JBL lsr305.
Udalo mu sie odsluchac obydwa i bez wahania wybral JBL.
Tez mozna je upolowac w cenie do 1000zl i wiekszosc jest zdania ,ze sa lepsze od krk.
Ja mialem rp5 g2, pozniej zmienilem na A7X.
Powiem tylko,ze warto bylo dolozyc...
Same montory to nie wszystko, trzeba jeszcze zaadoptowac do nich odpowiednio pomieszczenie.
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika
-
autor: kozik932 » wtorek 08 gru 2015, 23:54
......Moge mieć KRK RP5 G3, stan jak nowe + kable, ponoć jakieś droższe, robione na zamówienie, pozłacane końcówki za 900zł + koszt wysyłki. To dobra cena? Okazyjna, czy raczej nic specjalnego? A może czekac na coś innego, albo szukać taniej G2?...
Cena dobra. Bierz - samo złoto na końcówkach może być więcej warte.
Pierwszy zakup zawsze jest trudny. Jak wszystko pójdzie dobrze za parę lat będziesz śmiał się ze swoich dzisiejszych dylematów.
Właściwie do czego potrzebujesz odsłuchu? Na czym polega Twoja praca z dźwiękiem?..
Głównie chcę nagrywać wokale do gotowych podkładów i miksować całość. W przyszłości może też zacznę sam tworzyc podkłady lub też będę miał podkłady w sesjach(możliwość ingerencji w każdą ścieżkę oddzielnie). Sprzęt do nagrywania mam już kompletny, pomieszczenie będzie zaadaptowane, obecnie zbieram materiały na panele z wełny. Co do tych JBL, to jakoś nawet nie chcę ich sprawdzać w necie, żeby nie robić sobie zamętu w głowie na kolejne 2 tygodnie :D
-
autor: kozik932 » środa 09 gru 2015, 21:18
A więc dokonało się! :D Wziąłem te KRK RP5 G3 z kablami za 930zł, w tym kurier. Nie wiem czy nie przepłaciłem za całość i czy nie będę żałował, no ale zobaczymy :) Czekam na paczkę :)
-
autor: fallworm » niedziela 13 gru 2015, 01:53
...A więc dokonało się! :D Wziąłem te KRK RP5 G3 z kablami za 930zł, w tym kurier. Nie
wiem czy nie przepłaciłem za całość i czy nie będę żałował, no ale zobaczymy :) Czekam
na paczkę :)...
No to mam nadzieje, że jeżeli chciałbyś łączyć przyszłość z muzyką to jednak za jakiś
czas sprzedasz te plastiki i kupisz monitory.
PS - dzisiaj miałem okazje słuchać JBL LSR 308. Jako że to drzewo jest dość popularne i
uchodzące za dobre, teraz wiem że tak nie jest. Ja bym to użył jako monitów do
symulacji estrady - nic więcej. Totalne dno i plastik. Basu aż za dużo.