... AKG 240 nie spotkalem jeszcze w studio...
Bez komentarza...
mowie calkiem powaznie... nie bylem w zbyt wielu studiach, wiec nie jestem reprezentatywny w tym wzgledzie, ale fakt jest taki ze nigdy sie nie spotkalem :)
[addsig]
Słuchawki do rejestracji wokalu
- Miłaszewski
Re: Słuchawki do rejestracji wokalu
Witam,
dziękuję za odzew. Bardzo dużo cennych informacji. Chciałbym dodać, że oprócz dobrego brzmienia ważną sprawą jest zniwelowaniwe przesłuchów wydobywających się ze słuchawek podczas nagrania. Zatem wydaje mi się, że w rachubę wchodzą słuchawki zamknięte.
Szczerze mówiąc, to nie bardzo wiem czy słuchawki otwarte lub półotwarte generują duże przesłuchy (logika na to wskazuje). Jeśli zaś chodzi o słuchawki zamknięte, to czy stanowią one separację osoby słuchającej od otoczenia(np. DJ w klubie), czy niwelują to, co się z nich wydobywa podczas nagrywania (wokalista w studio)? Znowu logika wskazuje, że jedno i drugie.
Proszę o rade jeśli myślę błędnie.
dziękuję za odzew. Bardzo dużo cennych informacji. Chciałbym dodać, że oprócz dobrego brzmienia ważną sprawą jest zniwelowaniwe przesłuchów wydobywających się ze słuchawek podczas nagrania. Zatem wydaje mi się, że w rachubę wchodzą słuchawki zamknięte.
Szczerze mówiąc, to nie bardzo wiem czy słuchawki otwarte lub półotwarte generują duże przesłuchy (logika na to wskazuje). Jeśli zaś chodzi o słuchawki zamknięte, to czy stanowią one separację osoby słuchającej od otoczenia(np. DJ w klubie), czy niwelują to, co się z nich wydobywa podczas nagrywania (wokalista w studio)? Znowu logika wskazuje, że jedno i drugie.
Proszę o rade jeśli myślę błędnie.
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund
-
Czy słuchawki półotwarte to na pewno dobry pomysł do nagrań wokalnych? Pomyślałem , że
jeśli wokalista słyszy siebie za dużo z zewnątrz to może gubić intonację - z zewnątrz
będzie słyszał się "niżej", przez co w efekcie będzie śpiewał "nad dźwiękiem". Tak
przynajmniej teoretycznie dzieje się w słuchawkach zamkniętych, gdy odsłuch jest zbyt
cichy.
Z drugiej strony słuchawki półotwarte/otwarte naturalniej oddają niższe pasmo, co ma
również wpływ na poprawną intonację.
Proszę o poradę i podzielenie się swoimi doświadczeniami :)
jeśli wokalista słyszy siebie za dużo z zewnątrz to może gubić intonację - z zewnątrz
będzie słyszał się "niżej", przez co w efekcie będzie śpiewał "nad dźwiękiem". Tak
przynajmniej teoretycznie dzieje się w słuchawkach zamkniętych, gdy odsłuch jest zbyt
cichy.
Z drugiej strony słuchawki półotwarte/otwarte naturalniej oddają niższe pasmo, co ma
również wpływ na poprawną intonację.
Proszę o poradę i podzielenie się swoimi doświadczeniami :)
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.
@keyzone w zasadzie to zależy do czego Ci potrzebne - jeśli wokalista sie nagrywa do podkładu, który zostaje to potencjalne przesłuchy nie psują efektu, gorzej jeśli np. masz mieć tylko wokal, a potrzeba do jego nagrania podkładu - wtedy trzeba poświęcić czasem komfort wokalisty... tak normalnie to np. AKG K-77 dają radę
[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu
Gasiu