Monitory studyjne - przesyłka z zagranicy

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Quban
Monitory studyjne - przesyłka z zagranicy

Post autor: Quban » sobota 26 wrz 2015, 12:24

Witam

Co sądzicie o przesyłkach takiego sprzętu na takich odległościach jak USA?

Mam możliwość zakupić monitory ze stojakami <nie wiem jak to zapakują>

i się zastanawiam, bo jest dobra okazja.. A nie chciałbym się później kłucić

z zagranicza firmą, że mi przywieżli obite głośniki. Ogółnie to chodzi o stronę Amazon.

Jeżeli ktoś miał doczynienia z taką sytuacją, to piszcie czy warto... Jouu !

Awatar użytkownika
funkofil1

Re: Monitory studyjne - przesyłka z zagranicy

Post autor: funkofil1 » niedziela 27 wrz 2015, 00:09

...Witam Co sądzicie o przesyłkach takiego sprzętu na takich odległościach jak USA? Mam możliwość zakupić monitory ze stojakami i się zastanawiam, bo jest dobra okazja.. A nie chciałbym się później kłucić z zagranicza firmą, że mi przywieżli obite głośniki. Ogółnie to chodzi o stronę Amazon. Jeżeli ktoś miał doczynienia z taką sytuacją, to piszcie czy warto... Jouu !...

A czy po opłaceniu cła nadal jest to dobra okazja?:)

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » niedziela 27 wrz 2015, 10:04

A czy po opłaceniu cła nadal jest to dobra okazja?:)...

Interesowałem się trochę tym tematem (zakup MS20-kit w Japonii) i akurat cło nie jest tu wielkim problemem. Z tego co pamiętam, to na elektronikę jest na poziomie 3,2%. Największy problem to VAT, ponieważ jest on liczony w następujący sposób: cena brutto produktu + cło + koszt przesyłki x 1,23... i z reguły to wszystko "zjada" cały potencjalny zysk . Warto więc dowiedzieć się, czy kupując dany towar w jakimś kraju będzie można odzyskać podatek VAT i najlepiej jak ktoś przywiezie sprzęt osobiście, bo odchodzi koszt przesyłki.

@Quban
To zawsze jest jakieś ryzyko. Kupowałem trochę sprzętu w Niemczech (Numa Nero, DSI Mopho) i nigdy nie dostałem uszkodzonego. Pamiętaj, że firma kurierska odpowiada za przesyłkę i trzeba po jej odbiorze sprawdzić ja w obecności kuriera. Jeżeli coś jest nie tak, to spisywany jest protokół i pewnie można odzyskać kasę. Nadawca może też dodatkowo wykupić ubezpieczenie tej przesyłki w firmie kurierskiej. Zawsze trzeba skalkulować cały koszt operacji, żeby być pewnym, że deal się opłaca

Quban

Post autor: Quban » niedziela 27 wrz 2015, 13:46

Mhm...
No przesyłka jest gratis, ale nie wiadomo jak z tym cłem, vatem... itd.
Mało przejżysta strona. przez godzine szukałem jakiegoś kontaktu co do oferty - nie ma szans.
Wyczytałem, żeby zaglądać na wersję .uk zamiast .com. 

Pokaże Wam tą oferte. Jedna ze strony .com, druga z .uk, ale cenowo wychodzi to samo. Co myślicie?

można to jakąś wyliczyć? z góry?

http://www.amazon.com/gp/product/B00F1DEI8G/ref=ox_sc_imb_mini_detail?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER

http://www.amazon.co.uk/JBL-LSR305-PAIR/dp/B00ZUA2A30/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1443352444&sr=8-3&keywords=JBL+LSR305 

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » niedziela 27 wrz 2015, 15:38

...Mhm...No przesyłka jest gratis, ale nie wiadomo jak z tym cłem, vatem... itd.Mało przejżysta strona. przez godzine szukałem jakiegoś kontaktu co do oferty - nie ma szans.Wyczytałem, żeby zaglądać na wersję .uk zamiast .com. 
Pokaże Wam tą oferte. Jedna ze strony .com, druga z .uk, ale cenowo wychodzi to samo. Co myślicie?
można to jakąś wyliczyć? z góry?
http://www.amazon.com/gp/product/B00F1DEI8G/ref=ox_sc_imb_mini_detail?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER
http://www.amazon.co.uk/JBL-LSR305-PAIR/dp/B00ZUA2A30/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1443352444&sr=8-3&keywords=JBL+LSR305 ...

Wzór na wyliczenie podałem Ci w poprzednim poście. Wątpię, aby przesyłka była gratis poza US...doczytaj uważnie warunki free shipping.
Ze stanów raczej tego nie zamówisz, ponieważ Amazon US nie wysyła większości towarów do Europy... dlatego przekierowanie do strony amazon UK
W UK cenowo nie wychodzi tak samo... jest znacznie drożej... policz sobie 239$ x kurs i 215 GBP x kurs :)

EMD

Post autor: EMD » niedziela 27 wrz 2015, 19:12

Po dwóch kliknięciach wiadomo, że free jest przy US ZIP code...
Z cłem i VATem też wiadomo - >100$ wszystko wchodzi w grę plus opłata za odprawę.
Nie ma gwarancji w Europie - chyba, że JBL ma coś o czym nie wiem.
Szczerze odradzam.

Kupno w Europie to inna bajka - jest gwarancją, brak odprawy itd. Tyle, że cena końcowa może być wyższa bo przeliczą przy zamówieniu na polski VAT

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » niedziela 27 wrz 2015, 22:13

Z tego co pamiętam to raczej >140$... dlatego istotna jest sprawa zwrotu VAT... i nie wiem jak to jest w przypadku US...co do polskiego VAT to bywa różnie... niektórzy liczą polski, inni kraju zakupu...ja płaciłem niemiecki VAT, nie polski.

Quban

Post autor: Quban » poniedziałek 28 wrz 2015, 11:04

Ok, jak się to wszystko policzyło z waszymi wskazówkami ,to faktycznie nie ma sensu... A co do kursu, to pomyliłem funta z euro:D
Dzieki Wam za pomoc. Kolejne potwierdzenie, że do Ameryki nam daleko. Cóż, temat do zamknięcia. Dzięki.
..może znacie jakieś dobre strony aukcyjne?

ODPOWIEDZ