Kompletowanie studia

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Banja
Kompletowanie studia

Post autor: Banja » poniedziałek 14 wrz 2015, 19:17

Witam nagrywam kawałki w szafie dzwięk jest zadowalający posiadam focusrite scarlett studio zestaw mikrofon interfejs i chcę podjąć następne kroki co do zakupów. Ciągle zastanawiam się czy kupno ekranu akustycznego ma sens bo dzwięk nie jest zły, lecz myśle ze warto wydać 600zł trzeba dążyć do perfekcji i chciałbym jeszcze dokupić przedwzmacniacz i mam pytanko do was jaki przedwzmacniacz i ekran akustyczny  z góry dzięki ;] 

Leff

Re: Kompletowanie studia

Post autor: Leff » poniedziałek 14 wrz 2015, 20:47

...Witam nagrywam kawałki w szafie dzwięk jest zadowalający posiadam focusrite scarlett studio zestaw mikrofon interfejs i chcę podjąć następne kroki co do zakupów. Ciągle zastanawiam się czy kupno ekranu akustycznego ma sens bo dzwięk nie jest zły, lecz myśle ze warto wydać 600zł trzeba dążyć do perfekcji i chciałbym jeszcze dokupić przedwzmacniacz i mam pytanko do was jaki przedwzmacniacz i ekran akustyczny  z góry dzięki ;] ...

Ekran kup, przydaje się, ale przedwzmacniacz bym odpuścił - te instalowane we współczesnych interface'ach są na tyle ok, że żeby mieć wyraźnie lepiej trzeba wydać dużo pieniędzy, a najlepiej zmienić też nie tylko preamp ale cały łańcuch mikrofon-preamp-karta. A i tak większe znaczenie ma środowisko akustyczne w jakim nagrywasz a później miks.
Ekran wybierz z oferty sE.
Jeśli szukasz poprawy brzmienia w obecnym środowisku, to więcej korzyści odniesiesz z zakupu innego/lepszego mikrofonu, niż ze zmiany preampu. A jaki masz mikrofon?
Leff - Szczecin

Banja

Post autor: Banja » poniedziałek 14 wrz 2015, 20:56

dzięki za zainteresowanie z tej oferty mikrofon cały zestaw mam https://muzyczny.pl/145178_Focusrite-Scarlett-Studio-kompletny-zestaw-nagraniowy-karta-dzwiekowa-Scarlett-2i2-mikrofon-studyjny-CM25-sluchawki-HP60.html a ekran akustyczny myślałem coś nad takim https://muzyczny.pl/132974_SE-Electronics-Reflexion-.html czy według pana są jeszcze jakieś rzeczy być może pierdoły którę by polepszyły bo mam 1000zł do wydania ekran 600zł to jeszcze troszke zostaje ;] pozdrawiam

Awatar użytkownika
Arkana_Flow

Post autor: Arkana_Flow » poniedziałek 14 wrz 2015, 21:10

...dzięki za zainteresowanie z tej oferty mikrofon cały zestaw mam https://muzyczny.pl/145178_Focusrite-Scarlett-Studio-kompletny-zestaw-nagraniowy-karta-dzwiekowa-Scarlett-2i2-mikrofon-studyjny-CM25-sluchawki-HP60.html a ekran akustyczny myślałem coś nad takim https://muzyczny.pl/132974_SE-Electronics-Reflexion-.html czy według pana są jeszcze jakieś rzeczy być może pierdoły którę by polepszyły bo mam 1000zł do wydania ekran 600zł to jeszcze troszke zostaje ;] pozdrawiam ... 

cześć,

Mając reflexion filter dobrze jest mieć coś za plecami (materac, panel akustyczny, nawet piankę)

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

Banja

Post autor: Banja » poniedziałek 14 wrz 2015, 21:16

o dzięki bardzo dobrze widzieć ;] 

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 14 wrz 2015, 22:27

...dzięki za zainteresowanie z tej oferty mikrofon cały zestaw mam https://muzyczny.pl/145178_Focusrite-Scarlett-Studio-kompletny-zestaw-nagraniowy-karta-dzwiekowa-Scarlett-2i2-mikrofon-studyjny-CM25-sluchawki-HP60.html a ekran akustyczny myślałem coś nad takim https://muzyczny.pl/132974_SE-Electronics-Reflexion-.html czy według pana są jeszcze jakieś rzeczy być może pierdoły którę by polepszyły bo mam 1000zł do wydania ekran 600zł to jeszcze troszke zostaje ;] pozdrawiam ...
Nie znam tego mikrofonu, ale jeśli nie stwarza jakichś ewidentnych problemów, typu silne sybilanty, albo za mocne zbieranie otoczenia, to też nie za bardzo jest sens na obecnym etapie zmieniać.
Zdecydowanie lepiej zainwestować czas i ewentualne pieniądze w kształcenie umiejętności miksowania i obróbki dźwięku. A także w odsłuch, to jest w sumie najbardziej krytyczny element w całym łańcuchu. Ale za 1000 zł nie kupisz żadnych sensownych monitorów. Choć ostatnio dobrze piszą o tych:
http://www.musiccenter.pl/tascam-vl-s5/8016/
jednak nie znam ich, od siebie nie mogę na ich temat nic powiedzieć ;)
Masz obecnie jakieś monitory?
Leff - Szczecin

Banja

Post autor: Banja » wtorek 15 wrz 2015, 14:53

posiadam tylko ten zestaw scarlett i teraz chciałbym kupić ten ekran mikrofon daje radę lecz chce polepszyć jakoś czy taki ekran akustyczny z se byłby odpowiedni?:) w następnym czasie zainwestowalbym w mikrofon lepszy a w jeszcze dalszym w przedwzmacniacz i czy panele akustyczne były by dobre za ekranem akustyczny?:)

Leff

Post autor: Leff » wtorek 15 wrz 2015, 20:28

...posiadam tylko ten zestaw scarlett i teraz chciałbym kupić ten ekran mikrofon daje radę lecz chce polepszyć jakoś czy taki ekran akustyczny z se byłby odpowiedni?:) w następnym czasie zainwestowalbym w mikrofon lepszy a w jeszcze dalszym w przedwzmacniacz i czy panele akustyczne były by dobre za ekranem akustyczny?:)...

Trzeba sobie najpierw zadać fundamentalne pytanie - z czym masz problem? Jakiego rodzaju to jest problem?
Dla przykładu, zbyt duży szum? Zbyt duża ilość odpowiedzi pomieszczenia? Dudnienie? Dźwięki od sąsiada albo z ulicy?
Jeśli szum, to wtedy warto poszukać innego mikrofonu lub preampu, zbyt dużą odpowiedź pomieszczenia zredukuje ekran od sE, jeśli dźwięki z zewnątrz, to warto poszukać mikrofonu o węższej nerce, bardziej "punktowego". Jeśli chcesz poprawić brzmienie, to w domowych warunkach zmiana mikrofonu i preampu nie będzie miała wielkiego wpływu. Tu znacznie więcej zdziałasz szkoląc się w sztuce miksu, czyli w posługiwaniu się korektorem, procesorami dynamiki, pogłosami itd.
Choć nie znam urządzeń których używasz, przypuszczam, że są one dość przyzwoite, zupełnie wystarczające jak na domowe warunki. Paradoksalnie, pieniądze wydane na dużo lepszy (i co się z tym wiąże droższy) sprzęt nie muszą się przełożyć na lepsze brzmienie, jeśli nagrywasz w domu. Po prostu pewne problemy maskowane przez tańszy sprzęt, na lepszym mogą być znacznie lepiej słyszalne ;)
Czy jesteś więc w stanie określić jakiego typu problemów chciałbyś się pozbyć lub co konkretnie chciałbyś polepszyć?
Dzięki temu łatwiej znaleźć właściwą odpowiedź i właściwe rozwiązanie :)
Leff - Szczecin

Banja

Post autor: Banja » wtorek 15 wrz 2015, 21:17

szumy są małe naprawdę to chwilowy miks i nie ma ich ;] pogłos strasznie mnie irytuje czasami więc ekran chyba byłby czymś odpowiednim. cool edit 2.1 pro używam

Leff

Post autor: Leff » wtorek 15 wrz 2015, 23:06

...szumy są małe naprawdę to chwilowy miks i nie ma ich ;] pogłos strasznie mnie irytuje czasami więc ekran chyba byłby czymś odpowiednim. cool edit 2.1 pro używam ...
Jesli głównym problemem jest zbyt duży pogłos, to najsensowniej będzie zadbać o wytłumienie pomieszczenia. Osobiście zastosowałbym najprostsze rozwiązanie - zagracić pokój w nierównomierny sposób ;) - meblami, ciuchami, czymkolwiek. Ekran sE również będzie pomocny. Jeśli z jakichś względów nie masz możliwości wytłumienia lub są one ograniczone, to pomyśl o dodatkowym mikrofonie, najlepiej dynamicznym w rodzaju Shure SM 58 lub o innej konstrukcji tego samego rodzaju, ale współczesnej, np od Audio Technica albo Rode, bo dają mocniejszy sygnał (SM 58 to konstrukcja z lat 60tych :) ). Mikrofony dynamiczne w mniejszym stopniu zbierają dźwięk pomieszczenia i można do nich śpiewać z bardzo bliska - redukcja pogłosu będzie bardzo duża w porównaniu do pojemnościowej wielkomembranówki. Musiałbyś poeksperymentować by dobrać odpowiedni mikrofon do swojej barwy głosu. Bo chodzi o nagrywanie wokalu, tak?
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ