Problem monitorami studyjnymi (nie działające niskie tony)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
housenicecsp
Problem monitorami studyjnymi (nie działające niskie tony)

Post autor: housenicecsp » wtorek 04 sie 2015, 12:43

Witam forumowiczów.

Jestem w posiadaniu monitorów studyjnych Samson Rubicon R6a. Kupiłem je używane, sam korzystam z nich dobre kilka lat. Ich brzmienie było super, tyle że zaobserowałem, że wbudowane wzmacniacze mają tendencje do grzania się po dłuższym czasie pracy (na tyle głośnika można było zrobić jajecznicę). No, ale brałem na to poprawkę, zakładałem, że producent wykonał przemyślaną konstrukcję. Grały długo, głośno, nagrzewały się i wszystko było ok. Aż do pewnej imprezy. Głośniki grały kilka godzin (3-4) na 70% mocy. W pewnym momencie pozostały działające tylko głośniki wysokotonowe. Dodam, że wcześniej grały podobne maratony, nawet dłuższe i wszystko było ok.

Zaniosłem je do elektronika, gość powiedział, że niedziałające głośniki są spalone - trzeba wymienić. Chciał na ich miejsce włożyć tonsile...

Z tąd moje pytanie, czy rzeczywiście przyczyną jest ich spalenie? Jakie są alternatywy naprawy? Czy się wogóle opłaca? Jest ktoś w stanie mi pomóc/doradzić?

Pozdrawiam

laser777

Re: Problem monitorami studyjnymi (nie działające niskie tony)

Post autor: laser777 » wtorek 04 sie 2015, 16:40

Jak masz wątpliwości czy głośniki są spalone to przetestuj je na innym wzmacniaczu np takiej mini wieży
podłączając bezpośrednio sam głośnik.
Nie ma w tym nic dziwnego że się grzeją Ja na estradzie używam do gwizdków wzmacniacza 2x100W bez wiatraka i też się strasznie grzeje w przeciwieństwie do końcówek mocy które te wentylatory posiadają
Ale nie rozkręcaj na 70% bo w przypadku monitorów to jest trochę za dużo.
Co do naprawy jak faktycznie głośniki to wydaje mi się że wymiana się nie opłaca musiał byś napisać do producenta i oszacować czy warto wymieniać na nowe czy poszukać innych używanych monitorów.
Tonsile odpadają

fallworm

Post autor: fallworm » wtorek 04 sie 2015, 18:24

...Witam forumowiczów.
Jestem w posiadaniu monitorów studyjnych Samson Rubicon R6a. Kupiłem je używane, sam
korzystam z nich dobre kilka lat. Ich brzmienie było super, tyle że zaobserowałem, że
wbudowane wzmacniacze mają tendencje do grzania się po dłuższym czasie pracy (na tyle
głośnika można było zrobić jajecznicę). No, ale brałem na to poprawkę, zakładałem, że
producent wykonał przemyślaną konstrukcję. Grały długo, głośno, nagrzewały się i
wszystko było ok. Aż do pewnej imprezy. Głośniki grały kilka godzin (3-4) na 70%
mocy. W pewnym momencie pozostały działające tylko głośniki wysokotonowe. Dodam, że
wcześniej grały podobne maratony, nawet dłuższe i wszystko było ok.
Zaniosłem je do elektronika, gość powiedział, że niedziałające głośniki są spalone -
trzeba wymienić. Chciał na ich miejsce włożyć tonsile...
Z tąd moje pytanie, czy rzeczywiście przyczyną jest ich spalenie? Jakie są
alternatywy naprawy? Czy się wogóle opłaca? Jest ktoś w stanie mi pomóc/doradzić?
Pozdrawiam...

Należy odpowiedzieć sobie na pytanie - w jakim celu stosujesz monitory odsłuchowe.

Jeżeli interesuje Cie "mocne" imprezowe szaleństwo - to niestety nie powinieneś
szukać czegoś pod kryptonimem "monitor studyjny".

Twoja "przemyślana konstrukcja" przez producenta jest raczej super budżetowym
produktem jak na "monitor studyjny" więc nie sądzę by znalazła się tu kosmiczna
technologia która spowoduje nieśmiertelność przetworników.

Wracając jeszcze do konstrukcji typu "monitor studyjny" - na tych konstrukcjach -
zwłaszcza bliskiego pola, nie słucha się głośno. Normalne użytkowanie monitorów to
95% czasu natężenie dźwięku takie aby móc przy nim swobodnie rozmawiać 5% mocniej -
dla porównań i odzwierciedlenia jak nasz miks będzie korelował ze zjawiskami znanymi
z analizy krzywej izofonicznej.

Wracając teraz do Twojego pytania.
Piszesz, że membrany się nagrzewały. Dla tego się nagrzewały bo cewki się nagrzewały,
możliwe, że dla tego bo wzmacniacz pracował na granicy swoich możliwości. W każdym
razie, jak jest taka sytuacja jak opisałeś - to już jest źle, cewki mogły się
nadpalać i docelowo spalić.

Pytasz o alternatywy naprawy. A co chcesz osiągnąć? Chcesz mieć produkt równoważny
temu który kupiłeś? No to oryginalne części - sprawdź ofertę serwisów marki samson.
Wątpie by się to opłacało, raz że te "monitory" z monitorami studyjnymi mają mało
wspólnego, dwa że za pół roku możesz doświadczyć tego samego.

Wymiana oryginalnych przetworników na inne, spowoduje inne brzmienie. Trafienie na
podobny przetwornik dla kubatury obudowy i strojenia BR to szaleństwo i raczej mało
prawdopodobne, więc na co by elektronik nie wymienił będzie inaczej, a
najprawdopodobniej - gorzej.

Jeżeli interesuje Cie produkt do wytworzenia dużego natężenia dźwięku w domu -
sprawdź zestawy audio typu konsumenckiego. Nie ma producenta monitorów który
zagwarantuje Ci długowieczność podczas katowania sprzętu który wyprodukował.

housenicecsp

Post autor: housenicecsp » środa 05 sie 2015, 14:25

Dzięki za odpowiedź.
Jeżeli mi się uda to spróbuje je wymontować i sprawdzić jeden głośnik na innym
wzmacniaczu.
Co do grzania się głośnika, tutaj być może się trochę nieprecyzyjnie wyraziłem. Sama
membrana nie wydzielała żadnej dodatkowej temperatury. Miałem na myśli metalowy tył
kolumny. Tam zdaje znajduje się wzmacniacz, prawdopodobnie to on wydzielał ciepło.

Co do sposobu użytkowania, to zdaje sobie sprawę, że trochę może przesadziłem, ale jak
również napisałem, głośniki w ten sposób były wcześniej użytkowane, z tym, że przyczyną
mogła być tu nowa karta dźwiękowa, która jest znacznie głośniejsza od poprzedniej (tego
nie uwzględniłem). Wiadomo, wszystko z głową, niestety praktyka, a instrukcja
użytkowania często od siebie odbiegają :) Głośniki służyły mi do robienia/słuchania
amatorsko muzyki, jak była impreza to też się z nich korzystało. Student.

Tak, czy inaczej odnośnie monitorów bliskiego pola. Zapamiętam.

Mi osobiście również wydaje się, że serwis tu nie ma zbytniego sensu. Próbowałem
dodzwonić się do serwisu Samsona, niestety bezskutecznie. Potrzebowałbym produkt co
najmniej na tym samym poziomie, ponieważ jakimś ultra-audiofilem nie jestem, ale swoje
wymagania mam.

Jestem dość ograniczony finansowo, a sam też się boję w nich grzebać, ale chyba nie mam
wyboru. Będę kombinować. Jak, któryś z was jakimś cudem by wpadł - co może być
przyczyną tej usterki, to będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam

edit//

tak wyglądają kable od tego głośnika

http://i.imgur.com/n2BmFTx.jpg?1

zastanawiam się co z tym fantem zrobić, bo przecież ciąć nie będę. Można jakimś
miernikiem sprawdzić głośnik? Jakieś alternatywy?

laser777

Post autor: laser777 » środa 05 sie 2015, 15:29

A masz tam jakiś sygnalizator przesterowań w postaci czerwonej lampki?
Jak głośniki nie działaj to zamordowałeś je nową kartą.Wcześniej nie miałeś wysterowanych monitorów a to jak głośno grają również zależy od podawanego sygnału wejściowego.A tu różnice między np taką kartą czy mikserem a np mp3ką mogą być ogromne.

Monitory studyjne nie są sprzętem audiofilskim.Sprzęt audiofilski może być podbarwiany i tu mógł byś zastosować Tonsile bez problemu.Ale w monitorach nie podbarwia się dźwięku bo mają jak najlepiej odwzorować stan faktyczny tego nad czym pracujesz

housenicecsp

Post autor: housenicecsp » środa 05 sie 2015, 16:35

...A masz tam jakiś sygnalizator przesterowań w postaci czerwonej lampki?
Jak głośniki nie działaj to zamordowałeś je nową kartą.Wcześniej nie miałeś wysterowanych monitorów a to jak głośno grają również zależy od podawanego sygnału wejściowego.A tu różnice między np taką kartą czy mikserem a np mp3ką mogą być ogromne.

Monitory studyjne nie są sprzętem audiofilskim.Sprzęt audiofilski może być podbarwiany i tu mógł byś zastosować Tonsile bez problemu.Ale w monitorach nie podbarwia się dźwięku bo mają jak najlepiej odwzorować stan faktyczny tego nad czym pracujesz...

Niestety, żadnego sygnalizatora nie posiadam. Jest jakaś opcja, żeby na tych kablach sprawdzić, czy głośnik funkcjonuje?

Co do tego - czy monitory są sprzętem audiofilskim to wydaje mi się, że można prowadzić dyskusję. Ja np. nie przepadam za konstrukcjami technologicznymi/czy oprogramowaniem, które służą do poprawy jakości brzmienia poprzez jego modyfikację. Dla mnie ideałem dźwięku jest ten dźwięk, który uzyskał producent, a miarą subiektywnej oceny jakości głośnika jest stopień zharmonizowanego, możliwie najlepiej odwzorowanego sygnału zawartego w ścieżce. Ale to jest filozofia, dajmy sobie z nią spokój. Kumam Twój punkt widzenia.

Tak jak napisałeś, po namyśle wydaje mi się, że po prostu nie ogarnąłem mocy wyjściowej karty i to m.in doprowadziło do tego, że głośniki wykitowały. Zależałoby mi na tym, żeby na 100% się upewnić, że wysiadły.

Pozdrawiam

laser777

Post autor: laser777 » środa 05 sie 2015, 17:08

Możesz sprawdzić na kablach.Wystarczy przyłożyć przewody wyjściowe z jakiejś mini wierzy do głośnika. (Do plusa i minusa) jak głośnik się odezwie to działa. No chyba że membrana była by uszkodzona.Bo o ile dobrze pamiętam jak oderwałem membranę od zawieszenia to głośnik się odzywał ale nie odtwarzał dźwięku tylko szum.
Ale raczej elektronik się nie pomylił bo zwykle to oni znają się na elektronice.Nie wiedzą tylko czym się różni monitor studyjny od zwykłego hi-fi

Jak będziesz sprawdzał to nie rozkręcaj tej mini wierzy za mocno zrób na zero i stopniowo podkręcaj.
Jakiegoś potężnego wzmacniacza też nie używaj mini wieża 2x10/20W wystarczy.
Prąd cię nie kopnie
Możesz też użyć baterii paluszka jak nie masz wzmacniacza

housenicecsp

Post autor: housenicecsp » środa 05 sie 2015, 19:36

...Możesz sprawdzić na kablach.Wystarczy przyłożyć przewody wyjściowe z jakiejś mini wierzy do głośnika. (Do plusa i minusa) jak głośnik się odezwie to działa. No chyba że membrana była by uszkodzona.Bo o ile dobrze pamiętam jak oderwałem membranę od zawieszenia to głośnik się odzywał ale nie odtwarzał dźwięku tylko szum.
Ale raczej elektronik się nie pomylił bo zwykle to oni znają się na elektronice.Nie wiedzą tylko czym się różni monitor studyjny od zwykłego hi-fi

Jak będziesz sprawdzał to nie rozkręcaj tej mini wierzy za mocno zrób na zero i stopniowo podkręcaj.
Jakiegoś potężnego wzmacniacza też nie używaj mini wieża 2x10/20W wystarczy.
Prąd cię nie kopnie
Możesz też użyć baterii paluszka jak nie masz wzmacniacza
...

Ehh...kaplica, nie działają, sprawdzałem podłączając do "hi-fi", nie reagują. Damn. Służyły mi kilka dobry lat. Dostarczyły mi wiele wspaniałych wspomnień... Mam nauczkę. Jedyne co mogę zrobić to na allegro wystawić, może ktoś częściami będzie zainteresowany, wzmacniacze i piszczałki są raczej ok.

Będę musiał to jakoś przeboleć i wpisać sobie do pamiętnika "melanż za 1k" .

Dzięki za pomoc. Wiszę wam wirtualną flaszkę.

Pozdrawiam

laser777

Post autor: laser777 » czwartek 06 sie 2015, 19:02

Widziałem dzisiaj na allegro podobne Samsony za 1000zł na 8"wkach są jeszcze jakieś Yamaszki,KRK,Pioneery coś byś tam wybrał.
Ale może lepiej trochę nazbierać i kup sobie Adam A3X nowe stoją po jakieś 2k za parę.Co prawda nisko nie zejdą bo do 60hz ale mają fajne wysokotonówki X-Atr a po za tym to porządna firma

Awatar użytkownika
x5

Post autor: x5 » piątek 02 paź 2015, 11:16

cześć wszystkim. podepnę się z pytankiem. może ktoś wie jak zdobyć głośniki wysokotonowe do monitorów Alesis M1 active 620. był bym wdzięczny.

interesuję się tworzeniem muzyki elektronicznej.

ODPOWIEDZ