Jak ogarnąć to studio - jakie kable?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
abrmx
Jak ogarnąć to studio - jakie kable?

Post autor: abrmx » niedziela 19 lip 2015, 09:24

Witam wszystkich forumowiczów. Ostatnio nabyłem do mojego studia nowy (bo tylko 20-sto letni) mikser mackie 32 8.Niestety mam problem z podłączeniem wszystkiego z interface m samplerem i syntezatorem. Mianowicie mój sampler ma 10 wyjść symetrycznych, interface 8 symetrycznych i syntezator 4 symetryczne. Rozglądałem się za kablem typu multicore który ma 8 mono jack duży po obu stronach. Niestety z tego co znalazłem na allegro to takie kable firmy ADAM HALL MODEL: K3L8PP0300 są niesymetryczne. Czy mogę użyć takich kabli do podłączenia z mikserem liniowo skoro źródła dźwięku wypuszczają sygnał symetryczny? Jakimi kablami powinienem podpiąć wyjście miksera na monitory (control room) skoro wyjście to jest niesymetryczne a w monitorach (krk rp6) mam wejście jack i xlr symetryczne i wejście rca niesymetryczne? Pozdrawiam

fallworm

Re: Jak ogarnąć to studio - jakie kable?

Post autor: fallworm » niedziela 19 lip 2015, 17:23

...Witam wszystkich forumowiczów. Ostatnio nabyłem do mojego studia nowy (bo tylko 20-sto letni) mikser mackie 32 8.Niestety mam problem z podłączeniem wszystkiego z interface m samplerem i syntezatorem. Mianowicie mój sampler ma 10 wyjść symetrycznych, interface 8 symetrycznych i syntezator 4 symetryczne. Rozglądałem się za kablem typu multicore który ma 8 mono jack duży po obu stronach. Niestety z tego co znalazłem na allegro to takie kable firmy ADAM HALL MODEL: K3L8PP0300 są niesymetryczne. Czy mogę użyć takich kabli do podłączenia z mikserem liniowo skoro źródła dźwięku wypuszczają sygnał symetryczny? Jakimi kablami powinienem podpiąć wyjście miksera na monitory (control room) skoro wyjście to jest niesymetryczne a w monitorach (krk rp6) mam wejście jack i xlr symetryczne i wejście rca niesymetryczne? Pozdrawiam...

Są Stageboxy z kablami symetrycznymi np:
http://www.midis.pl/index.php?towar=R3354

Do odległości dłuższych niż 3 metry powinno się używać symetrycznych połączeń.
Nic się nie stanie jak monitory podepniesz wyjściami niesymetrycznymi czyli od miksera do kolumienek (może być przez RCA)

abrmx

Re: Jak ogarnąć to studio - jakie kable?

Post autor: abrmx » wtorek 21 lip 2015, 10:30

A jak będzie lepiej nagrywać?
1.Czy lepiej jest nagrać OUT synthezatora ( balanced) do interfejsu IN (balanced) kablem symetrycznym i wypuścić OUT interfejsu (balanced) do TAPE RETURN miksera (balanced) także kablem symetrycznym by wszystko zmiksować?
2.Czy może lepiej jest nagrać OUT synthezatora (balanced) do LINE IN miksera (balanced) kablem symetryczny, a następnie przez DIRECT OUT miksera (unbalanced) wyjść do IN interfejsu (balanced) kablem niesymetrycznym i wypuścić OUT interfejsu (balanced) do TAPE RETURN miksera (balanced) kablem symetrycznym by wszystko zmiksować?

Który scenariusz jest lepszy, czy prawidłowy? Pozdrawiam

ODPOWIEDZ