Klawiatura sterująca MIDI/USB

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
archaniol_michal
Re: Klawiatura sterująca MIDI/USB

Post autor: archaniol_michal » piątek 19 cze 2015, 09:34

...a ja polecę E-mu X-board. Są chyba w opcjach 25 (na pewno), 49 i 61.
Oczywiście używane i też bardzo dobrej jakości (jak na tę półkę cenową).
Mają dynamiczną niezłą klawiaturę dużo programowalnych gałek do pokręcenia, są do zdobycia za niewielką kasę i mają, co ważne w tej cenie aftertouch.
Ja mam 25 klawiszy i chyba zapoluję na drugą taką tylko 49.
Tanie a cieszy
...

Całkiem przyjemnie wyglądają te klawiatury emu - ale z tego co tak pobieżnie poczytałem to chyba trzeba specjalnie zasysać sterowniki, druga sprawa że są droższe nieco. 

Novation impulse też byłby świetny, ale znowu kasa (nie mam cierpliwości do zbierania funduszy).

A znacie może jakiś komis, ewentualnie zaufanych/sprawdzonych sprzedawców allegro, którzy oferują używane ale dobre klawiatury?

Tak czy inaczej wielkie dzięki za opinie

zygmunt

Post autor: zygmunt » piątek 19 cze 2015, 10:40

Z E-mu żadnych problemów nie miałem ze sterownikami (win7 x64). Podłączyłem i działa. Ściągnięcia jest tylko program-edytor do konfiguracji klawiatury (nie obowiązkowo, ale ułatwia życie).
Na prawdę polecam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 19 cze 2015, 17:55

Emu X-Board, Akai MPK, Novation

archaniol_michal

Post autor: archaniol_michal » sobota 20 cze 2015, 21:18

Ok dzięki za wszystkie opinie...

a tak z innej strony:

wydaje się wam lepsza klawiatura Novation Launchkey 61 czy M-Audio Oxygen 61 IV?
bo cena tej drugiej jest mniejsza (posiada też MIDI) czytałem sporo o m audio i są naprawdę różne opinie - różnica w cenie to około 150 zł jednak, a faktycznie budżet mam masakrycznie mały (więc szukam oszczędności gdzie popadnie)

jakbyście mogli również polecić nie dramatycznie drogie nagłośnienie (monitory lub kolumny) i interfejs/kartę dźwiękową (bo ta z lapka jak to zwykle jest beznadziejna) byłbym niewypowiedzianie wdzięczny

archaniol_michal

Post autor: archaniol_michal » wtorek 30 cze 2015, 16:25

Jestem już po zakupie klawiatury, po wielu zawirowaniach - przede wszystkim z dostępnością klawiatur w sklepach zaopatrzyłem się w 49 klawiszowy kontroler M-Audio Axiom Air za około 800PLN. Pierwsze wrażenia są super. Klawisze nie są tak nieznośnie plastikowe jak w innych klawiaturach z tego przedziału, co więcej są półważone i od razu czuć różnicą w ich działaniu i przyjemności z gry. Bardzo dobrze zintegrowała się z moim DAW'em chociaż pozostało do zlinkowania sporo pokręteł i suwaków. 

Wyświetlacz jest spory i bardzo czytelny, a co ważniejsze wyświetla informacje zaciągnięte z DAW'a, a przełączniki pozwalają na pełną kontrolę nad utworem. Klawisze mają sporo krzywych dynamiki więc każdy może znaleźć coś dla siebie. Pady działają idealnie, wystarczy przypisać do nich instrumenty/brzmienia/sample/loopy. Linkowanie parametrów odbywa się sprawnie i bardzo szybko, a wszystkie można zapisać w dość sporej pamięci. 

Dodatkowo do sprzętu dołączony jest Pro Tools oraz program Ignite. 

Klawiatura okazała się większa niż myślałem, przez co jestem zmuszony nieco zmodyfikować swoje miejsce pracy. Zewnętrznie prezencja super, wydaje się solidna i niewrażliwa na możliwe uszkodzenia itp.

Także ze swojej strony gorąco polecam. Jedyną sporą wadę takiego rozwiązania jest fakt, że przy 49 klawiszach nie pomyślano o podziale klawiatury na różne oktawy lub wręcz instrumenty, ale nie ma co narzekać

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ