Kabel MIDI dla Korg Monotribe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Squna
Kabel MIDI dla Korg Monotribe

Post autor: Squna » niedziela 14 cze 2015, 19:51

Witam!  Posiadam Korga Monotribe, którego chciałbym synchronozować z Interface Audio. Z interfejsu MIDI OUT sygnał ma wchodzić do Korga- wejście mały JACK 3,5" Chodzi mi tylko o Clocka. Czy ktoś może wie, albo może mi rozrysować schemat, gdzie i jak zlutowac to do kupy, żeby grało wszystko ?? z Góry dziękki. Pozdrawiam 

Awatar użytkownika
funkofil1

Re: Kabel MIDI dla Korg Monotribe

Post autor: funkofil1 » poniedziałek 15 cze 2015, 11:56

...Witam!  Posiadam Korga Monotribe, którego chciałbym synchronozować z Interface Audio. Z interfejsu MIDI OUT sygnał ma
wchodzić do Korga- wejście mały JACK 3,5" Chodzi mi tylko o Clocka. Czy ktoś może wie, albo może mi rozrysować schemat,
gdzie i jak zlutowac to do kupy, żeby grało wszystko ? z Góry dziękki. Pozdrawiam ...

Nie ma takiego kabla, który zamieni Ci cyfrowy sygnał midi na audio. Wejście sync w monotribe rozpoznaje sygnał audio. Jeśli
koniecznie chcesz to synchronizować z wyjścia midi interafce'u to potrzebujesz specjalny konwerter. Jeśli Twój inetface ma więcej
niż jedno wyjście audio to możesz wysłać do korga sygnał sync w postaci np. metronomu i masz synchronizację korga z DAW.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 15 cze 2015, 17:46

Kolego czytasz uważnie?

Pytający nic nie chce zamieniać na audio tylko chce zsynchronizować korga który wyjście synchronizacji posiada w formie mini jacka z innym sprzętem poprzez midi

Nie jego wina że korg zrobił jakieś debilne połączenia

Popatrz tu:

link1

link2

link3

Awatar użytkownika
funkofil1

Post autor: funkofil1 » poniedziałek 15 cze 2015, 18:14

...Kolego czytasz uważnie?

Pytający nic nie chce zamieniać na audio tylko chce zsynchronizować korga który wyjście synchronizacji posiada w formie mini jacka z innym sprzętem poprzez midi

Nie jego wina że korg zrobił jakieś debilne połączenia

Popatrz tu:

link1

link2

link3…

Tak, staram się czytać uważnie. Wg mojej wiedzy wejście SYNC w korgu nie odbiera kominikatów midi tylko audio:

https://www.youtube.com/watch?v=jSSl__GU4Go

ta aplikacja generuje prosty puls audio

więc jeśli chce synchronizować to przez midi to musi zorganizować sobie konwerter, - Twoje linki chyba tego dotyczą.

więc zasadniczo się zgadzamy:)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 15 cze 2015, 19:04

W sumie tak

Ot czysty analog

ODPOWIEDZ