APS IO czy KRK VXT8?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: APS IO czy KRK VXT8?

Post autor: Zbynia » środa 18 mar 2015, 15:22

Owszem Matiz słyszałem(także nieraz widziałem) - problem w tym że takie wykresy bardzo ciężko znaleźć a mówią naprawdę dużo o sprzęcie....

Kyle

Post autor: Kyle » środa 18 mar 2015, 17:47

......Fapowanie to zostaw sobie na wieczór

Wykres nie odzwierciedla niestety przydatności sprzętu (a cholera powinien w 100% szczególnie jak jest płaski w jak największym zakresie!!!)

wiesz dlaczego?
Bo pomiar jest gówno warty i odbywa się na strasznie krótkich impulsach - to że coś ma bas od 40Hz nie znaczy nic - ten bas jest punktowy czy rozlazły jak tłusta baba?

znów mam ci wspomnieć o NS10 czy dalej do ciebie nie dociera?

Nie na darmo w swoich TR8 naprawdę nisko schodzących odciąłem go powyżej 80Hz (pomijając korekcję akustyki dzięki temu)
I wyszło tylko na plus dzięki subowi w obudowie zamkniętej a nie lejącej gównem BS

Na wykresie wszystko byłby piękne podejrzewam...

ps.pisząc w poprzednim poście że maja grać nie miałem na uwadze że mają grać pięknie - mają być cholernie prawdziwe...

Oczywiste jest, że popularny pomiar pasma (SPL od częstotliwości) niemal nic nie mówi o charakterystyce impulsowej ... do tego jest inny wykres (char. impulsowa właśnie).  NS10 są rewelacyjne jeśli chodzi o impulsy, ale tragiczne jeśli chodzi o "pospolity" SPL od częstotliwości i z tego powodu z tym "prawdziwym" brzmieniem mają niewiele wspólnego. "Prawdziwie" czyli po prostu WIERNIE grający monitor, powinien mieć nie tylko świetną char impulsową jak NS10, ale też równy SPL w paśmie i niskie THD ... no i niski group delay ... no i równą char kierunkową ... szumy własne też jak najniższe ... no i nie można zapominać o char. fazowej ... itd. itp.

Awatar użytkownika
Arkana_Flow

Post autor: Arkana_Flow » środa 18 mar 2015, 18:06

....
OK, ale jezeli coś gra ewidentnie ''lepiej'' w jakimś tam powiedzmy sklepie.....
--------------------------

no i też nie do końca...
zależy czego i w jakim celu słuchasz,
możliwe że coś co gra ewidentnie gorzej jest narzędziem którego potrzebujesz;))...

Bywa że to co gra 'lepiej' ma mniej liniową charakterystykę ;) różnie to bywa ;) dla mnie najlepiej grały stare altusy 110 podłączone do wzmacniacza technicsa, wszystko na tym grało pięknie, a 'mixy ' robione na nich sluchane na innym sprzęcie  grały tragicznie. Potem sprzedałem tak fajny sprzęt na którym mój tato robił dyskoteki kupując za nie marne Alesisy 1000 coś. Mixy na nich robione grały okej na nich i na konsumenckim sprzęcie w przypadkowych warunkach, dawały radę też na krk rp6 w nowym pomieszczeniu nieprzystosowanym akustycznie, natomiast w moim obecnym domowym studio, które jest trochę za bardzo wygluszone brzmią bardzo słabo.. w prawdziwym studio brzmią jeszcze słabiej a na systemie PA brzmią tragicznie! Morał z tego taki (według mnie) że pomieszczenie jest najważniejsze, i ważne jest sprawdzanie miksów na dużych systemach odsluchowych w warunkach koncertowych a także w rezyserce z prawdziwego zdarzenia... A monitory? To chyba najmniej istotna sprawa łańcucha. Jak pójdziesz ze swoimi miksami do pro studia to będziesz słyszał czego za dużo / za mało w twoich miksach, jak z glosnosciami i panoramą. Oczywiście jak monitory źle oddają stereofonie to sprawa robienia na nich miksu jest utrudniona.. weź do domu jeśli możesz, jeśli nie to poczytaj ile możesz.. Potem po paru miksach idź do studia. Weź godzinkę pospisuj co trzeba.. jak nie masz hajsu to zaoferuj się ze możesz jakieś traki poczyscic w zamian za odsluchanie paru numerów.. zmixuj z numer , dwa na szybko w studio, wróć na chatę, z notatek zrób mix, porównaj mixy zrób mix nowego numeru, idź do studia posłuchać mixów.

Ktoś napisał wcześniej ze monitory nie są do słuchania ale do pracy nad dźwiękiem i czasami te gorzej grające bardziej się nadają niż te grające lepiej choć nie musi to być regułą. 

A co do tematu to poszukaj sklepów gdzie można oddać do 14 lub 30 dni bez podania powodów, chyba na thomann tak jest. Tylko słuchając ich przez parę dni u siebie będziesz wiedział czy to co czego potrzebujesz czy też nie..

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

DZ1

Post autor: DZ1 » środa 18 mar 2015, 18:12

....
OK, ale jezeli coś gra ewidentnie ''lepiej'' w jakimś tam powiedzmy sklepie.....
--------------------------

no i też nie do końca...
zależy czego i w jakim celu słuchasz,
możliwe że coś co gra ewidentnie gorzej jest narzędziem którego potrzebujesz;))...

możliwe, nie zmienia to faktu, że i tak musisz nauczyć sie KAZDYCH paczek żeby pracować efektywnie z dźwiekiem przy ich urzyciu , a wybor tych ''lepszych'', lepiej grających jest kozystniejszy bo poprostu wiecej/lepiej wszystko słychać , jesli ktoś jest masochistą to jego sprawa, ja wole słyszeć wiecej niż mniej i pracować z przyjemnością a nie domyślac sie jak coś powinienem ukrecic bo paczki mają jakies tam ograniczenia czy swoj charakrer brzmienia...

Np. na NS-ach ludzie kręcą dobre miksy NIE z powodu ich kartonowego brzmienia ale dlatego, że dobrze je ZNAJĄ. Dlatego twierdze, że dobry miks mozna ukrecic w zasadzie na każdych wzglednie poprawnie grających głośnikach pod warunkiem bardzo dobrego osłuchania sie z nimi (czyli ''nauczenia sie'' odsłuchu). 

pozdr,

Kyle

Post autor: Kyle » środa 18 mar 2015, 18:16

Np. na NS-ach ludzie kręcą dobre miksy NIE z powodu ich kartonowego brzmienia ale dlatego, że dobrze je ZNAJĄ. Dlatego twierdze, że dobry miks mozna ukrecic w zasadzie na każdych wzglednie poprawnie grających głośnikach pod warunkiem bardzo dobrego osłuchania sie z nimi (czyli ''nauczenia sie'' odsłuchu). 

Gdyby monitory miały na prawdę niskie zniekształcenia (wszystkie ... niskie THD, równy SPL, pomijalne group delay, swietna char. impulsowa i fazowa itd.) to nauczyłbyś się jednego z nich i znał na dobrą sprawę wszystkie.

DZ1

Post autor: DZ1 » środa 18 mar 2015, 18:53

...

Gdyby monitory miały na prawdę niskie zniekształcenia (wszystkie ... niskie THD, równy SPL, pomijalne group delay, swietna char. impulsowa i fazowa itd.) to nauczyłbyś się jednego z nich i znał na dobrą sprawę wszystkie.
...

Trudno sie nie zgodzic z tym stwierdzeniem, niestety nie wszystkie monitory grają tak samo.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 19 mar 2015, 15:34

Kyle owszem - w zasadzie byłaby to sytuacja idealna
pozostaje jeszcze pomieszczenie - to do ideału też udałoby sie doprowadzić

ale na koniec jak zawsze nasz organizm - każdy słyszy inaczej a dodatkowo na percepcję wpływa samopoczucie, temperatura czy choćby pora dnia

a tego już nie przeskoczymy

ODPOWIEDZ