APS IO czy KRK VXT8?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mlody3008
APS IO czy KRK VXT8?

Post autor: mlody3008 » niedziela 08 mar 2015, 17:48

Jak w temacie :) jestem posiadaczem monitorow KRK VXT 8 i mowiac szczerze nie do konca jestem zadowolony z brzmienia (chodzi o zbyt twarde i wypuklone gory oraz zbyt wyeksponowany bass) czytalem w interenecie i zastanawiam sie nad zmiana na APS iO ? Czy ktos mial do czynienia z tym modelem ? Z gory dziekuje za pomoc :)

Awatar użytkownika
Jimek

Re: APS IO czy KRK VXT8?

Post autor: Jimek » poniedziałek 09 mar 2015, 07:34

Zapewne niebawem usłyszysz aby iść do sklepu i posłuchać przed zakupem. Oczywiście to jest najlepsze rozwiązanie jeżeli masz taką możliwość. Co do APS IO to nie ograniczałbym się tylko do nich jako alternatywy dla KRK. W tej cenie znajdziesz jeszcze kilka fajnych monitorów godnych sprawdzenia. Czytaj testy i porównania ale to i tak nie zastąpi słuchania przez Ciebie. Kupując swoje A7X miałem przesłuchane tylko A7. Wyboru nie żałuję ale żałuje tego, że nie sprawdziłem jak grają inne. Owocnych poszukiwań.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

DZ1

Post autor: DZ1 » wtorek 10 mar 2015, 23:37

posluchaj eve audio, gwaranruje Ci, że szybko zapomnisz o apsach i krk

Kyle

Post autor: Kyle » środa 11 mar 2015, 18:12

...posluchaj eve audio, gwaranruje Ci, że szybko zapomnisz o apsach i krk

Dosyć kiepskie te EVE, biorąc pod uwagę cenę i zejście:

http://prosound.ixbt.com/monitors/eve-sc207.shtml

... tyle kasy za 7" monitory, które nie schodzą nawet do 50Hz @ -3dB ?

... model 307 (trzy-drożny ... lub 2,5 drożny ... nie tak ważne, ważne, że trójgłośnikowa, droga krowa) też nie schodzi nawet do 40Hz -3dB

http://resolution.nodecube.net/products/pdfs/Monitoring/Eve%20Audio%20SC307.pdf

Nie wiem jak Wy, ale jak JA za coś płacę, to wymagam by było to na odpowiednim poziomie pod każdym wzgl., z zejściem basu włącznie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 12 mar 2015, 01:41

A ty dalej o wykresach - TO MA GRAĆ a nie wyglądać
mam znów wspomnieć NS10?tylko po co?

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 12 mar 2015, 07:47

...A ty dalej o wykresach - TO MA GRAĆ a nie wyglądać

... no i właśnie jak ma taki SC207 ponad 10dB spadku SPL przy 40 Hz to tego praktycznie "nie gra".

DZ1

Post autor: DZ1 » czwartek 12 mar 2015, 22:41

... no i właśnie jak ma taki SC207 ponad 10dB spadku SPL przy 40 Hz to tego praktycznie "nie gra".
...

Proponuje przestac patrzec na wykresy a zacząć słuchać sprzętu. Pare ładnych lat temu też patrzyłem na parametry i wykresy, zgłebiałem teorie itd ale doszedlem do wniosku, ze nie tędy droga - słuchać, słuchac i jeszcze raz słuchac.... Twoich miksów nikt nie bedzie ogladał na analizatorach, tylko słuchał,

pozdr,

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 13 mar 2015, 08:14

... ale kiedy ja właśnie słucham. To co słyszę przypadkowo (?) pokrywa się z wykresami które później znajduję (pomimo tego, że zwykle zrobionymi w komorze bezechowej itp. neutralnych miejscach). Jeśli ktoś chce słyszeć całe pasmo, to lepiej niech kupi inne monitory (nie 207), które schodzą niżej, albo liczy się z koniecznością dokupienia suba np. TS110. ... z drugiej strony po co kupować do TS110 aż SC207, skoro SC205 też wystarczą, bo i tak basem zajmie się sub (no chyba, że ktoś potrzebuje ogromnych SPL, to wtedy widzę sens zakupu SC207 jako satelitek do suba ... tylko wielkiego, który wygeneruje maksymalny SPL, przynajmniej taki, jak maksymalny SPL z pary SC207, czyli np. TS112, a na pewno nic słabszego od TS110, bo to już byłby bezsens).

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 13 mar 2015, 11:29

Jak na razie to widzę że posłuchałeś linków a nie odsłuchów

skoro słuchałeś ich to napisz coś konkretnego a nie wklejasz wykresiki

Kpi sub to nie problem - często nawet lepsze wyjście niż zakup odsłuchów nisko schodzących - bo w przypadku konstrukcji dwudrożnych niski baz jest zawsze kosztem środka

DZ1

Post autor: DZ1 » piątek 13 mar 2015, 13:28

Sluchalem sc205 w konfrontacji z focalami adamami i genelekami, focale i adamy 7cali woofer i obserwacje takie: jeśli chodz o dół, to byl lepszy od pozostałych, nizej schodzi ale nie zamulony (czesty efekt takiego doboru bas reflexu do malych glosniczkow, zeby jak najnizej zejsc kosztem impulsu, punktu), konkretny, dobrze kontrolowany, w ogole mialem wrazenie, ze graja o wiele wieksze paczki, mocy rowniez nie brakowało, srednica dokladna, analityczna, precyzyjna, dlatego tez bardzo dobra stereofonia i wierne oddanie głebi sceny, planow; nie zauwazylem jakichs podkolorowan albo brakow w paśmie, gora pasma otwarta, nie przytłumiona ale i nie kłująca, kazda czesc gornego pasma przenoszona z jednakowa glosnoscia, bez faworyzowania jakichs czestotliwosci i co bardzo wazne jak dla mnie, pierwsze monitory gdzie wreszcie nie słychac zniekształcen w tym paśmie, takiego jakby drapania, jazgotu - niewiem jak to opisać - nawet przy wiekszych poziomach glosnonci....jak dla mnie najbardziej neutralne paczki tego typu jakie slyszalem do tej pory, pozostałe porownywane monitory wypadły słabo, jedym brakował tego i innym czegos innego, mialem wrazenie podczas odsluchu, ze sc205 porównuje do o klase nizszych monitorów...grały tam jeszcze jakies tanie presonusy z tych nowych modeli ale do nich to juz w ogole nie ma co porownywac... na poczatku szok: jak takie małe paczuszki mogą tak grac? ale z drugiej strony wytlumaczylem sobie to tak, to zasluga odpowiednio dobranego dsp i niestandardowej konstrukcji gł. wysokotonowego... tamtego dnia sluchalem jeszcze w innym miejscu jakichs akai z 8cali wooferem, (takie czerwone) to przeszło moje najśmielsze oczekiwania...ani zejscia, ani mocy, ani dynamiki, kosmos w srodku pasma, góra hifi....jednym slowem nieporozumienie, takie niskiej klasy hifi.... to juz behry b2031a ktore miałem grały 100x lepiej (w ogole grały bardzo dobrze, szkoda, ze nigdy nie mialem okazji bezposrednio porownywac do adamow, focali i genelekow bo napewno byłoby co porownywac a to przeciez inny budzet). Były tam jeszcze jakieś maleństwa od adam audio i tutaj znow nieporozumienie i wniosek jeden: zwykle pierdziawki komputerowe - nawet do slabego hifi tego czegos nie da sie porownac... najwiekszym ich plusem jest to, ze wydaja z siebie jakieś dźwieki :P Do wszystkich w/w odsluchow/porownan uzywalem CD-A i klimaty typu 10CC, UB40, Lauryn hill/ Fugees.

W tej chwili jestem na etapie zakupów gratów do nagrywania bebnow, ale jesli przyjdzie czas na zakup monitorów to bedzie to napewno cos od eve audio.

Autorowi tematu ZDECYDOWANIE polecam odsluch nawet malych sc205, to sa pierwsze naprawde neutralne monitory jakie slyszałem, wszystko jest na swoim miejscu a dzwiek reprodukowany przez te maleństwa jest o wiele ''wiekszy'' niz wskazywałaby na to wielkosc obudowy.

ODPOWIEDZ