Problemy z mikserem i mikrofonem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Problemy z mikserem i mikrofonem

Post autor: Zbynia » środa 29 paź 2014, 01:19

dokładne modele sprzętu, dokładny opis obeznego podłaczenia i dokładny opis obecnych ustawień

bez tego ani rusz

fallworm

Post autor: fallworm » czwartek 30 paź 2014, 13:02

A W tym FL wybierasz odpowiedni kanał źródłowy w mikserze?

Jeżeli tu jest ok, i będzie ok po tym jak zrestartujesz ustawienia w mikserze od karty dźwiękowej to ja bym szukał błędu w połączeniu fizycznym.

Wiqi

Post autor: Wiqi » czwartek 15 sty 2015, 16:09

Przepraszam bardzo za nieobecność. Dokładny opis: Komputer stacjonarny - do niego wpięta karta E-MU PCIe 0404 - do wejścia OUT R i OUT L wpięte Jacki prowadzące do mixera Phonic AM220 w wejścia Stereo AUX RTN Mono L i R. Z mixera wychodzą dwa Jacki z wyjścia MAIN L i R, które prowadzą bezpośrednio do monitorów studyjnych Alesis M1 Active MKII.

Co do FL studio to nawet nie sprawdzam dokładniej czy błąd leży po tej stronie, gdyż najpierw musi być widoczny sygnał w oprogramowaniu karty dźwiękowej EMU Patchmix DSP i dopiero stamtąd ten sygnał pójdzie do FL. Przynajmniej tak mi się wydaję. Możliwe, że źle podpiąłem coś, gdyż jestem dopiero amatorzyną i trochę się gubię w tym. Mimo wszystko jeżeli wpinam mikrofon do wejścia XLR i podkręce gain to w kolumnach jest głos, ale fizycznie w żadnym oprogramowaniu, łącznie z mikserem urządzeń do nagrywania Windowsa, nie ukazuje się ten głos.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 15 sty 2015, 23:12

Ciśnie się na usta słowo na k i nic więcej

chłopie podłączyłeś WYJŚCIE karty do WEJŚCIA miksera

więc jakim prawem cokolwiek ma wchodzić do komputera?
Zajrzyj wreszcie do instrukcji

Main out z miksera ma być podłączony do WEJŚĆ karty
Wyjścia karty mają być podłączone do 2T RTN
Control room ma być podłączony do odsłuchów
Przycisk 2T RTN to Control room ma być wciśnięty (sygnał wychodzący z komputera nie powinien wychodzić na main out)

to tyle co się da zrobić z tym badziewiem bo ten mikser zwyczajnie nie nadaje się do pracy z komputerem - znacznie lepiej spisze się coś pokroju soundcraft compact

aha - działaj na asio - ustawienia w windows są zbędne w takim wypadku

ODPOWIEDZ