Jaka klawiatura sterująca pod Reason 5?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Shikitano
Jaka klawiatura sterująca pod Reason 5?

Post autor: Shikitano » wtorek 04 lis 2014, 18:31

Witam.

Widywałem już podobne wątki na tym forum ale zazwyczaj kończyły się one wymianą przyjemności i nie prowadziły do sensownych wniosków. Do rzeczy. Interesuje mnie klawiatura sterująca kompatybilna z programem Reason 5. Kwota to max 600 zł. Wiam, że w tym przedziale cenowym nie uzyskam czegoś co zwala z nóg ale jestem początkującym i nie zależy mi na niewiadomo jakiej czułości, ilośći padów i suwaków. Myślałem nas AKAI MPK mini. 

Proszę o sugestie.

Pozdrawiam.

MrExplosion

Re: Jaka klawiatura sterująca pod Reason 5?

Post autor: MrExplosion » wtorek 04 lis 2014, 20:16

Przede wszystkim zastanów się czy wystarczy Ci tylko 25 klawiszy. Linię basu na tym idzie zagrać ale już z akordami jest problem bo musisz się zmieścić w 2 oktawach, nie mówiąc już o grze na 2 ręce. No i ten Akai ma mniejsze klawisze niż standardowe zdaje się. Określ lepiej do czego ma klawiatura służyć, co chcesz na niej grać, bo to ma dużo większe znaczenie niż DAW

Shikitano

Post autor: Shikitano » wtorek 04 lis 2014, 20:42

Nie jestem klawiszowcem i nie zamierzam go używać jako symulatora instrumentu klawiszowego. Raczej układanie bębnów przy pomocy padów, proste linie melodyczne na klawiszach, obsługa brzmień przez suwaki. Dodam, że bawię się w muzykę hip hopową.

Awatar użytkownika
hubertkot

Post autor: hubertkot » czwartek 06 lis 2014, 15:47

Mpk mini to fajna opcja, ale trzeba się namęczyć aby knoby itp dobrze współpracowały z reasonem.

Jeżeli chodzi o program to miałem 5 ale jakiś czas temu kupiłem 7. 

Pod reasonem 5 używałem także akai mpk25 i tu pady były masakra twarde. mpk mini ma miekkie ale chyba też wyszło mkp mini 2 ?.

Obecnie mam akai mpk 49 2 i jest bardzo dobrze. 

Problem jest jeszcze w tym że jesli chcesz grać w wiekszości padami to postaw na duże i w miare czułe a tego chyba w akai do tej ceny będzie trudno dobrać.

Sprawdź jeszcze firmę nectar, oni chyba też coś powinni mieć ciekawego..

jakiś czas chciałem kupic nektar panorame p4 ale po czekaniu 6 tygodni zrezygnowałem i kupiłem wspomnianą akai. 

albo jeszcze inaczej kup na początek same pady a klawisze dokupisz osobno za parę złociszy ....

[addsig]

Awatar użytkownika
hubertkot

Post autor: hubertkot » czwartek 06 lis 2014, 15:56

i luknij jeszcze na 

Alesis VI 25 

pooglądaj totortiale jak się sprawuje... czy ok czy nie...

masz tu 16 padów 

ODPOWIEDZ