automat perkusyjny

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
moons
automat perkusyjny

Post autor: moons » wtorek 21 paź 2014, 17:36

Przesłuchałem już kilkanaście filmików na youtube i dalej mam rozterkę.

Bardzo lubię szerokopojęte italo disco, niestety we współczesnych instrumentach trochę brakuje takich kitów perkusyjnych, pomyślałem sobie nad jakimś starszym automatem, w cenie o której mi chodzi mam dwa: Alesis SR-16 i Boss DR-550. Szczególnie któregoś polecicie czy raczej odradzacie oba? Żaden software nie wchodzi w grę, nie lubię takich rozwiązań i tyle.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Re: automat perkusyjny

Post autor: a » wtorek 21 paź 2014, 18:07

Yamahy RX poszukaj starej :)

http://www.superstereo.pl

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » wtorek 21 paź 2014, 18:47

TR-505 nie są jeszcze drogie. Brzmienie praktycznie to co w 707, czyli blisko Linn. Minus taki, że z tym brzmieniem nic nie zrobisz, bo to nie jest syntezator tylko sample.

Inna opcja, lepsza ale droższa - nowy Electribe 2 sampler. Można tam nawet dogrywać swoje sample, więc na tym ogarnąłbyś też inne rzeczy poza italo

Awatar użytkownika
m@ciej

Post autor: m@ciej » wtorek 21 paź 2014, 19:14

...TR-505 nie są jeszcze drogie. Brzmienie praktycznie to co w 707, czyli blisko Linn. Minus taki, że z tym brzmieniem nic nie zrobisz, bo to nie jest syntezator tylko sample.

Inna opcja, lepsza ale droższa - nowy Electribe 2 sampler. Można tam nawet dogrywać swoje sample, więc na tym ogarnąłbyś też inne rzeczy poza italo...

Najlepiej i najtaniej zrobić samemu, jeśli się wie jak. Właśnie dumam nad urządzonkiem łączącym w sobie automat perkusyjny i sampling. Na podstawie ustawień potencjometrów, procek syntetyzuje próbkę, którą odtwarza a pamięci. Plusem jest to, że bedzie to tanie (do 100 PLN), oraz miżliwość zadawania różnych parametrów wytwarzanych beatów.

Elektronik z zamiłowania

moons

Post autor: moons » wtorek 21 paź 2014, 19:46

RXy chyba odpadają patrząc po cenach, 505 świetny ale tak jak sam piszesz za dużo ma ograniczeń. Wszystkie samlery odpadają chce mieć coś w stylu vintage i oryginalnego :) Przecież mozna ściągnąć/kupić sample z Linna i załatwić tym wszystko, ale to jednak nie to.

Coś do moich dwóch wymienionych? Skłaniam się w kierunku Boss'a

Pozdrawiam

MEGafon

Post autor: MEGafon » wtorek 21 paź 2014, 21:35

Naprawde genialnie brzmi Nord Drum 2. Do tego jakis prosty sekwencer i masz super elektryczne gary.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

KumiDr

Post autor: KumiDr » środa 22 paź 2014, 18:35

Aaaa tam rx, electribe, boss etc... Daj sobie spokój z oddzielnymi modułami, myśl syntetycznie, jak wielcy tego nurtu. Jutubuj za keyboardami. No chybaaa, że to ma być italo disco w stylu wczesnego matia bazaar

moons

Post autor: moons » poniedziałek 24 lis 2014, 16:42

Zabieralem się do tego jak pies do jeża ale wybrałem i kupiłem Yamahę RM50. Troszkę przekroczyłem budżet ale mam nadzieję że warto było. Jeszcze jej nie mam, czekam na przesyłkę z UK.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ