Wybór interfejsu audio

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Charlie_six
Wybór interfejsu audio

Post autor: Charlie_six » piątek 29 sie 2014, 22:31

Witam,

Przymierzam się do kupna interface'u audio. Na sprzęt mam do 1500zł, a używał będę go głównie do nagrywania wokalu oraz produkcji beatów hip hopowych, a także dubstepu. To w zasadzie wszystko. Nie potrzebny mi kombajn z milionami wejść i wyjść. Miłoby było również gdyby sprzęt takowy odznaczał się niezłym wzmacniaczem słuchawkowym, bo mam w planach nabyć sennheisery hd650. Będę ich używał do produkcji swojej muzyki. Wiem, wiem... do odsłuchu służą monitory, ale niestety obecne warunki mieszkaniowe mi na to nie pozwalają, a jak wiadomo lepszy rydz niż nic, tak więc będę się musiał zadowolić słuchawkami.  Przy czym ten amp słuchawkowy nie jest dla mnie niezbędnym minimum, jednakże miłoby było gdyby był w stanie napędzić wspomniane słuchawki. Na oku mam następujące interface'y:

- Tc elektronic konnekt 6

- Tc elektronic Impact Twin

- Focusrite Forte

Zasadniczo nie mam zbyt obszernej wiedzy na temat tego typu urządzeń. Do tej pory przez okres kilku miesięcy posiadałem Tc elektronic konnekt 8 i sobie chwaliłem. Przy czym wspomnieć należy, że przesiadałem się z SoundBlastera Audigy, tak więc porównania zbyt wielkiego nie miałem. :) 

Ten konnekt 6 zdaje się być całkiem tani i spełniający moje wymagania, nie wiem tylko jak się ma w jego przypadku sprawa z wzmacniaczem słuchawkowym. O Impact Twin czytałem z kolei sporo pozytywnych opinii. Pytanie tylko brzmi czy jest to kompletnie inna seria czy może drzemią w nim podobne przetworniki i wzmacniacze jak w konnektach? Poza tym wiem, że ma on różne efekty, które można implementować do nagrywanego wokalu - coś takiego w ogóle nie jest mi potrzebne. No i na koniec ten Focusrite Forte... czytałem o tym sprzęcie wiele dobrego. Podobno posiada on wspaniałe jak na cenę wzmacniacze mikrofonowe i oferuje bardzo szczegółowy dźwięk. Ale czy napędzi HD650?

Co sądzicie o wymienionych wyżej sprzętach? A co wy byście polecili?

Dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam wszystkich :)

Jureczek

Re: Wybór interfejsu audio

Post autor: Jureczek » niedziela 31 sie 2014, 19:51

Osobiście zamiast tego zestawienia zastanowiłbym się albo nad RME Babyface jako odpowiednik Focusrite Forte ale..solidna marka..złącza XLR - może to nie taki istotne - dodatkowo ADAT, jedno-podwójne wyjścia phones out w obudowie i na kablu czyli możesz podpiać 2 pary słuchawek lub alternatywnie jako 2 line out.

I wejście gitarowe/instrumentalne - może się przydać.

I jak dla mnie RME będzie mieć zdecydowanie b. dobre preampy nie wiem czy nie lepsze niż w Forte - wiele osób twierdzi że to te same preampy co w RME UC/UCX np..

M-Audio Profire - nieco tańsze ma dwa wyjścia na słuchawki, więcej wyjść ogólnie - też trochę cyfry no i wg mnie M-Audio tez jest soildne.

Dla Ciebie od biedy starczył by Focusrite Scarlett 2i2 ale to taki minimalizm..

Generalnie chodzi o to że cały tor przy nagraniach się liczy zarówno interfejs/preamp ja i mikrofon, także musisz założyć że na mikrofon tez przyjdzie Ci trochę wydać.

Także ja bym wybrał RME Babyface jako 1 wybór a potem inne alternatywy ale czy TC albo Focusrite? hmm zastanawiałbym się..

perfektsound

Post autor: perfektsound » niedziela 31 sie 2014, 20:42

...
Osobiście zamiast tego zestawienia zastanowiłbym się albo nad RME Babyface jako odpowiednik Focusrite Forte ale..solidna marka..złącza XLR - może to nie taki istotne - dodatkowo ADAT, jedno-podwójne wyjścia phones out w obudowie i na kablu czyli możesz podpiać 2 pary słuchawek lub alternatywnie jako 2 line out.

I wejście gitarowe/instrumentalne - może się przydać.

I jak dla mnie RME będzie mieć zdecydowanie b. dobre preampy nie wiem czy nie lepsze niż w Forte - wiele osób twierdzi że to te same preampy co w RME UC/UCX np..

M-Audio Profire - nieco tańsze ma dwa wyjścia na słuchawki, więcej wyjść ogólnie - też trochę cyfry no i wg mnie M-Audio tez jest soildne.

Dla Ciebie od biedy starczył by Focusrite Scarlett 2i2 ale to taki minimalizm..

Generalnie chodzi o to że cały tor przy nagraniach się liczy zarówno interfejs/preamp ja i mikrofon, także musisz założyć że na mikrofon tez przyjdzie Ci trochę wydać.

Także ja bym wybrał RME Babyface jako 1 wybór a potem inne alternatywy ale czy TC albo Focusrite? hmm zastanawiałbym się.....

Sorry, ale jeśli polecasz M-Audio i uważasz je za "solidne" a zaraz potem masz wątpliwości co do TC czy Focusrite to znaczy, że chyba coś pomyliłeś. Kompletnie odwrócona hierarchia marek :P Akurat i Focusrite i TC mają całkiem dobre preampy. M-Audio odkąd zostało kupione przez InMusic produkuje zabawki a nie sprzęt. 

Babyface będzie jakościowo OK, ale poczytaj fora, niekiedy bywa problem z zasilaniem fantomowym XLR spowodowanym zużyciem kabla z gniazdami (Babyface, jak i Forte mają to debilne rozwiązanie z gniazdami na dołączanym kablu). 

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 31 sie 2014, 21:25

M-Audio odkąd zostało kupione przez InMusic produkuje zabawki a nie sprzęt.
Profire2626 weszło na rynek w 2008, a przejęcie M-Audio przez InMusic nastąpiło w lipcu 2012. Sugerujesz, że z powodu zmiany właściciela marki preampy w tym interfejsie automatycznie zaczęły brzmieć gorzej?

perfektsound

Post autor: perfektsound » poniedziałek 01 wrz 2014, 16:05

...M-Audio odkąd zostało kupione przez InMusic produkuje zabawki a nie sprzęt.
Profire2626 weszło na rynek w 2008, a przejęcie M-Audio przez InMusic nastąpiło w lipcu 2012. Sugerujesz, że z powodu zmiany właściciela marki preampy w tym interfejsie automatycznie zaczęły brzmieć gorzej?...

Poczytaj fora - zniknął support starszych urządzeń M-Audio. Dzisiaj sterowniki dla twojego systemu są OK, ale jutro...? Zresztą, po co się pchać w stary sprzęt? To samo dotyczy innych kart, to nie jest wino - że im starsze im lepsze.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 01 wrz 2014, 17:54

Ależ ja nie polecam kupowania starego interfejsu, choć absolutną nieprawdą jest, że do tego modelu nie ma sterowników. Są i to wciąż aktualizowane.

Odniosłem się jedynie do tego co napisałeś o przejęciu marki. Zamiast odpowiedzieć na moje pytanie, zmieniłeś temat.

perfektsound

Post autor: perfektsound » poniedziałek 01 wrz 2014, 18:55

...Ależ ja nie polecam kupowania starego interfejsu, choć absolutną nieprawdą jest, że do tego modelu nie ma sterowników. Są i to wciąż aktualizowane.

Odniosłem się jedynie do tego co napisałeś o przejęciu marki. Zamiast odpowiedzieć na moje pytanie, zmieniłeś temat....

Bo nie potraktowałem Ciebie ani Twojego "pytania" (a raczej trolowania, bo taki był twój cel) poważnie, to chyba oczywiste.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 01 wrz 2014, 19:36

Jestem inżynierem i buntuję się przeciwko kreowaniu fałszywych opinii o takim czy innym produkcie lub technologii na podstawie nieracjonalnych przesłanek, a dokładnie to próbujesz tu zrobić. Moje pytanie było zaczepne, ale nie skorzystałeś z okazji wycofania się z kitu, który napisałeś, co więcej - próbowałeś wcisnąć następny kit. Nie potraktowałeś sprawy poważnie, a chcesz by Twoje opinie były brane na poważnie? Z pewnością nie pomoże temu nazywanie mnie trollem.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 01 wrz 2014, 22:39

Jureczek BARDZO DOKŁADNIE przyjzyj się TC Electronics Impact Twin

ma wszystko to co napisałes a do tego to tylko jakies 1500 pln

jak ktos ma kase na RME prosze bardzo

Awatar użytkownika
ŁR

Post autor: ŁR » wtorek 02 wrz 2014, 12:02

Używam Focusrite Forte i jestem bardzo zadowolony.

ODPOWIEDZ