Zamiana pojemnościówki na dynamika w studiu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
drozd71
Zamiana pojemnościówki na dynamika w studiu

Post autor: drozd71 » sobota 26 lip 2014, 08:38

Witam wszystkich.

Na wyposażeniu studia mam obecnie Rode Nt2-A, interface Lexicon Lambda i w ramach adaptacji kabinę z obitej materiałem wełny mineralnej zakupioną na Allegro http://allegro.pl/rozkladana-kabina-wokalna-rap-sklep-miks-gratis-i4411872048.html coś takiego właśnie. 

Sęk w tym, że pomieszczenie, w którym nagrywam jest wybitnie niewdzięczne, sufit wysoki, na moje oko około 3 metry, dużo odbija i podejrzewam, że to główny problem z jakością ale pomijając oczywiste to do rzeczy.

Zastanawiam się poważnie nad zmianą mikrofonu na dynamiczny ale nie chcę też wywalić kasy niepotrzebnie. Czy taka zmiana pozwoli zmniejszyć problemy w miksie pojawiające się przy pojemnościówce? Jeśli tak to który najlepiej wybrać?

Królem w zestawieniu jest Shure SM7b ale na ten model chwilowo może mi nie wystarczyć środków, czy ktoś może polecić jakiś model do 1000 czy 1200 zł? Zależy mi na porządnej jakości, którą będzie możliwie łatwo osadzić w miksie. Zmiana interfejsu będzie potrzebna przy przesiadce na dynamika?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Re: Zamiana pojemnościówki na dynamika w studiu

Post autor: a » sobota 26 lip 2014, 11:13

SM57.Do wokalu możesz też Sennheisery zatrudnić.

Ale pisząc w ciemno myślę, że taka zamiana niewiele ci pomoże. MOże doraźnie w przypadku śpiewu, który i tak ostatecznie leiej wychodzi nagrywany dowolnym pojemnikiem.

Może problem jest odwrotny - za bardzo tłumisz sygnał otoczenia i trzeba mu dać więcej tzw. oddechu?

http://www.superstereo.pl

smirnoff

Post autor: smirnoff » sobota 26 lip 2014, 13:56

SM7B to jednak dobry wybór, poszukaj uzywanego, natomiast musisz wiedziec ze zmianą mikrofonu wszystkich problemów nie załatwisz, ja na Twoim miejscu albo poszedł bym w zbudowanie jakiegoś kącika wokalnego (z obnizonym sufitem i duza iloscia materiału pochłaniającego) lub po prostu nagrywał swoje wokale w studio nagran, po co sie meczyc w domu skoro warunki sa tak beznadziejne?

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » poniedziałek 28 lip 2014, 14:03

Polecą na mnie gromy, ale sprawdź to:
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=kabina+wokalowa&bmatch=seng-v6-2-default-0718 

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

smirnoff

Post autor: smirnoff » wtorek 29 lip 2014, 02:53

To już to jest skuteczniejsze i tansze:

http://allegro.pl/rozkladana-kabina-wokalna-lektorska-nagraniowa-i4411884157.html

drozd71

Post autor: drozd71 » wtorek 29 lip 2014, 22:11

Dziękuję za uwagi dotyczące kabin ale jedna z propozycji to to, co już posiadam:). Udało mi się opanować akustykę pomieszczenia dużo bardziej, okazuje się, że jest jedno miejsce w pokoju, w którym mogę powiedzieć,że mikrofon brzmi tak jak powinien, jednak ciągle korci mnie ten shure sm7b, naturalnie nie w cenie sklepowej:). 

Dobrze kombinuję, że będę potrzebował innego interfejsu z lepszym zakresem wzmocnienia? Z tego co widzę to Avid fast track c400 może spokojnie pociągnąć sm7b z dobrym rezultatem. Jest sens się bawić z tańszy interfejs typu Steinberg C1? Niby 60db gain ale nie wiem jak z dźwiękiem tego cuda. Jest na forum jakiś użytkownik tychże? 

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 30 lip 2014, 00:34

Nie przesadzaj ze wzmcnieniem bo to drastycznie zwieksa szumy

a szczerze?od gówna lexicona wszystko będzie lepsze - bardziej nedznych interfejsów nie widziałem

ODPOWIEDZ