Szum w monitorach studyjnych

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
nano1212
Szum w monitorach studyjnych

Post autor: nano1212 » niedziela 18 maja 2014, 22:36

Witam, jakiś czas temu zakupiłem sobie monitorki Adam A8x. Mam z nimi mały problem, a mianowicie delikatnie mi szumią. Szum nasila się przy podkręcaniu dB ich pokrętłami i jest niezależy od tego czy są one podłączone pod interfejs czy nie. Zakładam, że jest to wina ich zasilania. Kable zasilające mam do nich oryginalne, więc to na pewno nie jest problemem. Czy istnieje możliwość, że to np. wina listwy? Czy są jakieś listwy "wygłuszające" albo tłumiące takie szumy? Przy włączonej muzyce czy tworzeniu na odpowiednim poziomie tego szumu nie słychać i nie jest jakiś uporczywy, ale mam wrażenie, że podczas ciszy-nie wydobywaniu się żadnych dźwieków, czy słuchania muzyki, moje uszy się męczą ponieważ zawsze jest to jakieś natężenie dźwięku. Co z tym problemem można zrobić?

Pozdrawiam i proszę o pomoc

nano1212

smirnoff

Re: Szum w monitorach studyjnych

Post autor: smirnoff » poniedziałek 19 maja 2014, 00:28

Z mojego doświadczenia wynika że wszystkie monitory które miałem (począwszy od tanich aż po takie z wyższej półki) lekko szumią, ale nigdy nie próbowałem tego niwelować i nie wiem na ile jest to możliwe, myślę, że częsciowo to musi pozostać. Jeśli masz pod ręką UPSa spróbuj podpiać monitory do niego, UPSy potrawią skutecznie odfiltrować zakłócenia sieci. 

silver_sound

Post autor: silver_sound » poniedziałek 19 maja 2014, 11:50

...Z mojego doświadczenia wynika że wszystkie monitory które miałem (począwszy od tanich aż po takie z wyższej półki) lekko szumią, ale nigdy nie próbowałem tego niwelować i nie wiem na ile jest to możliwe, myślę, że częsciowo to musi pozostać. Jeśli masz pod ręką UPSa spróbuj podpiać monitory do niego, UPSy potrawią skutecznie odfiltrować zakłócenia sieci. ...
Witam
Po raz kolejny pod okresleniem "szum", nie wiadomo o co idzie, czy jest to faktycznie szum, czyli "syczenie" w kolumnach, czy przydźwiek 50/100 Hz, co mozna potocznie nazwac "brumieniem". Sa to dwa całkiem od siebie niezalezne efekty. Tzw "brumienie", mozna wyeliminowac, ale faktycznego szymu w tanich konstrukcjach niestety nie, bo wzmacniacze w nich sa robione na układach scalonych, a te maja o kilka dB wieksze szumy, (słabszy odstęp sygnał szum...) niz konstrukcje na elementach dyskretnych. Wiem, kazdy chce tanio, i wygodnie, ale niestety, musi sie liczyc, że tanio i wygodnie, to także kiepsko jakosciowo....
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 19 maja 2014, 20:36

Po raz kolejny pod okresleniem "szum", nie wiadomo o co idzie, czy jest to faktycznie szum, czyli "syczenie" w kolumnach, czy przydźwiek 50/100 Hz, co mozna potocznie nazwac "brumieniem". Sa to dwa całkiem od siebie niezalezne efekty. Tzw "brumienie", mozna wyeliminowac, ale faktycznego szymu w tanich konstrukcjach niestety nie, bo wzmacniacze w nich sa robione na układach scalonych, a te maja o kilka dB wieksze szumy, (słabszy odstęp sygnał szum...) niz konstrukcje na elementach dyskretnych. Wiem, kazdy chce tanio, i wygodnie, ale niestety, musi sie liczyc, że tanio i wygodnie, to także kiepsko jakosciowo....

Niekoniecznie wzmacniacz na scalaku = większy szum ... właściwie to bywa też odwrotnie. Ciekawe czy ADAM S2X szumią bardziej/mniej niż ADAM A7X/A8X ... - porónywał ktoś? (ew. ADAM S1X vs A5X/A7X)

ToPanMichał

Post autor: ToPanMichał » poniedziałek 02 cze 2014, 12:14

Miałem kiedyś bardzo podobny problem nad którym również się głowiłem. Okazało się, że monitory nie mogą być wpięte do jednej listwy z niektórymi urządzeniami. Nienaturalne szumy znikały po wypięciu niektórych wtyczek. Może spróbuj w ten sposób?

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » poniedziałek 02 cze 2014, 12:28

Jest jeszcze podstawowa sprawa (sorry za banalność!):

Z reguły monitorów nie trzeba rozkręcać na full. Należy zadbać by jak najwięcej suwaków z hardware/software "przed" monitorami było ustawionych "na zero" (czyli "suwak w górę" :) ), chyba że coś przesterowuje, wtedy należy sciszyć dany element. Wtedy do monitorów wchodzi mocny sygnał i wystarczy stosunkowo niewielkie wzmocnienie sygnału.

Piszę o tym dlatego, że gdybym moje monitory rozkręcił na full, a głośność kontrolowałbym z poziomu mixera, to też by mi nieznośnie szumiały. A w ten sposób są poniżej połowy głośności i szum jaki wydają jest niezauważalny. Oczywiście jest to śmiesznie podstawowa sprawa, którą pewnie wszyscy tu ogarniają.

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

ODPOWIEDZ