Prąd w bloku (stara instalacja)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
jan_winnicki
Re: Prąd w bloku (stara instalacja)

Post autor: jan_winnicki » środa 07 maja 2014, 17:36

...Jaki to jest charakter zakłóceń? Brumienie, syczenie, a może pyrkanie zależne od zawartości na ekranie monitora? Jakich połączeń używasz między monitorami a interfejsem (symetrycznych czy nie symetrycznych)? Czy na baterii nie ma zakłóceń? Całość działa na jednym gniazdku? ... 

Wszystko podałem w pierwszym poście, ale mogę powtórzyć. Od czasu do czasu pojawia się jakby szelest, który po czasie zanika. Przez ostatnich kilka dni, problem ten nie występuje. Wymieniłem kilka dni temu ostatnie kable na symetryczne. Dodatkowo, odkąd kupiłem MiniBrute'a i podłaczam go przez USB, słyszę szelest zależny od tego co się dzieje na monitorze.

Komputer jest stacjonarny, nie ma opcji sprawdzenia na baterii. Wszystkie kable są symetryczne, poza kablami RCA, ktorymi wpinam Kaos Pad'a do krosownicy z wiadomej przyczyny. Krosownica to symetryczny Samson S-patch plus. Wszystko działa na jednym gniazdku, bez bolca. Niestety, stary drewniany dom norweski...

Będę wdzieczny za pomoc.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 07 maja 2014, 20:12

Słyszalnośc ruchu myszki jest problemem słabej izolacji płyty głównej i masy.

Najczęsciej pomaga właczenie Spread Spectrum w biosie ale warto też powalczyc z masą (kabel usb ma dwie - jedna nalezy do sygnału druga do wtyku z oplotem i ta druga czasem trzeba przerwać

anaklet

Post autor: anaklet » czwartek 08 maja 2014, 02:12

...Słyszalnośc ruchu myszki jest problemem słabej izolacji płyty głównej i masy.
Najczęsciej pomaga właczenie Spread Spectrum w biosie ale warto też powalczyc z masą (kabel usb ma dwie - jedna nalezy do sygnału druga do wtyku z oplotem i ta druga czasem trzeba przerwać...

A czy podobna sytuacja może mieć miejsce z kablem firewire?

Kurcze, jakiś czas temu opisywałem swoje problemy z prądem, niestety, nikt nie odpowiedział, a część objawów idealnie pokrywa się z opisanymi w tym wątku. Też "słyszę" monitory i myszkę na wyjściach interfejsu, mimo stosowania wyłącznie kabli symetrycznych. Przede wszystkim zaś mam fatalny prąd w kamienicy, pod licznik prąd idzie przewodem dwużyłowym, najwięcej syfu generuje oczywiście komputer, którego włączenie do sieci (nawet bez uruchomienia! wystarczy wtyczka w gniazdku) jest natychmiast słyszalne w monitorach podłączonych pod mikser w postaci brumu/buczenia/ćwierkania.

I tu pytanie: poradzono mi użycie transformatora separacyjnego. 1. czy to może pomóc, 2. czy podłączyć do trafo wszystkie urządzenia w studyjku, czy wszystkie audio bez komputera, 3. podobno użycie trafo będzie miało ten sam efekt, jak pociągnięcie drugiej fazy, czy podłączenie komputera osobno nie spowoduje zniszczeń wywołanych napięciem międzyfazowym (nie pomyliłem czegoś? Tak to się nazywa?). Komputer zasila przez firewire interfejs, połączony z kolei z mikserem, który łączy się z peryferiami i stadkiem instrumentów klawiszowych. Monitory podłączone są pod mikser, wszystkie przewody symetryczne, wszystko uziemione z wyjątkiem odsłuchów, bo gdy one też były uziemione, brum osiągał status skandalu.

Ratunku!

jan_winnicki

Post autor: jan_winnicki » czwartek 08 maja 2014, 20:47

...Słyszalnośc ruchu myszki jest problemem słabej izolacji płyty głównej i masy.
Najczęsciej pomaga właczenie Spread Spectrum w biosie ale warto też powalczyc z masą (kabel usb ma dwie - jedna nalezy do sygnału druga do wtyku z oplotem i ta druga czasem trzeba przerwać...

Niestety, w moim BIOSie nie ma takiej funkcji. Zrobię update w weekend i to sprawdzę, dzięki.

Czy jest jakiś sposób na zabezpieczenie sprzętu, jeżeli nie mam sieci/gniazdka z uziemieniem? Czy UPS może w jakiś sposób pomóc?

ODPOWIEDZ