Interfejs audio

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
KrissX
Interfejs audio

Post autor: KrissX » piątek 11 kwie 2014, 21:51

Witajcie,

poszukuję najlepiej używanego interfejsu audio.
Byłem zadowolonym posiadaczem rewelacyjnego Focusrite Scarlett 2i2, ale nie starczał mi już a w oko wpadł mi Zoom R16.

Dobrze by było jakby urządzenie miało/było:
-kompatybilne z oprogramowaniem Cubase od wersji 4 w górę,
-wejście i wyjście MIDI (może nie musi ich mieć),
-opcje sterowania suwakami programu z urządzenia,
-możliwością wyodrębnienia ścieżek wprowadzanych z urządzenia na poszczególne kanały w programie,
-wyjście słuchawkowe na Jack 6.3 mm,
-2 wyjścia na monitory (lewy i prawy),
-najlepiej od 4 wejść (combo),
-zasilanie Phantom 48V,
-potencjometry gain,
-obowiązkowo złącze USB

Czy te rzeczy wejdą w jakieś urządzenie w budżecie max 1000 zł (najlepiej używane)? Co polecacie?

Dzięki za pomoc!
Zapalony, początkujący realizator dźwięku ze skończoną szkołą muzyczną i zajawką na grę na gitarze oraz fortepianie.

coza0

Re: Interfejs audio

Post autor: coza0 » piątek 11 kwie 2014, 21:58

...Witajcie,

poszukuję najlepiej używanego interfejsu audio.
Byłem zadowolonym posiadaczem rewelacyjnego Focusrite Scarlett 2i2, ale nie starczał mi już a w oko wpadł mi Zoom R16.

Dobrze by było jakby urządzenie miało/było:
-kompatybilne z oprogramowaniem Cubase od wersji 4 w górę,
-wejście i wyjście MIDI (może nie musi ich mieć),
-opcje sterowania suwakami programu z urządzenia,
-możliwością wyodrębnienia ścieżek wprowadzanych z urządzenia na poszczególne kanały w programie,
-wyjście słuchawkowe na Jack 6.3 mm,
-2 wyjścia na monitory (lewy i prawy),
-najlepiej od 4 wejść (combo),
-zasilanie Phantom 48V,
-potencjometry gain,
-obowiązkowo złącze USB

Czy te rzeczy wejdą w jakieś urządzenie w budżecie max 1000 zł (najlepiej używane)? Co polecacie?

Dzięki za pomoc!...

z tymi suwakami to bedzie ciezko....jesli bez midi sie obedzie to edirol m-16dx...nic innego mi do glowy nie przychodzi...

smirnoff

Post autor: smirnoff » piątek 11 kwie 2014, 22:01

M-Audio Projectmix i/o ma wszystko czego potrzebujesz a nawet więcej - zmotoryzowane suwaki, 8 wejść mikrofonowych itd.

Ma dość marne preampy i jest już starym urządzeniem ale na pewno jest lepszym wyborem niż zoom r16, używane chodzą w okolicach 1000-1500zł (negocjuj) ale bardzo ciężko je trafić. Jest też podobne nieco lepsze urządzenie od TASCAMa, nazwy nie pamiętam, ale trafić jeszcze trudniej. 

coza0

Post autor: coza0 » piątek 11 kwie 2014, 22:03

...
M-Audio Projectmix i/o ma wszystko czego potrzebujesz a nawet więcej - zmotoryzowane suwaki, 8 wejść mikrofonowych itd.

Ma dość marne preampy i jest już starym urządzeniem ale na pewno jest lepszym wyborem niż zoom r16, używane chodzą w okolicach 1000-1500zł (negocjuj) ale bardzo ciężko je trafić. Jest też podobne nieco lepsze urządzenie od TASCAMa, nazwy nie pamiętam, ale trafić jeszcze trudniej. ...

to z firewire jest   

smirnoff

Post autor: smirnoff » piątek 11 kwie 2014, 22:03

Inna opcja to kup jakiś sensowny interfejs audio (to czego potrzebujesz kupisz w granicach 400-600zł) a do tego dokup kontroler Behringer BCF2000, kupowanie sterownika takiego jak Zoom który nie ma zmotoryzowanych suwaków jest troche bez sensu, ciężko się na tym pracuje, w dodatku w zoomie te suwaki są bardzo krótkie, to jest przede wszystkim przenośny rejestrator a opcje interfejsu i kontrolera są jako dodatek. 

coza0

Post autor: coza0 » piątek 11 kwie 2014, 22:31

...
Inna opcja to kup jakiś sensowny interfejs audio (to czego potrzebujesz kupisz w granicach 400-600zł) a do tego dokup kontroler Behringer BCF2000, kupowanie sterownika takiego jak Zoom który nie ma zmotoryzowanych suwaków jest troche bez sensu, ciężko się na tym pracuje, w dodatku w zoomie te suwaki są bardzo krótkie, to jest przede wszystkim przenośny rejestrator a opcje interfejsu i kontrolera są jako dodatek. ...

ten zoom nawet ciekawy jest...szkoda tylko ze nagrywa 44.1...

KrissX

Post autor: KrissX » sobota 12 kwie 2014, 01:18

...M-Audio Projectmix i/o ma wszystko czego potrzebujesz a nawet więcej - zmotoryzowane suwaki, 8 wejść mikrofonowych itd.
Ma dość marne preampy i jest już starym urządzeniem ale na pewno jest lepszym wyborem niż zoom r16, używane chodzą w okolicach 1000-1500zł (negocjuj) ale bardzo ciężko je trafić. Jest też podobne nieco lepsze urządzenie od TASCAMa, nazwy nie pamiętam, ale trafić jeszcze trudniej. ...

wielkie dzięki za pomoc!
Zapalony, początkujący realizator dźwięku ze skończoną szkołą muzyczną i zajawką na grę na gitarze oraz fortepianie.

ODPOWIEDZ