Mam problem z podłączeniem kontrolera ELKA MK88 do komputera (Mac OSX). Na komputerze mam zainstalowany Logic Pro X klawiatura podłączona jest przez inerfejs MIDI-USB. Interfejs jest sprawdzony z innym instrumentem, oprogramowanie pracuje na ustawieniach domyślnych MIDI (klawiatury podłączane przez USB działają bez problemów).
Kontroler ELKA udało mi sie zmusić do współpracy jeden raz, ale było słychać jakieś zakłócenia, które ustępowały po wciśnięciu dowolnego klawisza na klawiaturze instrumentu. Diody na interfejsie mrugała- czyli kontroler wysyłał komunikaty midi. Niestety zresetowałem aplikację i urządzenie i komunikacji nie udało mi sie przywrócić. Na wyświetlaczu Elki powciśnięciu dowolnego klawisza zapala się znaczek symbolizujący działanie klawiatury czyli komunikacja wewnątrz urządzenia jest- można założyć, że jest sprawna, a problem tkwi w ustawieniach urządznia.
Jeżeli ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z tym archaicznym instrumentem uprzejmię proszę o pomoc w konfiguracji ELKI. Menu jest bardzo rozbudowane, a na dwuwierszowym wyśletlaczu pojawiają się w wiekszości niezrozumiałe przeze mnie skróty. Moje doświadczenia z konfiguraja midi są zbliżone do zera. Dotychczas wszystko mi działało zaraz po podłączeniu.
Mam jeszcze jedną prośbę. Nie posiadam instrukcji do ELKI w popularnym języku (udało mi się znależć jedynie po włosku). Może ktoś mógłby mi podesłać linka lub pdf-a z instrukcją w jęz. angielskim lub niemieckim?
Wszelkie sugestie i porady mile widziane.
[addsig]