Fast Track Pro a zastosowanie multimedialne (Skype)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Lowleck
Fast Track Pro a zastosowanie multimedialne (Skype)

Post autor: Lowleck » wtorek 04 mar 2014, 17:55

Witam,
Posiadam Fast Track Pro Klik. Mam również mikrofon multimedialny Zalman Klik którego chcę podłączyć do wyżej wymienionego interfejsu w celu prowadzenia rozmów na Skype tudzież Teamspeaku. Jako, że ów mikrofon posiada wyjście mini jack zakupiłem 2 przejściówki:
Mini jack - Jack Klik, oraz
XLR Male - Jack Female Klik

Oświećcie mnie proszę dlaczego po podłączeniu tego wszystkiego mikrofon nie działa. Zamieszam też screen moich ustawień audio Klik
Chętnie udzielę dodatkowych informacji w celu rozwiązania mojego problemu.

PS: zdjęcia nie są mojego autorstwa. Mam nadzieje, że użyłem odpowiedniego działu.

Z góry dziękuje za pomoc.

Zbynia

Re: Fast Track Pro a zastosowanie multimedialne (Skype)

Post autor: Zbynia » środa 05 mar 2014, 00:05

Za przeproszeniem rzeźbisz w gównie :).Ten mikrofon jak reszta tego dziadostwa to mikrofon elekretowy wymagający do działania napięcia phantom rzędu 5 volt.

Najlepszym i najwygodniejszym sposobem jest wykorzystac wbudowaną w komputer kartę dźwiękową - szczególnie przydatne do gier i multimediów

po prostu łaczysz wyjscie z kompa z wejsciem karty dźwiękowej i wszystko odpowiednio ustawiasz - program musi mieć mozliwośc wybrania wejścia mikrofonu z karty zintegrowanej

warto by karta zewnętrzna miała dodatkowe wolne wejście stereo własnie na integrę

no ale masz tylko dwa wejścia analogowe - jesli masz mozliwość wykorzystania równocześnie spdif jako dodatkowych wejśc to super

albo zbuduj przedwzmacniacz :)

http://arlisklep.pl/files/Jabel/J-250.pdf

Lowleck

Post autor: Lowleck » środa 05 mar 2014, 08:35

Owszem rzeźbie w fekaliach. Rzecz z jasna, najprościej można podłączyć mój mikrofon do wejścia z tyłu komputera. Natomiast chce po wsze czasy wyłączyć integre. Powoduje ona konflikt sprzętowy (sprawdzone, udowodnione) który wywala blue screeny nader często. Jest to spowodowane włączeniem naraz dwóch karty muzycznych, zintegrowanej i fast tracka. Apropos phantoma to mój interfejs ma z tyłu przełącznik 48v PH POWER ale nie wiele on wnosi. 

Dziękuję za zabranie głosu. Masz może inny pomysł? 

Awatar użytkownika
wojtek_kow

Post autor: wojtek_kow » środa 05 mar 2014, 09:15

Jeśli chcesz korzystać z tylko z interfejsu, to musisz kupić "normalny" mikrofon, wszystko jedno, dynamiczny, czy pojemnościowy i podłączyć go najlepiej kablem xlr-xlr do wejścia interfejsu.
Na allegro, można znaleźć całkiem przyzwoite używane mikrofony, bo kupno nowego tylko do skype'a raczej nie będzie zbyt opłacalne - ze 100 zł na mikrofon i kabel pewnie trzeba by wydać.

Wojtek Kowalski

ODPOWIEDZ