Przełączanie się między odsłuchami

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Parełko
Re: Przełączanie się między odsłuchami

Post autor: Parełko » wtorek 04 mar 2014, 23:20

Ok ale Scarlett 2i4 ma moim zdaniem nic nie mniejszą gałę niż Big Knob i ma więcej niż jedno stereo out.

Trzeba minimalistycznie podejść do sprawy bo wiadomo że można kupić nawet konsolę wielokanałową za 40 tys, tam na pewno wejść i wyjśc nie zabraknie.

Tylko autor raczej podchodzi do sprawy na takiej zasadzie żeby kupić coś tanio i praktycznie a nie trzy pensje na jakiś gadżet.

Co innego gdyby chciał podpiąć 10 par monitorów - tutaj byłby problem.

Przy dwóch nie ma praktycznie żadnego.

Poza tym kontrolery mają swoje zniekształcenia i to logiczne skoro podpina je się tak jak każde urządzenie do zasilania chociażby. To wg mnie bez różnicy czy się podepnie kontroler czy jakiś mixer Behringera tylko po co niszczyć tor audio? Najlepiej jak biegnie sygnał z karty/interfejsu bezpośrednio do monitorów a nie przez dwadzieście innych urządzeń.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 04 mar 2014, 23:45

Jest jeszcze taki szczegół - regulacja cyfrowa vs analogowa - osobiscie bym zakończył na wyższej klasy interfejsie wielokanałowym bądź mikserze behringera serii X

MEGafon

Post autor: MEGafon » wtorek 04 mar 2014, 23:45

...
Ok ale Scarlett 2i4 ma moim zdaniem nic nie mniejszą gałę niż Big Knob i ma więcej niż jedno stereo out. 

Trzeba minimalistycznie podejść do sprawy bo wiadomo że można kupić nawet konsolę wielokanałową za 40 tys, tam na pewno wejść i wyjśc nie zabraknie. 

Tylko autor raczej podchodzi do sprawy na takiej zasadzie żeby kupić coś tanio i praktycznie a nie trzy pensje na jakiś gadżet. 

Co innego gdyby chciał podpiąć 10 par monitorów - tutaj byłby problem. 

Przy dwóch nie ma praktycznie żadnego. 

Poza tym kontrolery mają swoje zniekształcenia i to logiczne skoro podpina je się tak jak każde urządzenie do zasilania chociażby. To wg mnie bez różnicy czy się podepnie kontroler czy jakiś mixer Behringera tylko po co niszczyć tor audio? Najlepiej jak biegnie sygnał z karty/interfejsu bezpośrednio do monitorów a nie przez dwadzieście innych urządzeń....

Czlowieku, masz strasznie irytujacy dar do przekrecania i wyolbrzymiania! Jaka konsola za 40 tys? Ja polecilem pytjacemu Behringera za jakies 180€. Ta sa male pieniadze. O 10 monitorach tez nigdzie nie bylo mowy - poza Twoimi postami. Tak samo nie bylo mowy o podlanczaniu miedzy monitor a interfejs "20 urzaden"! Prosze przestan fantazjowac, bo to wstrasznie wkurza i jest nierzeczowe. Mlodocian?

Piszesz o znieksztalceniach - to ja mam pytanie: wyprobowales sam i slyszales to? Ja mialem kiedys Presonus Monitor Station i przyznam sie, ze znieksztalcenia mi jakos nie wpadly w ucho. Fakt, ze tez ich nie szukalem i nie robilem testow porownawczych A/B. Ktos kto ma jakies entry level KRK to nie kupi kontrolera za $1000, tak samo do odlsuchu za $5000/stuka nie podlaczy pod tego Behringera. Skoro facet ma jakis tani KRK RP i malego ADAMa to taki Behringer Control 1, Big Knob, Monitor Station spokojnie wystarcza i pasuje.

Dalej uparcie polecasz wielokanalowe interfejsy (owa Scarlett 2.4), ale nadal zupelnie ignorujesz problem latwego, szybkiego i wygodnego przelanczania sie miedzy parami monitorow. Scarlett tego nie ma! Ten przelacznik 1-2 / 3-4 kolo galki od glosnosci dziala tylko na sluchawki. Poza tym i tak jest za maly i przez to upierldiy zeby sie przelanczac miedzy glosnikami.

Podsumowujac: albo masz jedna pare glosnikow i albo masz wiecej i musisz miec jakis przelacznik. Wszystko inne to nieakceptowalna i wkurzajaca sprawa.

I prosze cie nie pisz mi wiecej jakis wyssanych z palca historii o ktorych nikt nic nie mowil!

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

MEGafon

Post autor: MEGafon » wtorek 04 mar 2014, 23:52

Dalej uparcie polecasz wielokanalowe interfejsy (owa Scarlett 2.4), ale nadal zupelnie ignorujesz problem latwego, szybkiego i wygodnego przelanczania sie miedzy parami monitorow. Scarlett tego nie ma! Ten przelacznik 1-2 / 3-4 kolo galki od glosnosci dziala tylko na sluchawki. Poza tym i tak jest za maly i przez to upierldiy zeby sie przelanczac miedzy glosnikami.

Do tego dochodzi fakt, ze gala glosnosci w Scarlett 2i4 regoluje tylko poziom na symetrycznych wyjsciach 1 i 2. Niesymetryczne 1, 2, 3, 4 maja nieregolowany line level. Tak wiec mowiac krotko - zima.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

MEGafon

Post autor: MEGafon » środa 05 mar 2014, 00:02

...
Jest jeszcze taki szczegół - regulacja cyfrowa vs analogowa

IMHO najwazniejszy szczegol to to, czy regolacja poziomu jest przed, czy po przetworniku DA. Bo jak przed to zima totalna.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Parełko

Post autor: Parełko » środa 05 mar 2014, 00:11

Ok powiedzmy sobie wprost, irytuje Cię to że nie będziesz ruszał gałką..tylko jakbyś zobaczył to byś wiedział Scarlett 2i4 też ma gałę i to dużą.

Jestem ciekaw czy przy pracy nad projektem np przy miksie tez używasz jakiś kontrolerów żeby zamiast myszą ustawiać np poziomy suwakami - robisz to ręcznie z pozycji kontrolera midi?

Klikanie myszą podczas pracy w DAW jest milion razy bardziej pochłaniające niż jeden ruch żeby coś zmienić w ustawieniach interfejsu.

No ale ok jak ktoś chce zabawki za 1500 tys bo tyle Knob około kosztuje z których nie wykorzysta nawet 50% funkcji to ok. Jego sprawa.

Prawda jest także że albo kogoś interesują zabawki i gadżety albo większa ilość kanałów.

Ja kiedyś korzystałem z M-Audio Delty 1010 i spokojnie podpinałem zestaw 2.1 Logitech i monitory i nie było problemu przy przełączaniu i ustawianiu, bo raczej nikt tego nie robi co 5 minut jak automat.

Ustawi się raz na jakiś czas i się pracuje, potem można zmienić.

Nie mamy o czym rozmawiać może Behringer Control 1 jest w miarę rozwiązaniem jak kogos to kręci, ale na pewno Knob jest bezsensu przy 2 monitorach i takich potrzebach jak autora.

smirnoff

Post autor: smirnoff » środa 05 mar 2014, 00:23

Zawsze można kupić jakiś tani mikser który posiada dwie szyny wyjściowe z potencjometrami (np. Suma + Auxy, albo control room itd.). 

Przy takich monitorach (A3X i RP8) nie ma się co wysilać, jakość kontrolera, konstrukcja pasywna czy aktywna czy też regulacja po czy przed DA jest tutaj mało istotna, różnica będzie znikoma. 

MEGafon

Post autor: MEGafon » środa 05 mar 2014, 11:12

Ok powiedzmy sobie wprost, irytuje Cię to że nie będziesz ruszał gałką..tylko jakbyś zobaczył to byś wiedział Scarlett 2i4 też ma gałę i to dużą.

Nie czepiam sie galy w Scrlett. Przeciez nie napisalem, ze jest za mala. Znwou odwracasz uwage od zasadniczego problemu - brak mozliwosci przelanczania monitorow. Ale w zasadzie wielokanalowosc w takich interfejsach nie do tego sluzy, choc z technicznego punktu widzenia nie widze zadnych przeciwwskazan. O dziwo nikt tego nie oferuje.

Jestem ciekaw czy przy pracy nad projektem np przy miksie tez używasz jakiś kontrolerów żeby zamiast myszą ustawiać np poziomy suwakami - robisz to ręcznie z pozycji kontrolera midi?

Mialem kiedys fajny kontroler (Command 8) i sie go pozbylem. W tym przypadku wole mysze. Powod jest taki, ze tego typu kontrolery nie sa konsekwentym rozwiazaniem problemu (problem = obsluga mysza). Masz za malo kanalow, nigdy nie wiesz gdzie jestes (w ktorej grupie osmiu kanalow), nie ma wystarczajacej ilosci dedykowanych pokretel i przyciskow. W efekcie koncowym ciagle musisz sie "synchronizowac" w glowie z zawartoscia ekranu. Taki kontroler mial by dla mnie sens jak by w duzej mierze emulowal/zastepowal klasyczna konsole.

Klikanie myszą podczas pracy w DAW jest milion razy bardziej pochłaniające niż jeden ruch żeby coś zmienić w ustawieniach interfejsu.

Znwou gadasz totalne bzdury. Obcykaj sobie "interfejs" tych klockow:
http://www.presonus.com/uploads/products/media/images/monitor_station-top_copy_big.jpg
http://www.behringer.com/assets/CONTROL1USB_P0AEI_Top-Front_XXL.png
i sie zastanow ile czasu i "zachodu" jest w docisnieciu przyciskow do wybrania monitorow. Zadne rozwiazanie z mysza nigdy nie bedzie szybsze i latwiejsze.

No ale ok jak ktoś chce zabawki za 1500 tys bo tyle Knob około kosztuje z których nie wykorzysta nawet 50% funkcji to ok. Jego sprawa.

Po pierwsze zamiast kupic Mackie wzial bym na probe najpierw Behringera. To jest tylko ok. 750 zl. Po drugie trzeba oczywiscie sie zastanowic czy takie cos jest naprawde potrzebne. Przypominam, ze ten watek to wlasnie pytanie o kontroler monitorow.

Prawda jest także że albo kogoś interesują zabawki i gadżety albo większa ilość kanałów.

Czarno-biale myslenie.

Ja kiedyś korzystałem z M-Audio Delty 1010 i spokojnie podpinałem zestaw 2.1 Logitech i monitory i nie było problemu przy przełączaniu i ustawianiu, bo raczej nikt tego nie robi co 5 minut jak automat.
Ustawi się raz na jakiś czas i się pracuje, potem można zmienić.

Zmieniajac w kazdym kanale docelowe wyjscie? Nie, dziekuje.

Nie mamy o czym rozmawiać może Behringer Control 1 jest w miarę rozwiązaniem jak kogos to kręci, ale na pewno Knob jest bezsensu przy 2 monitorach i takich potrzebach jak autora.

Skoro sam widzisz, ze jedno jest bez sensu a drugie ok to juz znalazles rozwiazenie problemu.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

MEGafon

Post autor: MEGafon » środa 05 mar 2014, 11:39

Znwou gadasz totalne bzdury. Obcykaj sobie "interfejs" tych klockow:
http://www.presonus.com/uploads/products/media/images/monitor_station-top_copy_big.jpg
http://www.behringer.com/assets/CONTROL1USB_P0AEI_Top-Front_XXL.png
i sie zastanow ile czasu i "zachodu" jest w docisnieciu przyciskow do wybrania monitorow. Zadne rozwiazanie z mysza nigdy nie bedzie szybsze i latwiejsze.

Sorry, nie wiem, czy dobrze cie zrozumialem. Mozesz wytlumaczyc co miales na mysli?

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 05 mar 2014, 11:57

...
...
Jest jeszcze taki szczegół - regulacja cyfrowa vs analogowa

IMHO najwazniejszy szczegol to to, czy regolacja poziomu jest przed, czy po przetworniku DA. Bo jak przed to zima totalna. ...

No przecież o tym napisałem :)

nie spotkałem się w sprzecie studyjnym z cyfrowa regulacją poziomu po przetworniku

ODPOWIEDZ