Blue Yeti problem z odtwarzaniem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mytnik
Blue Yeti problem z odtwarzaniem

Post autor: mytnik » piątek 07 lut 2014, 00:46

Witam, od wczoraj mocno molestuje wspomniany mikrofon i z nagrywaniem jest rewelacyjnie, czyli zgodnie z wszelkimi opiniami w necie.

Gorzej z odtwarzaniem dwięku - praktycznie cały czas pojawiające się trzaski i krótkie sekundowe szumienia. Zdaję sobie sprawę, że to wyjście słuchawkowe jest kartą mocno alternatywną, ale niestety w niektórych przypadkach jestem na ten odsłuch skazany z powodu ograniczeń softwarowych  - wtedy dodatkowo przy nagraniu wielościezkowym pojawia się kurewska wręcz latencja! Choć nagrywa się czściutko to  pozostaje jedynie nagranie w ciemno jakiegoś tła lub otoczenia prosto do edytora bez żadnego playbacku. Inne rozwiązania są dręczące.

To wszystko o czym mówię dzieje się w trybie plug and play, ale na starcie chciałbym od niego wymagać conajmniej tyle co od behringera UCA222.

Zmuszony do wielu testów w końcu problem rozwiązały sterowniki asio4all. Dźwięk systemowy wciąż leżał, ale przynajmniej wszelkie oprogramowanie zaczęło współpracować ze mna i yetim. W swoim kompie mocno testuję różne sprzty więc nagromadziłem też różne sterowniki w stylu generic lowlatency, jackaudio ... pomyślałem czas zonie postawić system na nowo w lapku i zacząć testy na świerzaku - w obu przypadkach win 7.

Kolejno:

1. Sound system - jw

2. Audacity - nagrywa czysto, odsłuch z pykami trzaskami szumkami, ale po chwili znika i jakoś działa choć ciągle się cos pojawia ale zdecydowanie mniej, aż do następnego nagrywania (sterowniki MME)

3. Acon Acoustica Basic Ed 6 - jw

... po edytorach przyszedł czas na daw

4. Energy XT - sterowniki DS, brak wyboru wejścia i tym samym możliwości nagrywania, odtwarzanie już sobie podarowałem :)

5. Zynewave Podium Free - MME, trzaski, latencja! masakra

6. Reaper - WDM Kernel Streaming, DZIAŁA i to całkiem sprawnie

asio4all juz sobie podarowałem bo tu jestem już pewny.

Z takich jeszcze ciekawostek, mikrofon posiada funkcję auto mute, i jeśli tylko ma się pojawić jakiś dźwięk lub po chwili bezczynności ma się wyłączyć poprzedzane jest to pykiem. Sam pyk może by nie przeszkadzał, ale zaraz po nim dochodzą trzaski i szumiki.

Wsparcie techniczne u dystrybutora w zasadzie żadne, byłem zapewniany wręcz że mikrofon ma działać poprawnie i w moim przypadku powinienem szuakać przyczyny w konfiguracji. Dużo lepiej z tym wsparciem w sklpepie w którym go kupiłem, choć też nie uzyskałem jeszcze jednoznacznej odpowiedzi.

Postanowiłem więc zapytać tu:

* Czy ktoś posiada Yeti? Jeśli tak to prosiłbym o podzielenie się własnym doświadczeniem ze swoim softem,

* Jak wygląda sprawa na jabłkach?

* Czy mój egzemplarz jest popsuty?

Jeśli ten typ po prostu tak ma na windzie, albo działa tylko na niektórych programach to za co te certyfikaty i nagrody?

Z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
m

drummer

Awatar użytkownika
PieTras!

Re: Blue Yeti problem z odtwarzaniem

Post autor: PieTras! » sobota 08 lut 2014, 15:22

Mówisz, że w Reaperze wszystko jest ok = mikrofon jest ok.

Trzaski w czasie odtwrzania itp. to raczej sprawa sterowników i zazwyczaj zbyt małego bufora w stosunku do mocy obliczeniowej kompa (pojawia się przeciążenie=pojawiają się trzaski). Mówisz, że ASIO4ALL (koniecznie w wersji 2!) pomogło, więc szedłbym tym torem i używałbym dobrych serowników. A dla pierwszych testów dałbym wysoki bufor.

Bo w tym przypadku mówiąc hiperogólnie - hardware jest odpowiedzialny za nagrywanie, a oprogramowanie za odtwarzanie :)))

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 13 lut 2014, 10:49

...
Mówisz, że w Reaperze wszystko jest ok = mikrofon jest ok.

Trzaski w czasie odtwrzania itp. to raczej sprawa sterowników i zazwyczaj zbyt małego bufora w stosunku do mocy obliczeniowej kompa (pojawia się przeciążenie=pojawiają się trzaski). Mówisz, że ASIO4ALL (koniecznie w wersji 2!) pomogło, więc szedłbym tym torem i używałbym dobrych serowników. A dla pierwszych testów dałbym wysoki bufor.

Bo w tym przypadku mówiąc hiperogólnie - hardware jest odpowiedzialny za nagrywanie, a oprogramowanie za odtwarzanie :)))...

Witam po dłuższej przerwie, ale nie mogłem działać przez choróbsko.

Dzięki PieTras za odpowiedź. W Reaperze nie wszystko było ok, a jedynke WDM i to jak się okazało albo działało chwilowo, albo przy pierwszym teście obdarowałem je szbyt dużym zaufaniem - diałają najlepiej zaraz po asio4all ale jednak nie dobrze.

Martwią mnie zakłócenia nie do zniesienia w samym systemia, byle mp3 nie chce działać, a przeciez najbardziej podłe karty dźwiękowe nie maja z tym większych problemów. Na asio4all jakos się da, czasem wyskoczy jakis maleńki pyk, stuk ale ujdzie.

Ku mojemu zdziwieniu na linuxie po konfiguracji jack i zainstalowaniu ardour działa IDEALNIE. Pzry czym dźwięk systemowy spod linuxa tak samo syfi jak i  pod windą. Nie jest to niepokojące?

Jedyną metodą na nagrania wielościeżkowe są alternatywne asio i linux? Prawdopodobnie na macu też nie ma problemów, a sugerując si e ichnim supportem próbowałem równierz na sonarze x3 trial i 6le - bez zmian.

Dlatego zależy mi na porównaniu z innym mikrofonem. Jesli ktos posiada proszę o kontakt.

pozdrawiam

drummer

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » czwartek 13 lut 2014, 13:11

No to po kolei, bo piszesz że odtwarzanie muzyki na kompie jest w słabej jakości. Najpierw zlokalizuj, dlaczego 'byle mp3' źle gra i/albo dlaczego dzwieki systemowe linuxa szwankują. Bo jesli to kwestia systemu, to testy mikrofonu i DAWów na niewiele się zdadzą.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 13 lut 2014, 13:46

...
No to po kolei, bo piszesz że odtwarzanie muzyki na kompie jest w słabej jakości. Najpierw zlokalizuj, dlaczego 'byle mp3' źle gra i/albo dlaczego dzwieki systemowe linuxa szwankują. Bo jesli to kwestia systemu, to testy mikrofonu i DAWów na niewiele się zdadzą....

Wszystko jest po kolei, od tego zacząłem wątek, test w pkcie 1 o tym właśnie mówi

systemy są w porządku, kazda karta dźwiękowa gra czysto (pomijam kwestie jakości przetworników i wiadomo o jaką czystość mi chodzi), ale to co dzieje się z interfejsem Yeti jest po prostu syfem nie do przyjęcia.

Powiem od innej strony: po wielu godzinach naciągania się z mikrofonem jedyne w miare sprawne działanie pod win jest na asio4all w softach obsługujących sterowniki asio i całkowicie sprawne w ardour i audacity poprzez jack2 w linuxie.

Działające w systemie bez żadnych tzrasków i szumów jest obecie:

karty zintegrowane z blaszaka i 2 laptopów
behringer UCA222

wcześnij na tym samym kompie podłączane były i działały bez zarzutów:

E-MU Tracker Pre
Focusrite Scarlet 2i2
ESI Juli@ />

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 13 lut 2014, 13:54

ps1. podłaczane do usb z przodu paki, z tyłu i przez hub aktywny :)

ps2. mycha w tym interfejsie polega na tym że w niektórych przypadkach potrafi przez moment podziałać prawidłowo, ale tylko przez chwile (np: 2 pierwsze odpalenie mp3 z cichym intro są czyste, a za 3 razem już trzeszczy, albo czasem na dzień dobry trzeszczy na równi z poziomem intra, itd, itd...)

drummer

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » czwartek 13 lut 2014, 14:36

Ok, tylko zgubiłem się, kiedy pojawiają się zakłócenia? W połączeniu UCA222+ASIO? Bo Yeti samo w sobie nie jest interfejsem, prawda?

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 13 lut 2014, 15:17

...
Ok, tylko zgubiłem się, kiedy pojawiają się zakłócenia? W połączeniu UCA222+ASIO? Bo Yeti samo w sobie nie jest interfejsem, prawda?...

No właśnie chodzi o to że jak jest. Yeti + UCA + ASIO to przy minimalnym buforze latencja powodująca pogłos a'la kibel, trochę niewygodne podczas nagrań. Natomiast przy Yeti monitoring sprzętowy działa dobrze, nagrywanie działa dobrze a odtwarzanie tylko w jack2 pod linuxem.

drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 14 lut 2014, 09:23

Mikrofon pojechał do serwisu sklepu

support dystrybutora lepiej przemilczeć

dam znać po załatwieniu sprawy

pozdr

ze zintegrowana i każdą inną jest wszystko ok,

mikrofon na razie pojechał do serwisu sklepu

support dystrybutora przemilczę