Tannoy PBM 6.5 II vs. ...Tannoy PBM 6.5 II

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
sql
Tannoy PBM 6.5 II vs. ...Tannoy PBM 6.5 II

Post autor: sql » piątek 17 sty 2014, 15:10

Witam serdecznie,

Od lat pracuje na ww. monitorach. Ostatnio wpadlem na pomysl, zeby kupic zapasowa pare jako "dawca organow" na wszelki wypadek. I tak sie stalo, na ebayu.de kupilem za grosze idealna, niezmeczona pare. Na zewnatrz idealnie to samo,obie pary Made in Canada, przetworniki (glosniki) jak najbardziej te same. Tylko ze roznica w brzmieniu miedzy moimi a "nowymi" jest jak dzien i noc.

Moje (seria ok 400 000) sa bardzo jasne i "nachalnie" szczegolowe.

Nowo nabyte (seria ok 600 000) ...niby brzmia dobrze, ale gora jest !stosunkowo! bardzo wycofana. 

Ja rozumiem...seria serii nie jest rowna, ale taka diametralna roznica brzmienia ? 

Czy jakis szanowny medrzec spotkal sie kiedys z czyms podobnym i jak moze byc tego przyczyna ?Chodzi mi konkretnie o to, czy Tannoy wprowadzal swiadomie jakies modyfikacje do tego modelu ?  

Pozdrawiam

sql

Zbynia

Re: Tannoy PBM 6.5 II vs. ...Tannoy PBM 6.5 II

Post autor: Zbynia » piątek 17 sty 2014, 15:53

Moze coś nie tak ze zwrotnicą?musiałbyś porównac same przetworniki przekładając je do swoich odsłuchów by wykluczyc ja i okablowanie

ODPOWIEDZ