Guitar Rig - profesjonalne narzędzie do studia?
Czy ktoś z was na tym pracuje w studio? Może lepiej używać zewnętrznych sprzętowych symulatorów? Jakie są wasze wrażenia porównania tego pluginu z hardware - (nie chodzi mi o piec + mikrofon tylko o multiefekt np pod, v-amp itp)
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO
Re: Guitar Rig - profesjonalne narzędzie do studia?
...Czy ktoś z was na tym pracuje w studio? Może lepiej używać zewnętrznych sprzętowych symulatorów? Jakie są wasze wrażenia porównania tego pluginu z hardware - (nie chodzi mi o piec + mikrofon tylko o multiefekt np pod, v-amp itp)...
Czesto kiedy miałem do ślady z pieca i czyste direct'owe ślady z przystawki przy pomocy Guitar Rig'a uzyskałem lepsze, bardziej miksujące się brzmienie. Może to kwestia możliwości bardzo precyzyjnego dobierania rodzajów przesterów i kolumn do konkretnego podkładu. W moim przekonaniu jest to zawodowe rozwiązanie, wbrew temu co mówią tzw. tradycjonaliści. Reamping wiadomo, tak jak swego czasu pluginy bywa piętnowany. Uważam że odpowiednio zastosowany daje bardzo duże możliwości i dobre brzmienie. W konfrontacji soft - gigital hardware, wybrałbym soft.
Czesto kiedy miałem do ślady z pieca i czyste direct'owe ślady z przystawki przy pomocy Guitar Rig'a uzyskałem lepsze, bardziej miksujące się brzmienie. Może to kwestia możliwości bardzo precyzyjnego dobierania rodzajów przesterów i kolumn do konkretnego podkładu. W moim przekonaniu jest to zawodowe rozwiązanie, wbrew temu co mówią tzw. tradycjonaliści. Reamping wiadomo, tak jak swego czasu pluginy bywa piętnowany. Uważam że odpowiednio zastosowany daje bardzo duże możliwości i dobre brzmienie. W konfrontacji soft - gigital hardware, wybrałbym soft.
Mam doświadczenie bez wątpienia mniejsze od poprzednika, ale wnioski takie same.
Klawisze, kompozycja, produkcja... :)
Dodam że Guitar Rig 5 to nie tylko symulator dla gitar. To bardzo potężny bank wszelkich efektów, które można wykorzystać na każdym rodzaju sygnału. Począwszy od programowalnych filtrów i, korektorów i kompresorów (LA2A, VC160 itp.) skończywszy na efektach typowo didżejskich. Z tego banku korzystam jak z normalnych wtyczek.
- Soundscape
- Kontakt:
...Dodam że Guitar Rig 5 to nie tylko symulator dla gitar. To bardzo potężny bank wszelkich efektów, które można wykorzystać na każdym rodzaju sygnału. Począwszy od programowalnych filtrów i, korektorów i kompresorów (LA2A, VC160 itp.) skończywszy na efektach typowo didżejskich. Z tego banku korzystam jak z normalnych wtyczek. ...
Podpisuję się pod tym :) GR to bardzo uniwersalne narzędzie, jak kolega wspomniał - nie tylko do kreowania brzmień gitarowych.