Focusrite Scarlett 2i2 + SE Electronics X1 - nie działa

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Focusrite Scarlett 2i2 + SE Electronics X1 - nie działa

Post autor: matiz » piątek 03 sty 2014, 16:54

A jesli kabel ma zwarte na obu końcach piny 1 i 3? nie powstanie czasem dzielnik napięcia, któy zmniejszy napięcie widziane przez mikrofon do poziomu poniżej 1/3 Phantoma?

Bez przesady, 1/3 to nie, zmniejszy się oczywiście trochę i nie będzie to prawidłowe działanie, dlatego napisałem "jakoś"

[addsig]

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » piątek 03 sty 2014, 21:54

Bez przesady, 1/3 to nie, zmniejszy się oczywiście trochę i nie będzie to prawidłowe działanie, dlatego napisałem "jakoś"
...

Nie chcę się bezpodstawnie upierać i niech mi wszyscy wybacza delikatna dygresję, ale analizując obwód zasilania od strony źródła 48V mamy jeden rezystor (przy pinie 2), drugi rezystor po stronie mikrofonu (też na 2) za nim punkt odbioru napięcia zasilania przez układ mikrofonu, dalej kolejny rezystor biegnący do 3, a z 3 przez zwarcie do masy. Mamy więc 3 rezystory połaczone szeregowo, więc już w tym monecie mikrofon "widzi" 1/3 z 48V. Jeśli uwzględnic jeszcze rezystancję zastępczą elektroniki mikrofonu, przyłączoną równolegle do ostatniego rezystora, zastępcza rezystancja w tym miejscu maleje, a co za tym idzie, napięcie spadnie jeszcze niżej niż 16V. Jesli sie mylę, proszę o wyjasnienie. W wolnej chwili sprawdzę to empirycznie.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 04 sty 2014, 00:04

W woltach to by trzeba rozpatrzeć konkretne modele mikrofonów, chodziło mi o to, że owszem, napięcie wewnątrz spadnie, niech nawet do pięciu woltów, ale nie będzie to 1/3 normalnego napięcia pracy. Może źle odczytałem intencje, przepraszam.

Do autora wątku - włącz i wyłącz fantoma przy włączonym interfejsie i mikrofonie, czy "obrączka" błyska chociaż?

[addsig]

Awatar użytkownika
Ryba100

Post autor: Ryba100 » sobota 04 sty 2014, 03:13

...
W woltach to by trzeba rozpatrzeć konkretne modele mikrofonów, chodziło mi o to, że owszem, napięcie wewnątrz spadnie, niech nawet do pięciu woltów, ale nie będzie to 1/3 normalnego napięcia pracy. Może źle odczytałem intencje, przepraszam.

Do autora wątku - włącz i wyłącz fantoma przy włączonym interfejsie i mikrofonie, czy "obrączka" błyska chociaż? ...

Po podłączeniu mikrofonu do wejścia i podkręceniu gałki gain do połowy po włączeniu i wyłączeniu 48v mignie na zielono, a jak rozkręce na maxa to wtedy zaswieci sie na czerwono

Awatar użytkownika
Ryba100

Post autor: Ryba100 » sobota 04 sty 2014, 03:39

A konkretniej zamieszczam film, na którym odkręcone są dwie gałki gain na max i wpięty jest mikrofon w drugie wejście(jeśli wpinam do pierwszego jest taki sam efekt)  :

http://www56.zippyshare.com/v/79293617/file.html

Jeśli nie będzie się chciał odtworzyć w oknie to trzeba pobrać (24mb, mp4)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 04 sty 2014, 13:31

Po podłączeniu mikrofonu do wejścia i podkręceniu gałki gain do połowy po włączeniu i wyłączeniu 48v mignie na zielono, a jak rozkręce na maxa to wtedy zaswieci sie na czerwono... 

Czyli prawdopodobnie fantom i interfejs działa.

[addsig]

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » sobota 04 sty 2014, 18:04

Po podłączeniu mikrofonu do wejścia i podkręceniu gałki gain do połowy po włączeniu i wyłączeniu 48v mignie na zielono, a jak rozkręce na maxa to wtedy zaswieci sie na czerwono... 

Mruganie konktrolek to już jest jakas informacja, ale jeszcze nie można na tej podstawie sądzic, że z wejściami wszystko jest ok. Sprawdź działanie mikfonu na innym interfejsie czy mikserze, i sprawdź działanie interfejsu z innym mikrofonem. To chyba jedyny logiczny sposób znalezienia usterki  w tej sytuacji. Jak nie dysponujesz innym interfejsem czy mikrofonem, to wepnij do wejścia liniowego słuchawki. Słuchawka przecież działa identycznie jak mikrofon dynamiczny, więc jeśli kontrolki będą reagować i usłyszysz dźwięk, to przynajmniej wiesz, że masz sprawny interfejs. Pomocne może się okazać przełączenie przełącznika line/instr na inst, czułość wejścia liniowego (instrumentalnego de facto ;) ) wówczas wzrośnie.

Jeśli ten test da wynik pozytywny, to zmierz napięcie między pinami 1 i 2 (przy włączonym phantomie, rzecz jasna), o ile dysponujesz woltomierzem i wiesz jak się za to zabrać.

Awatar użytkownika
Ryba100

Post autor: Ryba100 » niedziela 05 sty 2014, 21:18

PRAWDOPODOBNIE ZNALAZŁEM ROZWIĄZANIE TEGO PROBLEMU :

Do interfejsu nie dostałem kabla i podłączyłem zwykły kabel 2.0, który był przy drukarce. Dzisiaj testowałem interfejs u kolegi i prawdopodobnie to ten kabel jest winny, ponieważ kiedy podłączyłem inny, grubszy mikrofon zaczął działać i łapać sygnał, a na tym moim nie chciał. 

Awatar użytkownika
Ryba100

Post autor: Ryba100 » wtorek 07 sty 2014, 15:40

PROBLEMÓW CIĄG DALSZY :

Zakupiłem nowy ekranowany kabel usb 2.0 (http://cdn4.asteroid.pl/c20/a.swistak.pl/009/310/9310079_1024.jpg)

Interfejs zaczął łapać sygnał z mikrofonu, ale wciąż jest za słaby. Muszę rozkręcić GAIN na max żeby cokolwiek zarejestrować. Aureolki na interfejsie normalnie działają, ale sygnał z mikrofonu jest za słaby. Wiem, że interfejs na 100% działa, ponieważ sprawdzałem na nim mxl990 i działał normalnie ( mój mikrofon sprawdzałem podłączając go do miksera i też normalnie działał ). 

Ktoś może się spotkał z tym problemem i ma jakiś pomysł ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 07 sty 2014, 21:09

Kable usb to niestety loteria i syf ale jesli zależałoby to od napięcia i strat na kablu to podłącz pod zasilany hub usb i wtedy sprawdź

ODPOWIEDZ