Focusrite Scarlett 2i2 + SE Electronics X1 - nie działa

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Ryba100
Focusrite Scarlett 2i2 + SE Electronics X1 - nie działa

Post autor: Ryba100 » czwartek 02 sty 2014, 14:49

Witam, jestem nowy na forum. Przeczytałem już parę tematów ale żaden nie odpowiada mojemu problemowi. Prawdopodobnie interfejs jest główną przyczyną problemu ale kompletnie się na tym nie znam więc proszę o pomoc.

Mam używany interfejs Scarlett2i2 i nowy mikrofon SE x1. Interfejsu nie mogłem podłączyć do laptopa bo nie chciało go wykryć w panelu sterowania więc podłączyłem do stacjonarnego komputera. Wszystko od razu zadziałało, wykrywa w panelu sterowania, sterowniki działają z pozoru wszystko jest ok, podłączam słuchawki - działa. 

Potem przyszła próba nagrania, niestety tutaj sie zaczynaja problemy. Do interfejsu podłączam przez XLR wymieniony wyżej mikrofon, przełącznik ustwiony na LINE, zasilanie phantom włączone. Nagrywać chce w Adobe Audition, niestety nie da rady. Nic się nie nagrywa, żaden dźwięk. W opcjach mam ustawione na interfejs oczywiście. System to Windows 7 x64, najnowsze sterowniki pobrane ze strony focusrite.

Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
_marek

Re: Focusrite Scarlett 2i2 + SE Electronics X1 - nie działa

Post autor: _marek » czwartek 02 sty 2014, 15:01

...
Witam, jestem nowy na forum. Przeczytałem już parę tematów ale żaden nie odpowiada mojemu problemowi. Prawdopodobnie interfejs jest główną przyczyną problemu ale kompletnie się na tym nie znam więc proszę o pomoc.

Mam używany interfejs Scarlett2i2 i nowy mikrofon SE x1. Interfejsu nie mogłem podłączyć do laptopa bo nie chciało go wykryć w panelu sterowania więc podłączyłem do stacjonarnego komputera. Wszystko od razu zadziałało, wykrywa w panelu sterowania, sterowniki działają z pozoru wszystko jest ok, podłączam słuchawki - działa. 

Potem przyszła próba nagrania, niestety tutaj sie zaczynaja problemy. Do interfejsu podłączam przez XLR wymieniony wyżej mikrofon, przełącznik ustwiony na LINE, zasilanie phantom włączone. Nagrywać chce w Adobe Audition, niestety nie da rady. Nic się nie nagrywa, żaden dźwięk. W opcjach mam ustawione na interfejs oczywiście. System to Windows 7 x64, najnowsze sterowniki pobrane ze strony focusrite.

Proszę o pomoc....

Przełącznik line nie dotyczy wejścia XLR tylko jacka - to tak na marginesie.

Przesuń przełącznik DIRECT MINITOR na pozycję on i powiedz, czy słychać cokolwiek w monitorach/słuchawkach. Niestety ten interfejs mam zdecydowanie za małe wzmonienie pomiędzy wejściami a wyjściami, więc bedziesz prawdopodobnie musiał wysterować mocno wzmocnienie (gain) żeby cokolwiek usłyszeć. Oczywiście, ze podczas nagrywania ustawisz wzmocnienie takie zeby nie przesterować wejscia, ale na razie sprawdź czy w ogóle działa. Aa własnie. "pierścienie" otaczające gałki gain powinny swiecić na zielono (lub czerwono w przypadku przesterowania), jesli mikrofon działa i interfejs dostaje sygnał.

Posprawdzaj i kombinuj i daj znać co i jak.

Awatar użytkownika
Ryba100

Post autor: Ryba100 » czwartek 02 sty 2014, 17:01

Właśnie problem w tym, że nic nie słychać, nic się nie nagrywa (pusta ścieżka, nawet nie ma szumów). To kółko nie świeci się, czyli nie ma żadnego sygnału(gain jest ustawiony na max, sprawdzałem w jednym i drugim wejściu). Kabel jak i mikrofon jest nowy, zakupiony kilka dni temu. Jutro na testy będę miał inny kabel. Ale nawet jeśli kabel by był uszkodzony to wtedy sygnał był by przesterowany i to kółko by się na czerwono przynajmniej świeciło ? 

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » czwartek 02 sty 2014, 20:46

...
Właśnie problem w tym, że nic nie słychać, nic się nie nagrywa (pusta ścieżka, nawet nie ma szumów). To kółko nie świeci się, czyli nie ma żadnego sygnału(gain jest ustawiony na max, sprawdzałem w jednym i drugim wejściu). Kabel jak i mikrofon jest nowy, zakupiony kilka dni temu. Jutro na testy będę miał inny kabel. Ale nawet jeśli kabel by był uszkodzony to wtedy sygnał był by przesterowany i to kółko by się na czerwono przynajmniej świeciło ? ...

jesli kółko sie nie świeci, to znaczy, że interfejs w ogóle nie dostaje z mikrofonu sygnału.  Wykluczając uszkodzenie interfejsu, mikrofonu i kabla, można przypuszczać, że kabel mimo iż sprawny, jest niewłasciwy tzn. niesymetrczny. Jeśli kupiłes kabel w necie, podaj link, oprócz tego zrób jeszcze inny test. Wepnij do wejścia TRS (jack) inne źródło, np telefon  czy gitare, albo nawet goły kabel, tzn z odizolowanym przewodem sygnałowym i go zwyczajnie dotknij, nie dotykając oplotu kabla. Interfejs powinien zarejestrować zakłócenia sieciowe.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 03 sty 2014, 00:37

można przypuszczać, że kabel mimo iż sprawny, jest niewłasciwy tzn. niesymetrczny.

Z niesymetrycznym kablem jakoś by działało...

[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 03 sty 2014, 00:39

...
można przypuszczać, że kabel mimo iż sprawny, jest niewłasciwy tzn. niesymetrczny.

...

Chyba, że - co możliwe - jest to kabel XLR-jack...

[addsig]

Awatar użytkownika
Ryba100

Post autor: Ryba100 » piątek 03 sty 2014, 02:14

Kabel jest XLR-XLR z zestawu : http://www.seelectronics.com/se-x1-vocal-pack 

Myślę, że to nie jest wina kabla, bo wtedy może przynajmniej by był przesterowany sygnał czy coś, a tymczasem kontrolki w ogóle się nie świecą. Interfejs ma połączenie z komputerem, bo świeci się zielona dioda od komunikacji z komputerem i czerwona od zasilania phantomowego. 

elmodagansta

Post autor: elmodagansta » piątek 03 sty 2014, 11:53

Próbowałeś oba wejścia w Scarlett? Najlepiej jakbyś mógł sprawdzić jeszcze przewodem niesymetrycznym jakiś instrument(gitara, itp) wtedy mógłyś zdiagnozować czy wejścia nie są walnięte w interfejsie. Ja osobiście posiadam ten egzemplarz i wszystko śmiga, ale skoro masz używkę to nie do końca wiadomo.

Pzdr

...
Kabel jest XLR-XLR z zestawu : http://www.seelectronics.com/se-x1-vocal-pack 

Myślę, że to nie jest wina kabla, bo wtedy może przynajmniej by był przesterowany sygnał czy coś, a tymczasem kontrolki w ogóle się nie świecą. Interfejs ma połączenie z komputerem, bo świeci się zielona dioda od komunikacji z komputerem i czerwona od zasilania phantomowego. ...

Amator nagrywania wokalu i pudła w domu

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » piątek 03 sty 2014, 13:39

...
...

...

Chyba, że - co możliwe - jest to kabel XLR-jack...
...

A jesli kabel ma zwarte na obu końcach piny 1 i 3? nie powstanie czasem dzielnik napięcia, któy zmniejszy napięcie widziane przez mikrofon do poziomu poniżej 1/3 Phantoma? Jesli mnie pamięć nie myli, chyba miałem kiedyś taki przypadek. jeśli jestem w błędzie, prosze o wyprowadzenie mnie z niego.

Wracając do tematu kwestię kabla możemy odłożyć na bok, skoro pochodzi  z zestawu.

Zdaje się zatem, że padniete są wejścia interfejsu, ale weźże kolego sprawdź - jak ja i jeszcze ktoś sugerował - wejścia liniowe (jacki).

Awatar użytkownika
Ryba100

Post autor: Ryba100 » piątek 03 sty 2014, 14:43

Jacka niestety nie będę miał jak sprawdzić, ale będę miał inny kabel XLR, który działa. Ale w związku z tym, że to interfejs kupiłem używany więc to wina tych wejść najprawdopodobniej. No cóż problem w zasadzie rozwiązany, dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ