Głośniki komputerowe zamiast monitorów studyjnych?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Ak3mi91
Głośniki komputerowe zamiast monitorów studyjnych?

Post autor: Ak3mi91 » środa 01 sty 2014, 16:04

Cześć,
jestem nowym użytkownikiem i zanim audiofile mnie wyklną chciałbym wytłumaczyć dlaczego zadaję takie pytanie.

Jestem studentem dziennym utrzymującym się z stypendium socjalnego i delikatnie rzecz biorąc ciężko mi cokolwiek odłożyć. Z tego też powodu mój budżet wynosi zaledwie 300zł i raczej opcja "odłóż więcej" nie wchodzi w rachubę (no chyba, że monitory zakupić miałbym za kilka lat). W moim zasięgu są więc najtańsze modele monitorów bądź jakieś głośniki.
Zastanawiałem się dlatego czy jakieś dobre głośniki nie mogłyby być jakąś "awaryjną" alternatywą. Wiem jaka jest różnica pomiędzy zwykłymi głośnikami, a monitorami, ale mimo wszystko chciałbym już móc zająć się tym co do tej pory tworzyłem "do szuflady".

Jakiś czas temu uzbierałem sobie na interfejs (POD Studio GX), mogę więc z powodzeniem rejestrować swoją gitarę, ale odsłuch na głośnikach laptopowych raczej mija się z celem, więc wciąż stoję w martwym punkcie. Nie oczekuję wspaniałego odsłuchu, ale chciałbym móc tworzyć nagrania, które nie będą "straszyły". Gatunki w których się obracam to ogólnopojęty metal z naciskiem na bardziej techniczne granie, post-metalowe klimaty (Rosetta), bądź łączone z Folkiem (Agalloch) i tego typu muzykę chciałbym też tworzyć. 

Co o tym myślicie? Czy którykolwiek z was był kiedyś w takiej sytuacji? Byłbym wdzięczny za wszelkie rady.

TL;DR

Mój budżet to zaledwie 300zł. Czy dobre głośniki mogą być awaryjną alternatywą i służyć mi do czasu, aż będę mógł sobie pozwolić na monitory studyjne?

smirnoff

Re: Głośniki komputerowe zamiast monitorów studyjnych?

Post autor: smirnoff » środa 01 sty 2014, 17:04

Za 300 zł nie kupisz dobrych głośników tylko jakieś troche wieksze pierdziawki, ew. używane maleństwa przyzwoitej firmy. Ta druga opcja jest znacznie lepsza, możesz tez pokombinowac, moze Ci sie uda kupic jakies 3-4" monitorki ale to nadal jest taka zabawka. 

Zapewne większość osób doradzi Ci zakup słuchawek, za 300zł dostaniesz coś sensownego z AKG lub Senheisera. 

Możesz też poszukać jakiś starych zestawów głośnikowych typu Tonsil + wzmacniacz, chociaż to też ma niewiele wspólnego z referencyjnym odsłuchem.

Ew. idź do pracy na miesiąc po godzinach i zarób :) 

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » środa 01 sty 2014, 17:44

Zapewne większość osób doradzi Ci zakup słuchawek, za 300zł dostaniesz coś sensownego z AKG lub Senheisera. 

Też tak uważam. Dla Ciebie na chwilę obecną jest to najlepsze rozwiązanie.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Ak3mi91

Post autor: Ak3mi91 » środa 01 sty 2014, 17:56

...
Za 300 zł nie kupisz dobrych głośników tylko jakieś troche wieksze pierdziawki, ew. używane maleństwa przyzwoitej firmy. Ta druga opcja jest znacznie lepsza, możesz tez pokombinowac, moze Ci sie uda kupic jakies 3-4" monitorki ale to nadal jest taka zabawka. 

Możesz też poszukać jakiś starych zestawów głośnikowych typu Tonsil + wzmacniacz, chociaż to też ma niewiele wspólnego z referencyjnym odsłuchem.

Ew. idź do pracy na miesiąc po godzinach i zarób :) ...

Wielkie dzięki za odpowiedź. O słuchawkach myślałem, ale podobno nie nadają się one za bardzo do samego odsłuchu, ale raczej do wyłapywania małych niedoskonałości itp. Przepraszam za brak fachowego słownictwa, ale mam na myśli to, że np. kanały lewy i prawy są od siebie "twardo" oddzielone w przypadku używania słuchawek (przy odłuchu z monitorów dźwięk jednak "wędruje" do naszych uszu i wygląda to inaczej) i to trochę źle wpływa to na odsłuch.

Słyszałem, że takie problemy ze słuchawkami można obejść np. przy pomocy wtyczki ToneBooster Isone, ale nie wiem czy takie rozwiązanie daje dobre efekty.

Tak czy siak, tutaj są przykładowe modele, które zwróciły moją uwagę. Mógłbym prosić o jakieś porównanie?

Głośniki: http://allegro.pl/glosniki-2-0-drewno-a4tech-evo-s4-zestaw-36w-rms-i3789285212.html

Monitory: http://allegro.pl/alesis-elevate-3-nowosc-monitory-aktywne-raty-i3826214540.html

Ak3mi91

Post autor: Ak3mi91 » środa 01 sty 2014, 18:01

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » środa 01 sty 2014, 18:01

Ja do czasu kupienia monitorow uzywalem Altusów 140.
Niech pisza co chca, ale dawaly rade.
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

MEGafon

Post autor: MEGafon » środa 01 sty 2014, 18:29

...Ja do czasu kupienia monitorow uzywalem Altusów 140.
Niech pisza co chca, ale dawaly rade....

W bliskim polu?

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » środa 01 sty 2014, 18:34

......Ja do czasu kupienia monitorow uzywalem Altusów 140. Niech pisza co chca, ale dawaly rade.... 

W bliskim polu? ...

W średnim
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Nickelback

Post autor: Nickelback » środa 01 sty 2014, 20:09

Szczerze? dałbym sobie spokój z głośnikami...prawda jest taka, że dobre monitory to koszt min. 2-3 tys złotych, to są tzw prawdziwe monitory, poniżej wg wielu osób to taka niska półka, w Twoim przypadku budżet jest na tyle niski że nawet to nie starczy na parę pasywnych monitorów typu Behringer czy Alesis.

A i tak do tego dochodzi jeszcze problem końcówki mocy.

Nie zastąpisz rowerem samochodu dobrego, tak samo jakimiś tam multimedialnymi głośnikami dobrych monitorów, praktycznie żadnych.

Moja rada też taka abyś np dołozył jeszcze ze 100 pln i zainteresował się słuchawkami np AKG K240.

Pamiętaj, że jeśli masz zamiar pracować muzycznie, produkcja, miks, mastering itp..to tutaj nie chodzi o cokolwiek co będzie grać, to musi być sprzęt który Tobie w miare wiernie będzie obrazował dźwięki tak byś poprawnie mógł realizować nagrania i wszystkie produkcje.

ODPOWIEDZ