Mackie MR5 MK2

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
smirnoff
Re: Mackie MR5 MK2

Post autor: smirnoff » niedziela 22 gru 2013, 00:41

Moim zdaniem kupowanie taniego odsłuchu + taniego suba jest słabe, lepiej kupić parę dobrych monitorów, ale jesli juz koniecznie chcesz suba to jak kupisz te KRK za 1000zł to na allegro ostatnio widziałem suba EMU za ok. 1000zł, to jest chyba ten polecany model.

No i pamiętaj o jedenj rzeczy - nie masz akustyki - nie zrobisz dobrego miksu (albo zrobisz go w bólach i cierpieniach). Zapomnij tez o wstawniu suba, subwoofer jest bardzo wrednym urządzeniem i wymaga na prawdę dobrej adaptacji oraz precyzyjnego umiejscowienia inaczej narobi więcej szkód niż pożytku. 

MikeyB

Post autor: MikeyB » niedziela 22 gru 2013, 02:13

...
Moim zdaniem kupowanie taniego odsłuchu + taniego suba jest słabe, lepiej kupić parę dobrych monitorów, ale jesli juz koniecznie chcesz suba to jak kupisz te KRK za 1000zł to na allegro ostatnio widziałem suba EMU za ok. 1000zł, to jest chyba ten polecany model.

No i pamiętaj o jedenj rzeczy - nie masz akustyki - nie zrobisz dobrego miksu (albo zrobisz go w bólach i cierpieniach). Zapomnij tez o wstawniu suba, subwoofer jest bardzo wrednym urządzeniem i wymaga na prawdę dobrej adaptacji oraz precyzyjnego umiejscowienia inaczej narobi więcej szkód niż pożytku. ...

Aktualnie negocjuje cene za pare KRK RP8 G3 ktore graja od 35Hz wiec może sie bez tego suba obyc. Maja 8' LF. Mysle ze za te cene nie moge lepiej kupic. 

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 22 gru 2013, 05:41

Aktualnie negocjuje cene za pare KRK RP8 G3 ktore graja od 35Hz wiec może sie bez tego suba obyc. Maja 8' LF. Mysle ze za te cene nie moge lepiej kupic. ...

Myślę, że szerokość pasma, to nie jedyny istotny parametr kolumny głośnikowej. :) A do 35 Hz -3 dB to KRK RP8 G3 wątpię by zeszły

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 22 gru 2013, 05:45

Teraz jeszcze doczytałem, że podane przez KRK pasmo, dla serii G3, to przy 10 dB spadku SPL. (bo każdy głosnik w praktyce schodzi do 35 HZ ... nawet 4" ... tylko pytanie przy jakim spadku SPL)

MikeyB

Post autor: MikeyB » niedziela 22 gru 2013, 17:36

...
Teraz jeszcze doczytałem, że podane przez KRK pasmo, dla serii G3, to przy 10 dB spadku SPL. (bo każdy głosnik w praktyce schodzi do 35 HZ ... nawet 4" ... tylko pytanie przy jakim spadku SPL)...

Możesz wyjasnic jak swiezakowi? :) nie wiem czym jest SPL i jak sie odniesc do spadku przy danym natezeniu. Czym wieksze tym ciszej slychac te czestotliwosci?

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 22 gru 2013, 19:44

Tak, im większy spadek SPL wzgl. średniego kolumny, tym ciszej słychać. Jak jest -10dB to "prawie że nie gra" ;) Bo każda kolumna gra te 35Hz ... nawet maluteńka ... tylko ta mała ma np. -20 lub -40 dB spadku SPL, i praktycznie nic już nie usłyszysz. Tak że jak porównujesz pasmo kolumn, to ma to sens tylko przy tym samym spadku SPL . 35Hz przy -10 dB to nie jest nawet tak źle. Jednak ja wolałbym w tej samej cenie co RP8 mniejsze kolumny, z węższym nawet pasmem, ale precyzyjniejsze, z lepszą przestrzenią itd.

Nickelback

Post autor: Nickelback » niedziela 22 gru 2013, 21:05

Jednak ja wolałbym w tej samej cenie co RP8 mniejsze kolumny, z węższym nawet pasmem, ale precyzyjniejsze, z lepszą przestrzenią itd.... 

Zdecydowanie..Kyle dobrze pisze, nawet takie Genelec 8020 mimo że miniaturki to byłby to niezły wybór. No dolne pasmo to nie wszystko, poza tym warto aby monitor grał w miarę równo nie sądze aby takim idealnym odsłuchem były w moim odczuciu zamulone KRK RP8
Z resztą pisałeś że masz małe pomieszczenie i pewnie bez akustyki..i chcesz takie olbrzymie głośniki ładować?

Pamiętaj też że im wyższa cena tym dany głośnik jest prawdziwym monitorem i ma mniej zniekształceń, gra bardziej równo..wiadomo idealnego nie ma bo to wszystko urzadzenia ale zdecydowanie te z wyższej półki sa równiejsze..

Słyszałem kiedyś kultowe Adam S3a, basu raczej mało..jak na 2 siedmiocalowe woofery, ale tyle ile ma być bo grają dość równo i wiernie.

Natomiast tanie monitory przeważnie mają wszystko podkręcone - taki uśmiech dyskoteki to jest metoda producenta aby przyciągnąć klientów.

MikeyB

Post autor: MikeyB » poniedziałek 23 gru 2013, 18:08

Przy wyborze tych KRK RP8 G3 kierowalem sie wlasnie rzekomo niskim dolem z ktorym myslalem, ze bedzie wszystko ok z racji tego, ze glosnik niskich tonow ma az 8 cali :) przy tym fakt faktem nawet nie zwrocilem uwagi na inne aspekty i nie pomyslalem o dopasowaniu monitorow do mojego pomieszczenia. 

Teraz znow intensywnie zaczynam myslec o Adam F5, mogę kupić pare nową za 1600zł i nawet gratis dostane "dobrej jakości kable" sprzedający kusi mnie mocno choćby swoją niezbyt dobra opinia na temat KRK i popiera to doswiadczeniem zawodowym. 

Myślicie, że te Adamy F5 to produkt godny uwagi? na 7demki mnie nie stac od razu mowie.

MikeyB

Post autor: MikeyB » poniedziałek 23 gru 2013, 18:12

No i przede wszystkim czy będą lepsze od KRK RP8 G3 które mialem zamiar kupic?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 24 gru 2013, 08:18

Pod względem głębokości basu na pewno nie ale precyzja zapewne będzie na plus.Trzeba pamiętać że duża membrana w kolumnach dwudrożnych powoduje cofniecie środka

ODPOWIEDZ