Mackie MR5 MK2

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
MikeyB
Mackie MR5 MK2

Post autor: MikeyB » piątek 20 gru 2013, 23:40

Witam, noszę się z zamiarem kupna monitorów do pokoju. Chce realizować za ich pomocą mix ścieżek i tutaj kilka pytań.

Jako, że zajmuje się muzyką basową to potrzebuje subwoofer gdyż MR5 grają dopiero od 50Hz. Jaki subwoofer polecacie?

Sporo dobrego czytałem o tych monitorach ale chętnie zapytam raz jeszcze. Czy znaję coś lepszego w cenie do 1800zł?

smirnoff

Re: Mackie MR5 MK2

Post autor: smirnoff » sobota 21 gru 2013, 00:46

Tak, Fostexy PM 0.5n, ADAM F5 itd.

biorąc pod uwagę to że musisz jeszcze przynajmniej 1000zł wydać na suba to znaczy że masz 2800zł a za tyle można kupić dobre uzywane monitory 6,5-8 cali znacznie lepsze od takiego zestawu "tanie monitory + tani sub". Kiedys na allegro były Adamy A7X za 2800 w idealnym stanie. 

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 21 gru 2013, 16:45

Jako, że zajmuje się muzyką basową to potrzebuje subwoofer gdyż MR5 grają dopiero od 50Hz.

Zdefiniuj co wg. Ciebie oznacza "grają od 50Hz" ... bo jeśli oznacza to, że przy tej częstotliwości SPL spada o 3 dB wzgl. średniego, to ... tyle na bank nie grają.

MikeyB

Post autor: MikeyB » sobota 21 gru 2013, 17:22

...
Jako, że zajmuje się muzyką basową to potrzebuje subwoofer gdyż MR5 grają dopiero od 50Hz.

Zdefiniuj co wg. Ciebie oznacza "grają od 50Hz" ... bo jeśli oznacza to, że przy tej częstotliwości SPL spada o 3 dB wzgl. średniego, to ... tyle na bank nie grają.
...

Chodzi mi o to, ze nie uslysze w pelni SUBa ktory w muzyce basowej jest bardzo istotnym elementem. Mozna go ustawiac na "zloty srodek" "oko" badz korzystac z kogos sampli ale to ze nie bede go slyszal podczas procesu produkcji bedzie powodowalo dyskomfort i ucinalo skrzydel numerowi. 

Chce zestaw ktory, odegra wiernie pasmo od minimum 30Hz do 18KHz.

PS. Mam do dyspozycji 1800zl :) z tego co rozumiem nie da sie kupic tych MR5 + sub za taka cene? :) 

MikeyB

Post autor: MikeyB » sobota 21 gru 2013, 18:17

Dodam, ze w chwili obecnej jestem najbardziej sklonny zakupic KRK RP8 G2 gdyz schodza nisko, sa polecane przez znajomych ktorzy siedza przy klasycznym dubstepie gdzie fajny sub to 90% sukcesu. Lecz naczytalem sie tez duzo zlego na temat monitorow KRK. Dosiegly mnie nawet opinie jakoby byly to bardziej monitory do szpanu niz pracy z dzwiekiem.

Nie mam zbytnio pojecia o wyborze monitorow dlatego potrzebna mi wasza pomoc i stad tez ten watek. Chce cos co nie bedzie zmulone, zagra mozliwie nisko, dzwiek nie bedzie plaski jak w przypadku Yamahy. 

To moze brzmiec abstrakcyjnie przy funduszach ktore podalemwyzej i zdaje sobie  sprawe, ze tutaj w gre wchodza albo rybki albo akwarium lecz mysle ze da sie wybrac sensownie kompromisy tak bym mogl z nimi swobodnie pracowac, nie meczyc sie i slyszec to co trzeba.

Nickelback

Post autor: Nickelback » sobota 21 gru 2013, 21:52

Wydaje mi się, że troche mylnie patrzysz na dobór monitorów. Aby miksować ścieżki nie trzeba wcale mieć odsłuchu, gdzie bas schodzi do 30 czy nie wiem 20 Hz..nie mówiąc o tym że raczej poniżej 40 Hz to tam za wiele nic nie ma dla słuchacza.

Poza tym w wielu zachodnich studiach, w Nowym Yorku itp..używa się klasyczne Ns-10 do miksu wspierane parą Geneleców 1031 także to nie są monitory które schodza nisko, potem ewentualnie się odsłuchuje na dalekim polu..ale to jest to samo co odsłuch w samochodzie czy na zestawie kina domowego..

Musisz pamiętać jedną rzecz, że w zależności jakie masz pomieszczenie, takie musisz kupić monitory...jak masz pomieszczenie 2x2 to starczy Tobie Adam A3x A5x, Genelec 8020/8030 itd..

Ale co tutaj jest ważne..chodzi o jak najwierniejsze brzmienie, pamiętaj że miks musi być wyważony tu nie chodzi o sam bas..o dolne pasmo bo to tylko częśc miksu..ważne też jest to jak gra monitor - ustawienie proporcji, średnie i wysokie częstotliwości itd..

Dlatego ja bym proponował zainteresować się czymś prawdziwym w sensie monitora..bo jednak Mackie MR5 za 1000 zł para to takie wg mnie pseudo-monitory..

Poza tym kupisz za 1000 monitory i co za 800 subwoofer? to chyba jakiś multimedialny pod kino domowe, bo wszystkie markowe KRK, Yamaha, Genelec, Adam..z 10 calami kosztują w okolicach co najmniej 1500-2000 zł.

Ja bym sobie dał spokój z takim skupywaniem gadżetów i zakupił parę konkretnych monitorów a dół..póki co kontrolować gdzieś indziej albo słuchawki..

Nie znam Mackie MR5 ale patrząc po półce cenowej i klasie to coś w stylu KRK Rp5 albo Yamaha HS50...porównując je np z Genelecami 8030 albo Neumannem KH 120 to w ogóle inna liga..

No tak cenowo też ogromna przepaść bo z jednej strony para 1000-1200 zł a zdrugiej Genelec, Neumann ok 4-5 tys..no ale ja na Twoim miejscu kupiłbym chociażby KRK Rp6 i tyle..na razie albo zbierał na Adamy np A7/A7x..używane tak jak wcześniej wspomniał przedmówca ok 2500-2800.

Obawiam się że w pracy, szczególnie nad miksem materiału dźwiękowego będzie mieć to ogromne znaczenie jak zestaw gra.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 21 gru 2013, 22:38

nikt nie miksuje na ns-10 bez wsparcia suba bo basu tam nie ma ani odrobinkę - za to do kontroli wokali jest super

Jak kolega chce pełne pasmo to bez suba się nie obejdzie

tyle że problem moze być w tej cenie bo do 1000 pln chyba nie mozliwe znaleźć obecnie porządny sub

MikeyB

Post autor: MikeyB » sobota 21 gru 2013, 23:24

Dzięki za wyjaśnienie. Pokój w którym "pracuje" to klitka, mieszczę w niej ledwo komputer, gramofony oraz lóżko. Podjąłem decyzje, że kupie coś co sensownie gra do 1800zł a następnie odłożę i dostawie subwoofer do zestawu.

Teraz pytanie co wybrać jako baze? Biore pod uwagę Adamy F5 które mogę kupić za grosze oraz KRK RP8 G2 które moge kupić za garść groszy więcej.

Wspominasz o KRK RP6 gdzie za 1600zl można kupić pare KRK RP8 G2 i teraz pytanie czy warto? może faktycznie zainwestować w RP6 i oszczędzić przy tym odrobinę kasy na zakup suba w niedalekiej przyszłości. 

Dużo się wspomina o KRK jako monitorach o których więcej się mowi niż na nich mixuje. Ponoć są zmulone i mają przekolorowany dźwiek. Co o tym sądzicie?

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 21 gru 2013, 23:42

Dużo się wspomina o KRK jako monitorach o których więcej się mowi niż na nich mixuje. Ponoć są zmulone i mają przekolorowany dźwiek. Co o tym sądzicie?...

Miałem RP6 i były zmulone ... RP5 też miałem i o dziwo nie były. Jak chcesz coś wyższej klasy to ADAM AX, Genelec 8xxx, ... może Yamaha MSP studio .

MikeyB

Post autor: MikeyB » sobota 21 gru 2013, 23:44

...

Dużo się wspomina o KRK jako monitorach o których więcej się mowi niż na nich mixuje. Ponoć są zmulone i mają przekolorowany dźwiek. Co o tym sądzicie?...

Miałem RP6 i były zmulone ... RP5 też miałem i o dziwo nie były. Jak chcesz coś wyższej klasy to ADAM AX, Genelec 8xxx, ... może Yamaha MSP studio .
...

Właśnie patrze na pare KRK RP5 G3 za 1000zl :) i chyba sie zdecyduje na nie, to monitry ktore posiadaja znajomi i o dziwo dobrze im sie na nich robi. Schodza nizej niz RP6 (tak podaje specyfikacja) i sa tanie. A jak zajdzie koniecznosc dalszego poglebiania niskich to dokupie woffer.

ODPOWIEDZ