sE Electronics Z5600a - przester

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Splliter87
sE Electronics Z5600a - przester

Post autor: Splliter87 » wtorek 10 gru 2013, 07:23

Witam, pisze 2 raz z kolei do was z prosba o pomoc. Wiem ze siedza tu bardzo madre głowy ( min. Zbynia, DJOZD ) którzy maja wieksze pojecie niz ja.

Kolega zrobil sobie studio ( kabina pro wygluszona - akustyka  itp itd ) posiada nastepujacy sprzet.

Karta dzwiekowa  E-MU 1212M

Mikrofon sE Electronics Z5600a

Mixer Soundcraft compact 10

Odsluchy Yamahy.

Cubase 4

Wszystko ma wpiete do w/w soundraft"a

Problem polega na tym ze gdy nagrywa wokal swoj i chce sie slyszec dobrze w sluchawkach ( wokal + bit ) to pojawia sie przester na nagraniu w cubase, najlepsze jest to ze nie jest to typowy przester ( 0 ) nie zapala sie lampka w Cubasie tylko nagranie jest jakby ktos je potraktowal +30db a potem sciszyl -35db ( Sinusoida jest plaska ) i jest harczenie w pewnych momentach slow .Opcje ze zmiana 0dB czy -10dB tak samo nie pomogly. Wszystkie opcje z suwakami ( MIC 1 - GAIN, LEVEL ) czy ( LEVEL RECORD ) wpływały na to ze bardzo slabo sie slyszal w sluchawkach z kolei nagranie bylo w cubase dobre bez przesterow .Ta emu posiada patch mix ktory reset ustawien tez nie pomogl. Co zrobic zeby sie dobrze slyszal w sluchawkach a nagranie nie mialo tego dziwnego efektu.Opcja zmiany mixera/ zakup preampa ? Prosze o pomoc ;)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: sE Electronics Z5600a - przester

Post autor: matiz » wtorek 10 gru 2013, 09:30

Żeby się lepiej słyszeć w słuchawkach, trzeba mieć głośniej w słuchawkach. Tylko tyle i aż tyle. Ale W SŁUCHAWKACH, a nie w innym miejscu toru . Krótko mówiąc, jedynym i w dodatku oczywistym rozwiązaniem jest wzmacniacz słuchawkowy.

[addsig]

Splliter87

Post autor: Splliter87 » wtorek 10 gru 2013, 10:16

...
Żeby się lepiej słyszeć w słuchawkach, trzeba mieć głośniej w słuchawkach. Tylko tyle i aż tyle. Ale W SŁUCHAWKACH, a nie w innym miejscu toru . Krótko mówiąc, jedynym i w dodatku oczywistym rozwiązaniem jest wzmacniacz słuchawkowy. ...

Mam pytanie. czy jak zakupi przedwzmacniacz sluchawkowy to gdzie go wpiac ? w mixer czy bezposrednio w  kompa wyjscie ?

Splliter87

Post autor: Splliter87 » wtorek 10 gru 2013, 10:35

...
...
Żeby się lepiej słyszeć w słuchawkach, trzeba mieć głośniej w słuchawkach. Tylko tyle i aż tyle. Ale W SŁUCHAWKACH, a nie w innym miejscu toru . Krótko mówiąc, jedynym i w dodatku oczywistym rozwiązaniem jest wzmacniacz słuchawkowy. ...

Mam pytanie. czy jak zakupi przedwzmacniacz sluchawkowy to gdzie go wpiac ? w mixer czy bezposrednio w  kompa wyjscie ?
...

I jeszcze mam jedno pytanie - ok wzmacniacz sluchawkowy podniesie glosnosc muzyki z kompa a co z glosem slyszalnym z majka ? tez bedzie swoj glos glosniej slyszec ?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 10 gru 2013, 22:40

Wpiąć najprościej między słuchawkami a tym, do czego są teraz podłączone. Zgłośni się oczywiście wszystko, ale sciszyć coś to cyba nie jest problem?

[addsig]

ODPOWIEDZ