Allen&Heath Zet-10FX

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
demolkrzych
Allen&Heath Zet-10FX

Post autor: demolkrzych » piątek 06 gru 2013, 20:01

Witam , jestem posiadaczem minio mixera Allen&Heath Zet-10FX

http://muzyczny.pl/132167_AllenHeath-ZED-10FX-mikser-dzwieku-z-efektem.html

, mimo ze szukałem po necie , nie udało mi sie znaleźć instrukcji w języku polskim . Byłbym wdzieczny jeśli ktoś mógłby mi pomóc :)

Awatar użytkownika
demolkrzych

Re: Allen&Heath Zet-10FX

Post autor: demolkrzych » sobota 07 gru 2013, 10:11

...
Witam , jestem posiadaczem minio mixera Allen&Heath Zet-10FX

http://muzyczny.pl/132167_AllenHeath-ZED-10FX-mikser-dzwieku-z-efektem.html

, mimo ze szukałem po necie , nie udało mi sie znaleźć instrukcji w języku polskim . Byłbym wdzieczny jeśli ktoś mógłby mi pomóc :)...

Mam pytanie moze banalne dla większosci szpeców w dziedzinie tworzenia muzyki.
Chodzi czy mixer/interfejs pozwoli mi on zapisywać odzielnie ścieżki , znaczy jeśli gram na gitarze , ktoś drugi na klawiszach a trzeci śpiewa do mikrofonu czy mogę rejestrować, zapisywać trzy odzielne tracki w reaperze . Zaznaczam ze mixer jest też ineterfejsem i podłączony jest kablem USB. Już na samym początku nie reaper nie widział Zed-a 10fx , wyskakiwał bład ponieważ odłączyłem dotychczasowy interfejs UX2 , sterowniki ASIO UX2 były w jego opciach tylko do wyboru. Poczym zainstalowałem ASIO 4all i reaper odnalazł urzązenie po restarcie komputera . Teraz nagrywa ścieżkę np. gitarowa, nawet FX z interfejsa jest w stanie rejstrować kiedy je wybiorę i dodam . Teraz zależy mi na opanowaniu i zdobyciu wiedzy jak odseparować np. trzy odzielne źródła dzwięku, instrumentów które grają w tym samym czasie, tak by były zapisywane oddzielnie w Reaperze by potem je edytować itp.
Pomocy !

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » sobota 07 gru 2013, 12:22

Nie mam tego mikser i nie studiowałem instrukcji ale...

tego typu wynalazki mają z regóły możliwość rejestracji sumy stereo. Czyli 2 śladów mono. Myślę,że dobrze jest poznać język obcy z angielskim na czele bo bez tego trzeba wykorzystać tłumacza googla :D .

...

Awatar użytkownika
demolkrzych

Post autor: demolkrzych » sobota 07 gru 2013, 14:21

...
Nie mam tego mikser i nie studiowałem instrukcji ale...

tego typu wynalazki mają z regóły możliwość rejestracji sumy stereo. Czyli 2 śladów mono. Myślę,że dobrze jest poznać język obcy z angielskim na czele bo bez tego trzeba wykorzystać tłumacza googla :D .

Wiesz kiedy na mikserez dałem na kanał L wokal a kanał R gitarę , poczym w reaperze tez jedna ścieżke zrobiłem L wejscie mono audio codec 1, a drugie R wejście mono audio codec 2 . Jeden trac zapisywał wokal , drugi gitarę . Czyli gdyby to miały być dwa źródła do rejestrowania mógłbym na tym poprzestac ale co jeslki trzeba następne uff jest problem .

Z tym angielskim masz rację, dodam ze mam 44 latka i od kilku lat uczę się angielskiego bo pracuję w UK. No ale co tu pisać pewnie wyobrażasz sobie jak wchodzi do głowy obcy język w takim wieku :)

Szczególnie ze tutaj chodzi o specjalistyczne i techniczne określenia .

...

...

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » sobota 07 gru 2013, 15:19

Wiesz kiedy na mikserez dałem na kanał L wokal a kanał R gitarę , poczym w reaperze tez jedna ścieżke zrobiłem L wejscie mono audio codec 1, a drugie R wejście mono audio codec 2 . Jeden trac zapisywał wokal , drugi gitarę . Czyli gdyby to miały być dwa źródła do rejestrowania mógłbym na tym poprzestac ale co jeslki trzeba następne uff jest problem .

------------------------------------------------------

w kilku miejscach instrukcji obsługi masz napisane , że to szyna stereo. Nagrywaj ślad po śladzie albo cały mix .

...

...

...

Awatar użytkownika
demolkrzych

Post autor: demolkrzych » sobota 07 gru 2013, 17:11

...

w kilku miejscach instrukcji obsługi masz napisane , że to szyna stereo. Nagrywaj ślad po śladzie albo cały mix .

Znaczy track po tracku , albo wszystko zmiksowane na jednym tracku ?

Nie ma możliwosci by w tym samym czasie rejestrowac trzy różne ślady (ścieżki ) ?

...

...

...

...

Awatar użytkownika
demolkrzych

Post autor: demolkrzych » sobota 07 gru 2013, 23:14

...
...

Znaczy track po tracku , albo wszystko zmiksowane na jednym tracku ?

Nie ma możliwosci by w tym samym czasie rejestrowac trzy różne ślady (ścieżki ) ?

Miałeś rację ten mikser usb jest dwukanałowy :(

Mam 30 dni zeby go zwrócić do sklepu Thoomana , wybiorę coś co pozwoli mi zapisywać wiecej śladów , co najmniej 4 .

Co sądzisz o tym ?

http://www.thomann.de/gb/behringer_xenyx_qx_1204_usb.htm

...

...

...

...

...

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » sobota 07 gru 2013, 23:29

Teraz zależy mi na opanowaniu i zdobyciu wiedzy jak odseparować np. trzy odzielne źródła dzwięku, instrumentów które grają w tym samym czasie, tak by były zapisywane oddzielnie w Reaperze by potem je edytować itp. Pomocy !

Nie odseparujesz ich bo konstrukcja miksera na to nie pozwala.
Nie ma możliwości nagrywania wielu ścieżek (kanałów) osobno w jednym czasie. Nagrywasz sumę albo kanały wybrane przyciskiem record.
Tu masz to bardziej opisane. Zapoznaj się z tematem bo warto.

http://zakamarkiaudio.pl/2013/10/nagrywanie-wielokanalowe-cz-2-male-miksery.html

Awatar użytkownika
demolkrzych

Post autor: demolkrzych » niedziela 08 gru 2013, 00:30

...
Teraz zależy mi na opanowaniu i zdobyciu wiedzy jak odseparować np. trzy odzielne źródła dzwięku, instrumentów które grają w tym samym czasie, tak by były zapisywane oddzielnie w Reaperze by potem je edytować itp. Pomocy !

Nie odseparujesz ich bo konstrukcja miksera na to nie pozwala.
Nie ma możliwości nagrywania wielu ścieżek (kanałów) osobno w jednym czasie. Nagrywasz sumę albo kanały wybrane przyciskiem record.
Tu masz to bardziej opisane. Zapoznaj się z tematem bo warto.

http://zakamarkiaudio.pl/2013/10/nagrywanie-wielokanalowe-cz-2-male-miksery.html ...

Warto , warto , przecytałem ten artykuł kilka godzin temu :)

Kupiłem mikser usb dwukanałowy , odeślę go z powrotem . Wybiore jakiś inny wielokanałowy , wyżej podalem link do innego miksera/interfejsu . Zoczacz post wyżej , tak jak pisał Wojtek w zakamarkach audio już taki  Alesis MultiMix8 USB2.0 zezwala na rejestrację wielośladową. Pisał ze Behringer Xenyx UFX1204 też jest wielokanałowy , nie jestem pewny tylko czy http://www.thomann.de/gb/behringer_xenyx_qx_1204_usb.htm też jest ?

Potrafisz pomóc , bo nie wiem jaka jest różnica między UFX1204 a QX1204 , czy QX jest wielokanałowy ?

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » niedziela 08 gru 2013, 02:21

Xenyx QX1204 przez USB ma 2 in i 2 out więc rejestrować będzie tylko 2 kanały (sumę stereo)

Xenyx UFX to już mikser z portami USB i Firewire. Może również rejestrować na nośnik USB wpięty bezpośrednio do miksera. We wszystkich opcjach 16 kanałów rejestrowanych osobno. Ma też przyciski (5) do sterowania transportem w DAW przez USB albo Firewire.
Przynajmniej tak podaje broszura ze strony producenta.

ODPOWIEDZ