Problemy z Rode K2

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mjuzik
Problemy z Rode K2

Post autor: mjuzik » czwartek 21 lis 2013, 10:25

Witam, poczas prób nagraniowych zauważyłem, że zarejestrowany sygnał z mojego Rode K2 posiada dziwny szelest podczas rejestracji, podobny do zakłóceń fal radiowych, a dodatkowo chwilkę po zmianie charakterystyki w skrzynce (nie w trakcie, więc to nie potencjometr) pojawiają się bardzo mocne szarpnięcia sygnałem, które za chwilę ustają. Dla porównania podpiąłem do tego samego zestawu inny mikrofon (Studioroject B1) i nic takiego się nie dzieje, więc to nie wina karty, preampu ani przebicia z sieci. Proszę o pomoc.

Kompozytor, aranżer, pianista.

mjuzik

Re: Problemy z Rode K2

Post autor: mjuzik » czwartek 21 lis 2013, 10:55

Małe sprostowanie: B1 podpiąłem do tego samego zestawu czyli karty i preampu pomijając oczywiście skrzynkę K2 :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 21 lis 2013, 13:56

Jak uziemienie sprzętu?

mjuzik

Post autor: mjuzik » czwartek 21 lis 2013, 18:13

Jak uziemienie sprzętu?... 

Więc tak: wcześniej zakłócenia raz były mniejsze lub wieksze a raz znów mocne i trwały przez cały czas rejestracji, natomiast sprawdziłem bez uziemienia i zakłócenia były o wiele mniejsze, właściwie minimalne, teraz na powrót podpiąłem z uziemieniem i nadal są minimalne, nie wiem już w czym może być problem, jedyne o czym pomyślałem, to może faktycznie są to zakłócenia z sieci i wzmacniacz Rode może jest na nie bardzo wrażliwy? Zmniejszyły się też szarpnięcia sygnałem podczas zmiany charakterystyk, praktycznie do jednego skoku na obrót pokrętła, wcześniej były to serie skoków dynamiki.. Jak to wyjaśnić?

ODPOWIEDZ