...Kradzik - a co byś powiedział na temat zarzutu nr 1 do Geneleców, czyli cofniętego środka? Jak wypada środek w porównaniu z Adamami i na których monitorach łatwiej zrobić miks który zabrzmi potem dobrze przy sprawdzeniu na hifi czy w samochodzie?...
Specjalnie nie zauważyłem, żeby brakowało środka, może to przypadłość większych modeli chociażby 8040..dla mnie grają precyzyjnie i dobrze, moim zdaniem jak ktoś wie co robi to na pewno zrobi miks, który zabrzmi wszędzie tak samo, one tłumaczą dobrze i każdy błąd słychać. Inna sprawa że ja znam na tę chwilę model 8030, mam też KRK VXT6, także nie wiem jak inne modele.
Napisz proszę coś więcej nt. A7X vs Genelec . Myślę nad upgrade A7X (chciałbym lepszego zejścia) ... np. na 8040A , a najlepiej 8240A, tylko przy tych ostatnich już cena boli. Jak z tym tylnym bassreflex vs przedni - przy tylnym nie jest trudniej? (większy wpływ akustyki)
Nie porównywałem niestety wszystkich modeli Geneleca, jedynie 8030 i troche 8040, wybrałem te pierwsze..dlatego, że cena ponad 7 tys za 7-8 Hz niższe zejście w dolnym paśmie (bo wg mnie tyle to będzie) jest bezsensu. Lepiej dokupić suba.
Moim zdaniem z serii 80xx najlepiej o ile ktoś nie ma wielkiego pomieszczenia kupic 8030 i za jakiś czas subwoofer, 8040 nie ma aż takiego dołu a kosztuje z 3 tys więcej.
Jedynie nad 8240 można by się zastanowić, ale to już większa gotówka.
Uważasz że 8040 (46 Hz - 21 kHz (-3 dB)) da Tobie większe zejście niż Adam A7x, który rzekomo schodzi do oklolic 50 Hz przy -3db?) Wątpie czy to będzie takie dobre rozwiązanie. I tak sub pewnie się przyda..
Już lepiej chyba iść w kierunku 8050 - tutaj już będzie konkretniejsze zejście ale takie grzmoty..trzeba mieć pomieszczenie i akustykę.
Aha co do tego tylnego bassreflexu- raczej nie ma problemu, byle nie stawiać monitorów za blisko ściany i w rogach, jak mają przestrzeń, grają idealnie. Fajną rolę odgrywają też te podstawki ISO-Pod, nie tak jak u Adama że monitor staje na pudle ale jest ten dystans.