Monitory dalekiego pola

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
heycity
Monitory dalekiego pola

Post autor: heycity » wtorek 01 paź 2013, 16:33

Ma ktoś doświadczenie z ustawienie i zamontowaniem ich w przedniej ścianie, jaki kont, nachylenie odległość od słuchacza itp. Wiadomo trudno jest to opisać, ponieważ każdy monitor jest inny i każdy posiada inna rezyserke, ale chodzi mi o jakieś przykłady posiadaczy...
Uwielbiam estradę i studio...

Zbynia

Re: Monitory dalekiego pola

Post autor: Zbynia » wtorek 01 paź 2013, 18:03

Taki sam jak dla całej reszty odsłuchów stereo - trójkąt równoboczny

ewentualnie mozna rozstawić kolumny nieco szerzej (kąt pomiędzy słuchaczem a odsłuchami do 100 stopni) w celu uzyskania szerszej sceny

ps.KĄT nie kont

Awatar użytkownika
heycity

Post autor: heycity » wtorek 01 paź 2013, 18:50

...Taki sam jak dla całej reszty odsłuchów stereo - trójkąt równoboczny
ewentualnie mozna rozstawić kolumny nieco szerzej (kąt pomiędzy słuchaczem a odsłuchami do 100 stopni) w celu uzyskania szerszej sceny

ps.KĄT nie kont...

Kat nie kont co oczywiste, pisze z ipada, przejęzyczenie hehe

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 01 paź 2013, 20:19

to nie tłumaczenie :)

brak polskiej litery to norma (sam pisze bez) 

No ale nie walmy poza tematem

Poszukaj na necie artykułów - sporo jest tez po polsku - gdzieś nawet przewija się jakis webowy programik pozwalający wprowadzić wymiary pomieszczenia i odpowiednie ustawienie odsłuchów nawet w stosunku do ścian

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 01 paź 2013, 21:07

bardzo wazna jest strefa pozbawiona pierwszych odbić - trudniejsza do uzyskania tworząc ów trójkąt dla dalekiego pola anizeli blizszego

bardzo ładnie opisano to w podreczniku akustyki Everesta

smirnoff

Post autor: smirnoff » wtorek 01 paź 2013, 23:55

W innym wątku zapytałeś o wybór pomieędzy A7X a A5X, czy to te monitory chcesz rozmieszczać?

Awatar użytkownika
heycity

Post autor: heycity » środa 02 paź 2013, 10:45

...W innym wątku zapytałeś o wybór pomieędzy A7X a A5X, czy to te monitory chcesz rozmieszczać?...

Nie kolego. To monitory bliskiego pola, pracowałem na ns10m, ale wczoraj przywieźli mi Adama a7x, natomiast posiada jeszcze cos starszego, po ojcu, electro voice sentry 500 i do nich wzmacniacz akai am95 - to właśnie je planuje zamontować w ścianie przedniej jako monitory dalekiego pola, nie ma sensu ich wyrzucać.

Awatar użytkownika
heycity

Post autor: heycity » środa 02 paź 2013, 10:47

...W innym wątku zapytałeś o wybór pomieędzy A7X a A5X, czy to te monitory chcesz rozmieszczać?...

Nie kolego. To monitory bliskiego pola, pracowałem na ns10m, ale wczoraj przywieźli mi Adama a7x, natomiast posiada jeszcze cos starszego, po ojcu, electro voice sentry 500 i do nich wzmacniacz akai am95 - to właśnie je planuje zamontować w ścianie przedniej jako monitory dalekiego pola, nie ma sensu ich wyrzucać.

ODPOWIEDZ