Nagrywanie basu - pytanie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
produkt
Nagrywanie basu - pytanie

Post autor: produkt » wtorek 27 sie 2013, 13:58

Witam.
Posiadam wzmacniacz Hartke LH-500 z wyjściem DI oraz interface ESI UGM 96. Czy uda mi się nagrać bas przy pomocy kabla XLR - Jack stereo? Czy jednak jack powinien być mono? Konkretnie, mam taki kabel: http://www.ledprofi.pl/cable-xlr-f-xlr-stereo-6-3-mm-jack-m-6-0-m.html

Pytam, bo próbowałem już kiedyś nagrywać w ten sposób, ale przy użyciu innego wzmacniacza. Nie chcę już sprawdzać, zanim nie wypytam osób znających się na rzeczy - wtedy przestało mi działac jedno z wejść jack w interfejsie, nie jestem pewien, czy powodem akurat było wpinanie tego kabla. Teraz wolę się po prostu upewnić.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dex112

Re: Nagrywanie basu - pytanie

Post autor: dex112 » środa 28 sie 2013, 01:10

Najprawdopodobniej powinieneś wyjść ze wzmacniacza kablem XLR-XLR do DiBoxa i z DiBoxa pociągnąć kablem np Jack-Jack do interfejsu nagrywającego. Chodzi o zamianę sygnału niesymetrycznego ze wzmacniacza na symetryczny. Sygnał z pieca i tak wychodzi mono, więc niezależnie czy użyjesz końcówki Jack mono czy stereo będą one działać jednakowo. 

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 28 sie 2013, 08:47

...
Najprawdopodobniej powinieneś wyjść ze wzmacniacza kablem XLR-XLR do DiBoxa i z DiBoxa pociągnąć kablem np Jack-Jack do interfejsu nagrywającego. Chodzi o zamianę sygnału niesymetrycznego ze wzmacniacza na symetryczny. Sygnał z pieca i tak wychodzi mono, więc niezależnie czy użyjesz końcówki Jack mono czy stereo będą one działać jednakowo. ...

Nie ma opcji raportowania, napiszę tylko, że w powyższej wypowiedzi poza słowem "najprawdopodobniej" WSZYSTKO JEST ŹLE!

[addsig]

produkt

Post autor: produkt » środa 28 sie 2013, 14:14

w takim razie co zrobić, żeby było dobrze? ;) ewentualnie, czy jest możliwość, że podłączając to wszystko w celu sprawdzenia zepsuję sobie wejście jack w ESI UGM 96?

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 29 sie 2013, 11:24

Nie zepsujesz. Bez wdawania się w elektroniczną terminologię. Okabluj, nagraj sprawdź jak brzmi. Zmień okablowanie, nagraj, sprawdź jak brzmi, zastosuj D-Box, nagraj, sprawdź jak brzmi, a najlepiej podstaw mikrofon, nagraj i sprawdź jak brzmi. Obstawiam, że to nagranie, które Ci się spodoba będzie wykonane "tak jak trzeba".
Pozdrawiam

P.S Internet jest pełen poradników o tym jak lutować kable gdy ma się do czynienia z różnymi wtykami po obu stronach. Warto się upewnić, czy tu jest wszystko OK, tak czy owak, żadne niebezpieczeństwo nie grozi ani Tobie ani gratom
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » czwartek 29 sie 2013, 13:25

...
Witam.
Posiadam wzmacniacz Hartke LH-500 z wyjściem DI oraz interface ESI UGM 96. Czy uda mi się nagrać bas przy pomocy kabla XLR - Jack stereo? Czy jednak jack powinien być mono? Konkretnie, mam taki kabel: http://www.ledprofi.pl/cable-xlr-f-xlr-stereo-6-3-mm-jack-m-6-0-m.html

Pytam, bo próbowałem już kiedyś nagrywać w ten sposób, ale przy użyciu innego wzmacniacza. Nie chcę już sprawdzać, zanim nie wypytam osób znających się na rzeczy - wtedy przestało mi działac jedno z wejść jack w interfejsie, nie jestem pewien, czy powodem akurat było wpinanie tego kabla. Teraz wolę się po prostu upewnić.

Pozdrawiam
...

Wyjście DI, to wyjście...  z diboxa. połącz z interfejsem zwykłym kablem mikrofonowym xlr-xlr, ale symetrycznym. Dla świętego spokoju możesz wyłączyć zasilanie phantom w interfejsie, choć to nie powinno mieć żadnego znaczenia.

produkt

Post autor: produkt » sobota 07 wrz 2013, 12:50

bardzo Wam wszystkim dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

ODPOWIEDZ