MXL2003 - problem z poziomem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kątnikrecords
Kontakt:
MXL2003 - problem z poziomem

Post autor: Kątnikrecords » sobota 13 lip 2013, 21:19

Witam. Od jakiegoś czasu posiadam mikrofon MXL2003. Ostatnio zauważyłem, ze czasem przy nagrywaniu poziom wejsciowy nagle spada ( nagrywa się  dobrze i w pewnym momencie sygnał się automatycznie ścisza i w miejscu zmiany głośności wykres jest dziwnie pogrubiony). Ostatnią sesję musiałem przez to przerwać. Inne mikrofony działają dobrze, więc nie jest to na pewno wina interfejsu. Dodam jeszcze, że przełączenie na mikrofonie tłumika -10 dB nic nie poprawia i problem nadal występuje.  Miał ktoś kiedyś taki przypadek ? Zastanawiałem się czy to moze nie jakiś kondensator wewnątrz, ale wszystko wygląda na sprawne. 

Zbynia

Re: MXL2003 - problem z poziomem

Post autor: Zbynia » sobota 13 lip 2013, 23:07

czy po zmianie czułości ten nagrany kwas jest o nizszym poziomie?

na poczatek sprawdź kabel czy nie jest gdzies pęknięty a potem elektronika mikrofonu do przejrzenia

Kątnikrecords
Kontakt:

Post autor: Kątnikrecords » niedziela 14 lip 2013, 12:14

Tak, niższy poziom. Kable sprawdzałem. Są ok. Więc prawdopodobnie siedzi elektronika mikrofonu. Bo wkładka raczej nie. Jeśli uda mi się znaleźć sesje z takim nagraniem to wrzuce screena żeby zobrazować jak poziom nagle spada. 

Kątnikrecords
Kontakt:

Post autor: Kątnikrecords » niedziela 14 lip 2013, 16:23

Używam Alesisa IO26. Inne mikrofony pojemnościowe wpięte we wbudowane preampy działają normalnie. Czyli na alesisie spadków napięcia raczej nie ma. Mialem nadzieje że moze ktoś miał do czynienia z podobnym problemem, ale z tego co szukam i czytam to raczej mój przypadek jest jedyny ( a na pewno jedyny naglosniony). Elektronika w mikrofonie nie jest skomplikowana, więc podłącze mikrofon, posprawdzam napięcia na poszczególnych elementach i myślę ze dojde co jest przyczyną. 

ODPOWIEDZ