Witam!
Prosta sprawa, takich tematów było milion wiem..ale..chce zapytac konkretnie..
Słyszę buczenie z monitorów - pewnie typowa sprawa - pętla mas, ale..połaczenie jest niesymteryczne, brak uziemienia w gniazdach z tym, że inny zestaw odsłuchowy - pasywny również jest podłaczony niesymterycznie tzn jack do karty - RCA do wzmacniacza i tutaj nie ma buczeń, szumów, cisza..
Oprócz tego takie same buczenia i szumy jak w głównych monitorach aktywnych słyszę także w słuchawkach podłączonych duzym jackiem do gniazda słuchawkowego.
I teraz pytanie zasadnicze czy zmiana kabli przy monitorach aktywnych, zamiast RCA-XLR na TRS-XLR pomoże?
Chce pozbyć się pętli mas ale dziwi mnie sytuacja w zestawie pasywnym w którym nie ma raczej tego "efektu" a połączenie jest także niesymteryczne..
Czy może lepiej pokombinować coś z instalacją? ale z uziemieniem jest problem bo to stara instalacja z PRL i jest jedynie faza i "zero", chyba że jakieś mostkowanie ale to dość skomplikowana czynność, może po prostu lepiej stworzyć połaczenie symetryczne?
Jak to wygląda w mojej sytuacji ktoś ma jakieś pomysły? W razie pytań podam dokładne połączenia...
Zależy mi na tym żeby pozbyć się tego cholerstwa, które słysze dodatkowo poza dźwiękiem w monitorach.