Behringer Xenyx Control 1 USB - opinie, recenzje, jakość

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
midishiner
Behringer Xenyx Control 1 USB - opinie, recenzje, jakość

Post autor: midishiner » środa 13 mar 2013, 10:26

Cześć wszystkim. 

W ostatniej Eis przeczytałem test tego urządzenia. Czy ktoś z was już ma i używa? Podoba mi się bardzo ten mikserek, bo koncepcja rozwiązałaby wiele moich problemów w studio (szybka komunikacja z dwoma studiami, przełączanie monitorów itd). Dziś używam 2 x TC Level pilot + sm pro audio inano, a talkback klikam w RME RayDAT z podbiętym małym mikrofonem, przyznam że jest to bardzo niewygodne. Owszem można to rozwiązać na zasadzie sterowania total mixem przez midi, ale to więcej zabawy niż to warte. BIg knob kosztuje, presonus central station też, więc Behringer (nie po raz pierwszy z resztą) zaskakuje i to bardzo miło. Moje pytanie jest następujące:

- Jaka jest jakość wykonania tego behrigera?

- jak pracuje główne pokrętło, czy płynnie? tak "olejowo" z oporem jak w TC?

- czy fakt że tor nie jest pasywny a firma to Behringer (przepraszam jeśli się mylę) nie sprawia, że urządzenie dorzuca "swoje trzy grosze" do tego co w efekcie pojawia się na wyjśćiu?

Bardzo proszę o informacje, jeśli możecie. Może autor testu w Eis zakulisowo dodałby coś od siebie na temat tego sprzętu, będę bardzo wdzięczny.

pozdrawiam - Łukasz

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Behringer Xenyx Control 1 USB - opinie, recenzje, jakość

Post autor: DJOZD » środa 13 mar 2013, 14:15

Dzień dobry

Nie mam tego urządzenia gdyż pracuje na Big Knob. Jednak swego czasu pewna grupa użytkowników wieszała psy na aktywnym Mackie. Potem gdzieś przeczytałem że pomiary wykazały zupełny brak wpływu tego urządzenia (w teście RMAA) na dźwięk. Przynajmniej na poziomie mierzalnym. Więc w tej kwestii nie przejmowałbym się nadmiernie. Zatem jeżeli nie jesteś hardrockowym specjalistą od masteringu, czy też audiofilem ze złotymi kablami sieciowymi (a nie jesteś) to powinien ten Behringer działać przynajmniej w zupełności wystarczająco. Ja zanim jednak bym to kupił, sprawdził manualnie jakość "pierwszego kontaktu". Gałka to rzecz bardzo istotna. Funkcjonalnie wszystko wiadomo z opisów.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 13 mar 2013, 20:24

Behringer pozytywnie zaskakuje ostatnimi czasy

Też  z checią bym to "pomacał"

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 13 mar 2013, 21:41

...Behringer pozytywnie zaskakuje ostatnimi czasy
Też  z checią bym to "pomacał"...

Przyznać trzeba że cena nie jakoś totalnie low-end'owa. Niemal 800zł, kiedy BigKnob'a da się już kupić w granicach za niewiele więcej.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 13 mar 2013, 21:45

......Behringer pozytywnie zaskakuje ostatnimi czasy
Też  z checią bym to "pomacał"...

Przyznać trzeba że cena nie jakoś totalnie low-end'owa. Niemal 800zł, kiedy BigKnob'a da się już kupić w granicach za niewiele więcej. ...

Przepraszam za tą para-gramtykę.

ODPOWIEDZ