Przysięgam że wcześniej przy innym beat rate strasznie przerywało, lecz teraz ustawiłem jak radziliście jest dobrze :) Na początku miałem już dobre ustawienia ale musiałem coś innego sknocić :D Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Roland QUAD-CAPTURE - ogromna latencja
Re: Roland QUAD-CAPTURE - ogromna latencja
No tak, za duży beat rate. Utwory powyzej 256 BPM strasznie obciążają nie tylko słuch, ale i nerwy człowieka.

Swoją drogą ciekawe czy autor wątku będzie nadal pytał pod obecnym nickiem czy założy nowy..? Bo problemy nowe na pewno się pojawią, choćby z masterinkiem wokalu

Ciiiii nikomu ani słowa : o
A tak na serio to zapomniałem hasła ;) Jakbym chciał się z czymś ukryć to bym zmienił nick na zupełnie inny ;)
Odświeżam z pytaniem do użytkowników rolanda Quad Capture o nowe sterowniki i wydajność.
- jak z latencją przy nagrywaniu MIDI-VST
- jak z latencją przy nagrywaniu audio na PC ? Do jakiej wartości schodzicie bez zakłóceń?
Planuję nagrywać mikrofon, sygnał z wejść liniowych oraz MIDI VST na żywo, po kolei do Abletona Live 9.
Ktoś podzieli się doświadczeniem na dzisiaj? Dzięki!
...
Odświeżam z pytaniem do użytkowników rolanda Quad Capture o nowe sterowniki i wydajność.
- jak z latencją przy nagrywaniu MIDI-VST
- jak z latencją przy nagrywaniu audio na PC ? Do jakiej wartości schodzicie bez zakłóceń?
Planuję nagrywać mikrofon, sygnał z wejść liniowych oraz MIDI VST na żywo, po kolei do Abletona Live 9.
Ktoś podzieli się doświadczeniem na dzisiaj? Dzięki!...
Przygotuj się na zasyfione zasilanie USB z komputera PC, jeśli nie ma wbudowanego separatora galwanicznego w komputerze/laptopie to w sygnale audio mikrofonu usłyszysz pracę dysku, myszy, karty graficznej.... ale niektórzy rozwiązują to używając zewnętrznego speratora usb z zasilaniem.... na mac nie ma takich problemów z pewnością.
Przygotuj się na zasyfione zasilanie USB z komputera PC, jeśli nie ma wbudowanego separatora galwanicznego w komputerze/laptopie to w sygnale audio mikrofonu usłyszysz pracę dysku, myszy, karty graficznej.... ale niektórzy rozwiązują to używając zewnętrznego speratora usb z zasilaniem.... na mac nie ma takich problemów z pewnością..
Thx. Tylko akurat wiem, czy PC ma to coś galwaniczne... :) Miałem ten problem odgłosów dysku z innym interfejsem USB jak wpinałem przewód USB od przodu. Dałem kabel do gniazda USB z tyłu i problem zniknął. Może o to chodzi?
A jak latancja itd? Da się normalnie pracować? Octa-Capture śmigał u mnie bez zarzutu, ale o Quad różne opinie słyszałem.
- Soundscape
- Kontakt:
Thx. Tylko akurat wiem, czy PC ma to coś galwaniczne... :) Miałem ten problem odgłosów dysku z innym interfejsem USB jak wpinałem przewód USB od przodu. Dałem kabel do gniazda USB z tyłu i problem zniknął. Może o to chodzi?
Może z przodu nie było separacji a z tyłu jest :) U mnie ani tu ani tam nie ma, więc szykuję zakup separatora. Na razie problem rozwiązuję inaczej.
A jak latancja itd? Da się normalnie pracować? Octa-Capture śmigał u mnie bez zarzutu, ale o Quad różne opinie słyszałem.
Ja miałem Quad, teraz wymieniłem na Octa, ponieważ potrzebowałem więcej wejść. Oba działają identycznie dobrze. Quad ani razu mi się nie wysypał w przeciągu dwóch lat. Jest to duże osiągnięcie :)
Jeśli chodzi o latencję, nagrania ścieżek audio bez problemu można pociągnąć na buforze 32 lub 64. Oczywiście zależne jest to też od mocy procesora a przy wymagających gigabajtowych bibliotekach od RAM`u. Średnio korzystałem z buforu 256, co mi wystarczało do pracy i dawało około 6ms latencji.