Roland QUAD-CAPTURE - ogromna latencja

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
artimal
Roland QUAD-CAPTURE - ogromna latencja

Post autor: artimal » niedziela 03 lut 2013, 22:12

Witajcie, mam problem z ogromną latencją z kartą ROLAND QUAD-CAPTURE. Po dodaniu kilku instrumentow z kontakta5 zaczyna strasznie mulic i zuzycie procesora siega 80%-90%. A zanim pojawi się dźwięk po naciśnięciu klawisza mija 1-2 sekundy... Sterowniki do karty mam najnowsze. W abletonie wygląda to tak:

[img=http://www10.zippyshare.com/thumb/22824325/file.html][/img]

Czy może to być spowodowane brakiem innych strowników? Proszę o pomoc, jestem załamany... Mam procesor i5 4x2,6ghz i 12gb ramu więc to nei wina słabego komputera.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Roland QUAD-CAPTURE - ogromna latencja

Post autor: matiz » niedziela 03 lut 2013, 22:27

...
Witajcie, mam problem z ogromną latencją z kartą ROLAND QUAD-CAPTURE. Po dodaniu kilku instrumentow z kontakta5 zaczyna strasznie mulic i zuzycie procesora siega 80%-90%. A zanim pojawi się dźwięk po naciśnięciu klawisza mija 1-2 sekundy... Sterowniki do karty mam najnowsze. W abletonie wygląda to tak:

Czy może to być spowodowane brakiem innych strowników? Proszę o pomoc, jestem załamany... Mam procesor i5 4x2,6ghz i 12gb ramu więc to nei wina słabego komputera.

Pozdrawiam...

Częstotliwość próbkowania to wybrałeś od razu do PONO

[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 03 lut 2013, 22:28

...
...

Pozdrawiam...

Częstotliwość próbkowania to wybrałeś od razu do PONO
...

A bufor ogromny, chyba największy jaki się da...

[addsig]

artimal

Post autor: artimal » niedziela 03 lut 2013, 23:58

Ale przy 41khz jest lepiej z muleniem procesora... "az" 5-6 kontaktów uciąga :( a problem z latencją minimalnie mniejszy ale to i tak wiadomo kicz... już brak pomysłów na rozwiązanie... kupujesz karte za prawie tysiaka a tu... ;]

artimal

Post autor: artimal » poniedziałek 04 lut 2013, 00:01

...
Ale przy 41khz jest lepiej z muleniem procesora... "az" 5-6 kontaktów uciąga :( a problem z latencją minimalnie mniejszy ale to i tak wiadomo kicz... już brak pomysłów na rozwiązanie... kupujesz karte za prawie tysiaka a tu... ;]...

SORY, przy 41khz jest jeszcze gorzej z latencją ! O Ze 165ms robi się 175ms w "overall latency" ...

Panie, panowie, magia ;)

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 04 lut 2013, 09:02

Coś tam namieszałeś i chyba jesteś tutaj jedyny, który ma takie problemy. Stabilność sterowników to zaleta często podkreślana przez użytkowników quad capture. Czuję, że za jakiś czas powód Twoich problemów się znajdzie i będzie banalny.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 04 lut 2013, 10:59

artimal. Jak to możliwe że nie ustawiłeś poprawnie tak podstawowych parametrów pracy interfejsu audio?

Po pierwsze, standardem pracy przy VSTi jest maksymalna latencja na poziomie 256 próbek, to daje latencję wzleżności od interfejsu do ok. 6ms. Obecnie masz ustawione 8192 - to jest 32 razy więcej! Nic dziwnego, to według matematyki daje około 2 sekundy latencji. Po drugie, na co ci częstotliwość 192khz? Ustaw 44.1 lub maksymalnie 96khz! Odciążysz 4 krotnie CPU.

Na moje oko ustawiłeś po prostu wszystko na maksimum, według klucza - czym więcej tym lepiej. Fundamentalny błąd.

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 04 lut 2013, 11:19

...artimal. Jak to możliwe że nie ustawiłeś poprawnie tak podstawowych parametrów pracy interfejsu audio?

Po pierwsze, standardem pracy przy VSTi jest maksymalna latencja na poziomie 256 próbek, to daje latencję wzleżności od interfejsu do ok. 6ms. Obecnie masz ustawione 8192 - to jest 32 razy więcej! Nic dziwnego, to według matematyki daje około 2 sekundy latencji. Po drugie, na co ci częstotliwość 192khz? Ustaw 44.1 lub maksymalnie 96khz! Odciążysz 4 krotnie CPU.

Na moje oko ustawiłeś po prostu wszystko na maksimum, według klucza - czym więcej tym lepiej. Fundamentalny błąd.

...

Dokładnie, Djozd prawdę mówi :)

Częstotliwość 44,1 kHz w zupełności wystarczy, chyba że już musisz koniecznie, to sobie ustaw 88,2 :)

Ale to drugie to się przydaje ewentualnie wtedy jak nagrywasz światową śmietankę instrumentalistów w studio za 1 mln $ ;))

Każdy rozsądny człowiek ma 44,1 i wszystko jest w najlepszym porządku :)

Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 04 lut 2013, 12:27

Panie, panowie, magia ;)...

Nie oglądałem zapodanego obrazka, ale teraz widzę, że magia to raczej Twoje podejście...

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » wtorek 05 lut 2013, 10:32

Kompletnie absurdalne te ustawienia porobiłeś. Zrób jak koledzy piszą a wszystko będzie grać :).

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ