Zakłócenia w monitorach powodowane na 99% przez komputer

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
MikeWeidenbaum
Zakłócenia w monitorach powodowane na 99% przez komputer

Post autor: MikeWeidenbaum » czwartek 31 sty 2013, 22:45

Cześć.

Mam następujący problem, w moich monitorach słychać jakieś dziwne, dość głośne zakłócenia, szumy. Mam dwa komputery, kiedy korzystam ze starego HP (windows xp) wszystko działa bez zarzutu, tylko ten komputer już niestety nie nadaje się do jakiejkolwiek pracy z dźwiękiem, jest stary i wyeksploatowany. Mam też, niewiele nowszego, ale upgradeowanego i mało eksploatowanego Della XPS M1730(windows 7 64bit), tyle że właśnie kiedy z niego korzystam (w takiej samej konfiguracji sprzętowej jak z HP, zarówno kiedy podłączam monitory przez interfejs USB - ESI u46xl, jak i bezpośrednio w wejścia w Dellu) pojawiają się wyżej wspomniane zakłócenia. 

Zauważyłem też pewną prawidłowość. Dell ma na obudowie przełącznik do włączania/wyłączania WiFi, zawsze kiedy go przełączam, zakłócenia na 1-2 sekundy cichną, ale niestety później wracają, niezależnie czy włączam czy włączam WiFi. 

Spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem? Macie jakieś pomysły co na to poradzić? 

Pozdrawiam
MW 

BeatOven

Re: Zakłócenia w monitorach powodowane na 99% przez komputer

Post autor: BeatOven » piątek 01 lut 2013, 00:04

...
Cześć.

Mam następujący problem, w moich monitorach słychać jakieś dziwne, dość głośne zakłócenia, szumy. Mam dwa komputery, kiedy korzystam ze starego HP (windows xp) wszystko działa bez zarzutu, tylko ten komputer już niestety nie nadaje się do jakiejkolwiek pracy z dźwiękiem, jest stary i wyeksploatowany. Mam też, niewiele nowszego, ale upgradeowanego i mało eksploatowanego Della XPS M1730(windows 7 64bit), tyle że właśnie kiedy z niego korzystam (w takiej samej konfiguracji sprzętowej jak z HP, zarówno kiedy podłączam monitory przez interfejs USB - ESI u46xl, jak i bezpośrednio w wejścia w Dellu) pojawiają się wyżej wspomniane zakłócenia. 

Zauważyłem też pewną prawidłowość. Dell ma na obudowie przełącznik do włączania/wyłączania WiFi, zawsze kiedy go przełączam, zakłócenia na 1-2 sekundy cichną, ale niestety później wracają, niezależnie czy włączam czy włączam WiFi. 

Spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem? Macie jakieś pomysły co na to poradzić? 

Pozdrawiam
MW ...

Miałem kiedyś takie problemy, więc spróbuję pomóc. Może trafię. Mój laptop, używany jako instrument i procesor na koncertach i w studiu, generował silny szum i przydźwięk, prawdopodobnie z sieci. Na koncertach pomagało poproszenie akustyka o DI-box i odłączenie w nim uziemienia. W końcu z jednego z gniazd w przedłużaczu wyciągnąłem bolec i po kłopocie. Wszystko zależało od sieci, bo czasem działał normalnie, bez sztuczek z DI-boxem, czy przedłużaczem. 

Natomiast mój studyjny, stacjonarny emitował bardzo głośny przydźwięk sieciowy pojawiający się dopiero wtedy, kiedy odpalałem jakiś program do odtwarzania muzyki (w tym DAWy również). Elektryk powiedział, że mam fatalną instalację. Kiedyś ten przydźwięk jakimś sposobem pojawił mi się na ścieżce werbla psując całe nagranie, bo miksując je jak zawsze z przydźwiękiem nie wiedziałem, że się zarejestrował. Kupiłem okazyjnie na allegro lepszy wzmacniacz do napędzania monitorów i niespodziewanie okazało się, że na nim przydźwięku nie ma. 

Mam nadzieje, że pomogłem. I załączaj wszystkie sprzęty do jednej fazy.

MikeWeidenbaum

Re: Zakłócenia w monitorach powodowane na 99% przez komputer

Post autor: MikeWeidenbaum » piątek 01 lut 2013, 14:24

@up

Wielkie dzięki!

Twój post zainspirował mnie do pokombinowania z różnymi kablami, kontaktami i przedłużaczami. Rozwiązanie problemu okazało się banalne, wystarczyło podłączyć komputer do gniazdka po drugiej stronie pokoju Embarassed. Tak to już chyba jest, jak się mieszka w starej kamienicy.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
MW

ODPOWIEDZ