E-MU 0404 USB a Roland UA-55 QUAD-CAPTURE

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Blaviken
E-MU 0404 USB a Roland UA-55 QUAD-CAPTURE

Post autor: Blaviken » piątek 05 paź 2012, 11:11

Witam.
Mam okazję sprzedać moje E-MU 0404 USB które właściwie działa dobrze i jedynie cztery rzeczy mnie w nim wkurzają:

1. Gdy używam karty ze sterownikami ASIO dźwięk w systemie przestaje działać. Nie mogę sobie np. włączyć Foobara i odtworzyć jakiegokolwiek audio. Mam jeszcze NI KORE 1 z interfejsem audio i tam jak używam ASIO to jednocześnie w tle dźwięk systemowy działa bez zająknięcia.

2. Delikatnie trzeszczący potencjometr głównego wyjścia audio który jest do przeżycia ale czasami jak w nocy przy kręceniu trzaśnie to zawał ;)

3. Zlewanie E-MU tematu sterowników gdzie do dziś nie ma stabilnych oficjalnych sterowników dla Windows 7 x64 i instaluje się jakieś wersje testowe/beta a gdy podepnę kartę do portu USB 3.0 który mam na płycie to od ręki mam blue screen. Z USB 2.0 nie ma tego problemu. Co będzie przy Windows 8?

4. E-MU nie ma wewnętrznego miksera sygnałów audio który miałem ze sterownikami w karcie Audiotrak INCA 88 i było to bardzo wygodne a E-MU nie ma czegoś takiego i muszę bawić się w jakieś cudowanie dziwnymi programami aby np. zgrać kawałek audio z filmu.

Tutaj pytanie. Warto wymienić interfejs na Roland UA-55 QUAD-CAPTURE. Czy moje problemy z E-MU znikną po zakupieniu Rolanda. Z tego co widzę w tym przedziale cenowym jest to na obecną chwilę najlepsze rozwiązanie. Wszelkie Wasze sugestie są mile widziane. Jak myślicie? Warto?

Pozdrawiam.
www.blaviken.com

Awatar użytkownika
Robix

Re: E-MU 0404 USB a Roland UA-55 QUAD-CAPTURE

Post autor: Robix » piątek 05 paź 2012, 11:29

Co do pierwszego pytania, to sprawdź, czy masz ustawioną taką samą częstotliwość próbkowania w ustawieniach dźwięku w kompie, co w karcie.

Co do reszty to już musisz sam się zastanowić, czy na tyle są to uciążliwe problemy, że chcesz zmienić kartę. Jeżeli zamierzasz zmienić, to rzeczywiście popieram zainteresowanie kartą Rolanda.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 05 paź 2012, 13:27

foobar też działa na asio?jesli tak to nie zadziała - nie wszystkie sterowniki asio pozwalają na pracę kilku aplikacji

Jeśli WDM to nie wiem czy EMU ma taką możliwość pracy równoczesnej

Blaviken

Post autor: Blaviken » niedziela 07 paź 2012, 21:37

...Co do pierwszego pytania, to sprawdź, czy masz ustawioną taką samą częstotliwość próbkowania w ustawieniach dźwięku w kompie, co w karcie.
Nie ma to żadnego znaczenia. To nigdy nie działa.

Co do reszty to już musisz sam się zastanowić, czy na tyle są to uciążliwe problemy, że chcesz zmienić kartę. Jeżeli zamierzasz zmienić, to rzeczywiście popieram zainteresowanie kartą Rolanda.
Jeśli masz tą kartę to mógłbyś napisać czy ma jakiś wewnętrzny mikser sygnałów i czy problem z tematem ASIO i jednoczesnego braku dźwięku w Windows występuje czy nie?

Pozdrawiam.
www.blaviken.com

Blaviken

Post autor: Blaviken » niedziela 07 paź 2012, 21:39

foobar też działa na asio?jesli tak to nie zadziała - nie wszystkie sterowniki asio pozwalają na pracę kilku aplikacji
Nie działa pod ASIO. Jak próbuję odpalić drugą aplikację jednocześnie w ASIO to bywa że dostaję Blue Screen.

Jeśli WDM to nie wiem czy EMU ma taką możliwość pracy równoczesnej
Niestety chyba nie ma :(

Pozdrawiam.
www.blaviken.com

Awatar użytkownika
drogtech

Post autor: drogtech » poniedziałek 08 paź 2012, 08:30

Mam pytanie odnośnie interfejsu Rolanda, czy wyjście słuchawkowe umożliwia odsłuch w czasie grania czyli typowo do dj? Czytałem recenzje na necie i pojawił się taki zapis, który troche wprowadził mętlik w głowie "Speakers and headphones share the same analog channels" ?

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » poniedziałek 08 paź 2012, 09:59

...
Mam pytanie odnośnie interfejsu Rolanda, czy wyjście słuchawkowe umożliwia odsłuch w czasie grania czyli typowo do dj? Czytałem recenzje na necie i pojawił się taki zapis, który troche wprowadził mętlik w głowie "Speakers and headphones share the same analog channels" ?
...

QUAD daje CI 4 wyjścia: 2 analog i 2 cyfra. Tych cyfrowych to przy DJ raczej nie użyjesz.

Więc masz 2 analog, które ida na przody oraz na słuchawki. Czyli lipa.

Do DJ raczej minimum to 4 kanały ale po analogu.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
drogtech

Post autor: drogtech » poniedziałek 08 paź 2012, 11:19

...
...
...

QUAD daje CI 4 wyjścia: 2 analog i 2 cyfra. Tych cyfrowych to przy DJ raczej nie użyjesz.

Więc masz 2 analog, które ida na przody oraz na słuchawki. Czyli lipa.

Do DJ raczej minimum to 4 kanały ale po analogu.
...

No to kicha...

Czy NI Komplete 6 albo Octa Capture spełniłyby moje wymagania?

Ewentualnie jaki byście polecili do studia i do mobilnego grania?

klinmind

Post autor: klinmind » piątek 18 sty 2013, 01:01

jedno wiem napewno. Pozbyłem się tego 0404usb i mam święty spokój. Na Win64bit po prostu nie działało.

A szczerze to jako karta studyjna polecam jakieś droższe modele, zazwyczaj mają dobrze napisane sterowniki. Focusrite mocno chwalili ale właśnie za sterowniki. Za cene nie chwalili. Może ktoś jeszcze coś wie....

ODPOWIEDZ