Dzień Dobry
Interface Focusrite Saffire PRO 24 DSP postanowiłem nabyć jedynie do testów, z racji iż używam Focusrite Liquid Mix 32 i nie jestem zrażony do tej pory temat Firewire-audio, a przecież wielu z Nas rezygnuje z tego typu interfejsów. Po co pakować się w kłopoty i dodatkowe koszty. Czy produkukt przypadku Saffire oznaczał dla mnie kłopoty?
Prezentowany na łamach magazynu EiS: Focusrite Saffire Pro 24 DSP - interfejs audio/MIDI FireWire w ramach testów otrzymał "Nasz Typ" ten fakt jeszcze bardziej utwierdził moją decyzję.
Tutaj możemy sprawdzić kompatybilność interfejsu z OS, ja jednak postanowiłem sprawdzić jego zachowanie na niewymienionym XP SP3 (zintegrowanym). Ponieważ nie spieszy mi się z przesiadką na Win 7.
Platforma testowa
- System: Win XP Pro SP3; Hadware: AMD X2 3.0 GHz, 4GB RAM, HD SATA
- kontroler na PCI FireWire 400 2+1 (Chipset TI TSB43AB23)
System zoptymalizowany wg. wskazań: Optimising your PC for Audio on Windows XP
Odsłuch: KRK RP5 / AGK 271 Studio
Instalacja
Zgodnie z instrukcjami poczyniłem kroki instalacji softu MixControl, jako wydajnej finalnej już wersji 3.0. Następnie wyłączyłem komputer by 'bezpiecznie' podpiąć Saffire wg zaleceń.
When connecting your unit(s)
Ensure that the Computer is Turned OFF
Ensure that the Saffire is Turned OFF
Connect your Saffire
Turn ON your Saffire
Turn ON your Computer
Konfiguracja i uruchomienie
Na uruchomionym systemie nowo rozpoznany kontroler Firewire poprosił o sterowniki (które możemy zaistalować automatycznie lub zlokalizować w katalogu 'Program Files/Focusrite/Saffire/MixControl/' (dla XP) jako zgodne z instalowanym sprzętem. Proces ten należało wykonać jeszcze ze 2x dla sterowników urządzeń MIDI interfejsu. Dopiero po tym etapie, można uruchomić aplikację MixControl.Na tym też etapie można wybrać Saffire jako domyśle urządzenie w systemie. (Windows XP, > Control Panel > Sounds and Audio Devices>Saffire)
Restart komputera > Tutaj system nie uruchomił się ponownie dopóki Saffire nie zakończył swojej pracy, a więc utracił łączności z kontrolerem FW. (Zielona dioda wygasła)
Już podczas pierwszego uruchomienia MixControl zaobserwowałem coś niedobrego. Każde uruchomienie MixControl powodowało rozłączenie i dodakowy czas oczekiwania na gotowość Saffire do pracy (wszystkie 3 diody aktywne po ok. 3-4sek) zbyt długo.
Nie zmieniając fabrycznych ustawień seksji: STATUS oraz ROUTING przeskoczyłem do trybu VRM, ta czynność spowodowała ponowne rozłączenie interfejsu, pojawienie się paska postępu, który zatrzymał się w miejscu, a rezultatem po kilku sek. był komunikat: 'Uaktualnij firmware' po czym aplikacja się zamykała. Uruchomiłem ją ponownie, tym razem akcja trwała znacznie krócej, funkcja VRM jakoby działała z wielkim opóźnieniem, a powrót do Input FX konczył się również rozłączeniem i tym razem jescze dziwniejszym komunikatem: Conflict in preferences file. Na jego temat w sieci ciemno i głucho. Kolejny restart MixControl. Wybrałem w sekcji Routingu: DAW by odsluchać z youtuba dźwięk. Mimo odtwarzanego materiału sygnał audio w MixControl się nie pojawiał. Dopiero po zmianie nazwy (2x przycisk myszy w sekcji STATUS) moglem monitorować sygnał. Jednak wszystko to chodziło strasznie niestabilnie.
Szukając przyczyn takiego zachowania na stronie/forach stawiałem na konfigurację PC - FW. Potrenowałem z FW jeszcze kilka dni i nocy ale bez rezultatów. Rozwiązaniem okazała się przesiadka na Win 7 ultimate 64bit, od wczoraj w nocy działam i jest bardzo stabilnie. Jeśli ktoś posiada ten interface proszę by podzielił się wrażeniami pracy z nim.